Nedelja, 09 Junij 2019 07:58

Razlika med eko voznikom in mečkačem...

Objavil 
Oceni
(3 ocen)

V tem blogu se bom dotaknil teme, ki je velikokrat ena bolj žgočih tem gostilniških debat in na spletnih forumih in sicer razlika med eko voznikom, ki se trudi voziti z optimalno porabo in mečkači.

Namreč predstava povprečnega voznika o eko vozniku je, da se povsod vozi z nizko hitrostjo, povzroča zastoje in nevarne situacije na cesti. Kar pa je popolnoma zgrešeno. Vse to so namreč navadni mečkači in vozniki, ki niso osredotočeni na vožnjo. Zakaj tako menim bom detaljno razložil v tekstu spodaj, vsekakor je to nerazumevanje osnova za včasih tudi precej sočne komentarje po forumih na temo eko voznikov. Še razkritje: osebno se imam za eko voznika.

Del teorije o eko vožnji...
Eno od osrednjih načel eko vožnje je, da je vožnja čim bolj enakomerna z minimalno zaviranja in pospeševanja. Zakaj?
Ob zaviranju po nepotrebnem izgubljamo kinetično energijo, saj se le ta preko zavor pretvarja v toplotno energijo, ki jo v celoti zavržemo. Precej novejših avtomobilov sicer manjši del te energije s sistemom za rekuperacijo shrani, ta delež se občutno poveča pri nekaterih hibridnih in predvsem električnih avtomobilih, kjer je regeneracija tako močna, da praktično v večini potreb po zniževanju hitrosti zavore niso niti potrebne (npr. BMW i3, Nissan Leaf 2, itd.), kar dodatno omogoča tudi izredno uporaben način vožnje brez zavore ''one pedal driving''. Kljub temu, se del energije zaradi pretvorbe iz kinetične energije v električno energijo izgubi.
Hkrati moramo po znižanju hitrosti uporabiti dodatno energijo, da pridemo do potovalne hitrosti. In količina te energije je konkretno višja od energije, ki je potrebna za vzdrževanje neke potovalne hitrosti.
To potrjuje, da je čim bolj enakomerna vožnja eno od temeljnih načel eko vožnje.

Enakomerna vožnja v praksi...
V praksi sta osnovna pogoja za uspešno izvajanje čim bolj enakomerne vožnje ustrezna varnostna razdalja in predvidevanje, kar zahteva spremljanje prometa ne le en avtomobil naprej, temveč čim dlje naprej. Še kdo ob tem pomisli na načela varne vožnje? Dejansko se eko in varna vožnja ne izključujeta, temveč odlično dopolnjujeta.
Varčen voznik bo namreč v praksi spremljal promet daleč naprej in ustrezno prilagodil vožnjo že precej prej, preden bo prišel do nevarne situacije na cesti (razen, če bi se ta pojavila nenadoma), npr. bo povečal varnostno razdaljo ali spustil plin, da bo potem čim manj zaviral.
Ustrezna varnostna razdalja je tudi osnovni pogoj za čim bolj enakomerno vožnjo, saj premajhna varnostna razdalja zahteva stalno zaviranje in pospeševanje, kar seveda konkretno poveča porabo (tudi v rangu 20-30%) ob enaki povprečni hitrosti. Da niti ne omenjam stresa, ki ga to povsem po nepotrebnem povzroča obema voznikoma, tako tistemu spredaj, kot tistemu zadaj.

Dva primera razlike med eko voznikom in mečkačem
Na enem forumu sem prebral bruhajočo kritiko, ki je letela na ''eko'' voznika na avtocesti, ki se je vozil s stalno nizko hitrostjo in oviral promet tudi na prehitevalnem pasu. Ob tem je bilo dodano, da hitrosti ni spreminjal med vožnjo po klancu navzdol, kar nam pove, da je zelo verjetno vozil z vključenim tempomatom.
Sam sem 100%, da to ni bil eko voznik, temveč je bil mečkač ali enostavno nepozoren voznik. Zakaj to vem? Ker če bi bil eko voznik, bi na vrhu klanca prestavil v nevtralno prestavo in po klancu navzdol pridobival na hitrosti in posledično zmanjšal porabo. Nikoli pa eko voznik ne bo po klancu navzdol zaviral z motorjem, razen ene izjeme in sicer, če se mora ustaviti ali zapustiti cesto na klancu oz. takoj pod klancem. Takrat bo vozil v ustrezni prestavi in izkoristil zaviranje z motorjem, kar zagotavlja, da je poraba goriva nična. Dodatna prednost je tudi manjša obraba zavor. Hkrati se eko vozniki običajno ne vozijo po nepotrebnem po prehitevalnem pasu, saj se zaradi predvidevanja odlično zavedajo okolice okoli sebe in posledično poizkušajo preprečiti situacije, ki bi lahko privedle do neenakomerne vožnje, kar živciranje sebe in ostalih udeležencev v prometu, vsekakor je.

Naslednji primer razlike bo nazorno prikazal sledeči video posnetek, ki za nepoučeno osebo prikazuje le bedaka, ki gre skozi rdečo luč na semaforju. Pravi eko voznik bo tukaj takoj opazil še nekaj dodatnih napak, ki jih je ta mečkač naredil.
Thumbnail

Že takoj na začetku video posnetka še pred krožnim križiščem sem sam opazil, da je luč na semaforju cca. 150m naprej zelena. Zato sem varnostno razdaljo zmanjšal na minimum, da bi lahko jaz in še kdo drug za menoj šel čez zeleno luč na semaforju. Ker se je voznik v Alfi pred menoj vlekel, sem že ob izvozu iz krožišča ugotovil, da ne bova uspela priti čez semafor in zato nisem pospeševal, temveč sem lepo ''spustil'' avtomobil, da se je z inercijo pripeljal do semaforja . Voznik v Alfi je do te ugotovitve prišel šele nekje na sredini razdalje med krožiščem in semaforjem, ko se je semafor že spremenil v rumeno. To je lepo razvidno iz video posnetka, saj je šele takrat pospešil in zapeljal v čisto rdečo luč, ki je bila vključena že najmanj eno sekundo, ko je on šele zapeljal v križišče. Tako ta video lepo prikaže razliko med mečkačem in eko voznikom, ob tem, da pokaže tudi, da je imel mečkač izjemno srečo, saj bi v primeru ustreznih okoliščin ta mečkač dobil avtomobil, ki bi šel pravilno v zeleno luč, direkt v bok.

Upam, da ta blog na dovolj nazoren način prikaže razliko med eko voznikom in mečkači, tako da bo kdo naslednjič premislil, preden bo vsakega mečkača označil za eko bedaka, ki ga skrbi le poraba goriva, vse ostalo mu je nepomembno.

Egoizem ne, strpnost ja...
Za boljše razumevanje dodajam moje izredno pomembno vodilo pri varčni vožnji: sam vedno postavljam na prvo mesto varno vožnjo, nato ''neizzivanje'' ostalih udeležencev v prometu in šele na tretje mesto varčno vožnjo.

Praktičen primer slednjega je recimo približevanje semaforju na katerem je rdeča luč, do njega pa imam še npr. 200m in vem, da bi se s počasno vožnjo pripeljal do semaforja ravno takrat, ko bi bila na njem zelena luč. Torej mi ne bi bilo potrebno zavirati in potem dodatno pospeševati, kar bi bilo povsem v skladu z načelom eko vožnje. Vendar tega ne naredim, če vidim, da bi s svojim ''cijazenjem'' morda preprečil vključitev v promet vozniku iz stranske ulice.

Dodaten primer je npr. na avtocesti, kjer se približujem vozilu, ki vozi počasneje. Če vidim, da se zadaj približuje hitrejše vozilo zmanjšam hitrost ali pa pospešim in čim prej prehitim, tako da vozilu zadaj ni potrebno spreminjati hitrosti. Namreč moje mnenje je, da je bolje, da jaz prilagodim (zmanjšam ali povečam) hitrost, saj bo moje povečanje porabe bistveno manjše, kot če bi moral hitrejši voznik zavirati in ponovno pospeševati na višjo hitrost.

Je pa za takšno ravnanje in razmišljanje potrebno dati na stran egoizem, kar žal pri slovenskih voznikih ni ravno pogosto. Varnost, upoštevanje drugih udeležencev v prometu in strpnost morajo imeti po mojem mnenju vedno prednost pred eko vožnjo.

Če smatrate vsebino za koristno, lahko donirate preko PayPal sistema:

 Reference

Darilni bon 300

Zadnje novice

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

24-12-2021 MTL Car Garage

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

Želimo vam mirne božične praznike in v letu 2022 veliko sreče in zdravja ter varno in z užitkom prevoženih netežavnih kilometrov.

Več...

Iskanje

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom izboljšave delovanja. Piškotki nujni za delovanje spletne strani so že nameščeni. Za več informacij si oglejte politiko zasebnosti.

Strinjam se z uporabo piškotkov na tej spletni strani.

EU Cookie Directive Module Information