Torek, 03 Junij 2014 07:03

Vzdrževanje menjalnika

Objavil 
Oceni
(16 ocen)

Večina lastnikov vozil motorju zagotovi vsaj osnovno vzdrževanje, medtem ko vzdrževanje menjalnika spregleda. In to kljub dejstvu, da je redno vzdrževanje avtomatskega menjalnika nujno, ročnega pa po mojih izkušnjah priporočljivo.

Zato sem v spodnjem blogu na kratko zapisal nekaj praktičnih nasvetov o vzdrževanju menjalnikov (avtomatskih in ročnih).

Najprej dejstvo, ki ga ni mogoče zanikati: olje (tudi sintetično, čeprav je to bistveno manj občutljivo) tekom let in uporabe počasi izgublja svoje mazalne in zaščitne lastnosti. Hkrati se v njem nabirajo različni delci in usedline. Olje v menjalniku je seveda temu pojavu bistveno manj izpostavljeno kot pa motorno olje, kjer so temperature precej višje, dodatno pa so tudi precej večje možnosti vezave različnih usedlin in delcev. Vendar to ne pomeni, da lahko vzdrževanje olja v menjalniku kar opustimo.

Avtomatski menjalniki

Avtomobilski proizvajalci običajno zelo natančno predpišejo vzdrževanje avtomatskih menjalnikov v avtomobilih. Natančno sledenje tem navodilom zagotavlja dolgo in neproblematično življensko dobo le teh. Ker avtomatski menjalniki običajno zahtevajo večjo količino olja (5+ litrov) so stroški servisiranja relativno visoki in sicer od 100 EUR-ov naprej. Recimo pri 6 stopenjskem DSG menjalniku znašajo cca. 200 EUR (na pooblaščenem servisu, ob pričetku prodaje DSG menjalnikov je bil strošek tudi blizu 500 EUR) na servisni interval, ki je 60.000 km. Ni zanemarljiv strošek, vendar je to dolgoročno še vedno veliko ceneje, kot pa menjava menjalnika zaradi okvare (strošek od 3.000 do 5.000 in več EUR). Zato se pri rabljenih avtomobilih z avtomatskim menjalnikom temeljito prepričajte, da je bil le ta ustrezno servisiran. Če ni bil, se takšnemu avtomobilu izognite ali pa nakupno ceno prilagodite dejstvu, da je v prihodnosti velika verjetnost dragih težav z avtomatskim menjalnikom.

Med avtomobilskimi proizvajalci pa obstajajo tudi izjeme. Nekateri namreč ne predpisujejo servisiranja avtomatskih menjalnikov (sealed for life), ki jih vgrajujejo v določene modele. Avtomobilski proizvajalci večinoma ne proizvajajo sami avtomatskih menjalnikov, temveč jih kupujejo od specializiranih proizvajalcev (npr. ZF, Aisin, …). Tako se lahko enaki menjalniki nahajajo v različnih modelih avtomobilov povsem različnih proizvajalcev, ki lahko predpisujejo različne intervale servisiranja oz. neservisiranja.

Zakaj nekateri proizvajalci ne predpišejo intervalov servisiranja avtomatskega menjalnika? Možni razlogi so sledeči:

  • so marketinški strokovnjaki pri njih pomembnejši od tehničnih strokovnjakov in želijo s ''cenejšim'' vzdrževanjem pridobiti konkurenčno prednost na trgu
  • pričakujejo, da bo olje v menjalniku zdržalo tistih 200.000-300.000 km, kolikor je predvidena (z njihove strani) življenska doba avtomobila
  • v trenutnem času nižjih marž pri prodaji novih avtomobilov, bi radi s prodajo novega avtomatskega menjalnika (na pooblaščenih servisih običajno ne popravljajo avtomatskih menjalnikov, temveč jih zgolj menjajo z novimi) povečali maržo

Primerjava izrabljenega in svezega olja za avtomatski menjalnik thumbnailKljub takšnim trditvam velja dejstvo, da je olje v avtomatskem menjalniku izredno obremenjeno in tekom uporabe izgubi svoje bistvene lastnosti (tudi, če je sintetično), zato je menjava olja nujna za dolgo brezhibno delovanje avtomatskega menjalnika.
Na fotografiji si lahko ogledate že na pogled vidno razliko med izrabljenim in svežim oljem v avtomatskem menjalniku. Izrabljeno olje je imelo za seboj cca. 120.000 km v avtomatskem menjalniku AF40-6 japonskega proizvajalca Aisin, ki je bil vgrajen v Opel Insignia.

Kaj narediti, če vaš avtomatski menjalnik nima s strani avtomobilskega proizvajalca predpisanega intervala za vzdrževanje?
Uporabite internet, poiščite proizvajalca menjalnika in v njegovi dokumentaciji preverite, kakšni so predpisani servisni intervali in katero olje je ustrezno. Izbira ustreznega olja je namreč izredno pomembna pri avtomatskih menjalnikih, saj neustrezno olje običajno privede do okvare menjalnika. Če te dokumentacije ne najdete, preverite servisne intervale pri drugih avtomobili, ki imajo vgrajen isti menjalnik. Pozorni morate biti na dejstvo, da lahko avtomobilski proizvajalci tudi malenkost prilagodijo menjalnike in ni nujno, da so povsem identični.
Druga možnost je, da obiščete strokovnjaka za avtomatske menjalnike in vam bo on natančno svetoval, kaj je potrebno servisirati.

Olja v avtomatskem menjalniku običajno ne morete zamenjati sami, saj so postopki precej zapleteni ali pa so za menjavo potrebne posebne naprave, ki hkrati izčrpajo staro olje in dolijejo novo. Pri nekaterih avtomatskih menjalnikih se tudi ne sme hkrati zamenjati celotna količina olja, ampak se to naredi v večih delnih menjavah. Tudi pri nas obstaja nekaj specializiranih serviserjev za avtomatske menjalnike, ki lahko menjavo olja v avtomatskem menjalniku izvedejo brez težav.

Ročni menjalniki

Kaj pa ročni menjalniki? Pri teh, v veliki večini avtomobilov na našem trgu, menjava olja s strani proizvajalca avtomobila ni predvidena. Takšen odgovor boste dobili tudi s strani pooblaščenih servisov in precej avtomehanikov. Pa je to res ustrezno za brezhibno in udobno dolgoročno uporabo avtomobila? Na podlagi lastnih izkušenj lahko trdim, da ne. Pri vseh avtomobilih, pri katerih sem do sedaj menjal olje v ročnem menjalniku, je bilo prestavljanje po menjavi občutno boljše. Pri nekaterih je bila razlika manjša (npr. pri Škodi Octavii II je menjalnik zgolj bolj tekoče ''padel-kliknil'' v prestave) pri nekaterih pa je bila razlika tako občutna, kot bi vgradil nov menjalnik. Takšen je bil recimo Peugeot 206 1.6 16v, pri katerem se je menjalnik pred menjavo olja grdo zatikal, po menjavi olja je vsaj približno normalno prestavljal (menjalnik pri tem avtomobilu žal ni ravno vzor ročnega menjalnika, ki bi si ga človek želel). Olje pa se je menjalo, ker se je zaradi izredno grdega prestavljanja sumilo na težave v menjalniku in to pri prevoženih zgolj 30.000 km.

In kakšen je strošek menjave? Običajno gresta v ročni menjalnik en do dva litra olja, kar znaša cca. 30 EUR stroška. Če imate prostor in vsaj osnovno znanje ter orodje, lahko olje v menjalniku menjate sami, sicer pa vam serviser ne bi smel vzeti več kot 20-30 EUR za to storitev (spet odvisno od zapletenosti menjave). Glede na to dejstvo, priporočam menjavo na 150.000 do 200.000 prevoženih kilometrov (oz. najlažje je to narediti ob velikem servisu (menjava jermena)). Strošek menjave olja v ročnem menjalniku je praktično zanemarljiv in ga toplo priporočam vsem, ki si želijo lepše prestavljanje, hkrati pa želijo nekaj storiti tudi za neproblematično dolgoročno uporabo menjalnika.

Ob tem je priporočljivo tudi namazati pletenice, ki povezujejo ročko menjalnika z menjalnikom. Tudi to običajno zagotovi občutno lepše prestavljanje, saj pletenice lažje tečejo.

Dve pomembni opozorili pri menjavi olja v ročnem menjalniku:

  • katero olje izbrati za ročni menjalnik? Sam priporočam tovarniško olje, če pa želite izbrati olje drugega proizvajalca bodite zelo pozorni, da je ustreznega standarda. Pri nekaterih menjalnikih neustrezno olje pripelje do okvare sinhronov (npr. olje standarda API GL-5 v menjalnik, ki zahteva olje API GL-4).
  • kakšna količina olja gre v menjalnik? Običajno je to navedeno v knjižici z navodili pod točko tehnične mere in specifikacije. Vendar ni nujno, da bo šla takšna količina olja noter, saj se pri nekaterih menjalnikih ne da izpustiti celotne količine olja. Zato svetujem sledeče: ob izpustu olja zajemite celotno količino olja, preverite količino in identično količino svežega olja vlijte nazaj v menjalnik. Tudi iz tega razloga svetujem, da se uporabi tovarniško olje.

Kaj pa če olja v menjalniku ne zamenjam?

Kaj se bo zgodilo, če olja v ročnem menjalniku ne boste zamenjali? Verjetno nič, saj večina avtomobilov pri nas, s prevoženimi nekaj sto tisoč kilometri, olja v menjalniku nima zamenjanega in se še vedno vozijo. Vendar je prestavljanje nekoliko trše, manj natančno, včasih tudi menjalnik ob prestavljanju malo zaškrta.

Pri avtomatskem menjalniku se bodo zelo verjetno precej kmalu pojavile težave, ki jih običajno spremljajo draga popravila ali celo menjava menjalnika.

Zaključek

Če je pri avtomatskem menjalniku ustrezno servisiranje obvezno, je pri ročnem menjalniku menjava olja in mazanje pletenic toplo priporočeno, saj to zagotovi lepše prestavljanje in brezhibno dolgoročno delovanje menjalnika. Sploh glede na izredno nizek strošek tega.

 

Če smatrate vsebino za koristno lahko donirate preko PayPal sistema:
Podajam še povezavo do poučnega video posnetka na temo menjave olja v samodejnih menjalnikih:

 Reference

Darilni bon 300

Zadnje novice

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

24-12-2021 MTL Car Garage

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

Želimo vam mirne božične praznike in v letu 2022 veliko sreče in zdravja ter varno in z užitkom prevoženih netežavnih kilometrov.

Več...

Iskanje

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom izboljšave delovanja. Piškotki nujni za delovanje spletne strani so že nameščeni. Za več informacij si oglejte politiko zasebnosti.

Strinjam se z uporabo piškotkov na tej spletni strani.

EU Cookie Directive Module Information