Torek, 03 Julij 2012 00:00

Google – ali kako za par EUR prodaš ves svoj ustvarjalni potencial

Objavil 
Oceni
(11 ocen)

S 1.3.2012 so v veljavo stopili novi pogoji storitve pri Googlu. Z njo je Google poenotil več kot 60 različnih pogojev storitev za posamezne storitve. Večina medijev in komentarjev je poročala o tem, da bo z enotno politiko Google lahko bistveno bolj učinkovito (in dobičkonosno) prikazoval oglase uporabnikom. Hkrati bo lahko, na podlagi združenih podatkov po storitvah, tudi učinkoviteje prikazoval zadetke uporabniku. Kar v osnovi ni nič slabega, saj se zavedamo, da brezplačne stvari ni. Tako smo že sprejeli, da v zameno za brezplačno elektronsko pošto, iskalnik, itd… enostavno ‘’spregledamo” tiste oglase, kateri se vrtijo nekje ob strani.

Vendar ob bolj natančnem pregledu ugotovimo, da sta v novih pogojih dve težavi (prva nekoliko manjša, druga pa gromozanska):

  • ker Google iskalnik sedaj na podlagi zbranih podatkov o vas iz vseh svojih storitev, prikazuje relevantne zadetke za katere ”misli”, da so za vas zanimivi, ste se dejansko znašli v mehurčku. Vsa iskanja se bodo namreč izvajala na podlagi vaših dosedanjih iskanj, interesov, itd., katere je Google že zaznal. Torej, če je nekaj novega na spletu in Google-ovi algoritmi ”mislijo”, da to ne ustreza vaši preteklosti, potem tega ne bo prikazal. Si želite biti v mehurčku? Jaz ne in Google je ponudil vsem uporabnikom možnost, da se temu izognejo. O tej problematiki je bilo napisano že več člankov (oba spodnja članka toplo priporočam):
  • druga bistveno bolj problematična zadeva pa je dejstvo, da z uporabo katerekoli Google storitve (ja, tudi recimo zasebne elektronske pošte ali kar zasebno zapišeš preko Google+) podelite Googlu (in ostalim s katerimi sodeluje) dovoljenje za uporabo, gostitev, hranjenje, razmnoževanje, spreminjanje, oblikovanje izvedenih del (kot nastanejo pri prevodu, prilagoditvah ali drugih spremembah, ki jih izvedemo, da je vaša vsebina skladnejša s storitvami), sporočanje, objavo, javno izvajanje, javno predvajanje in distribucijo takšne vsebine po vsem svetu. Vendar to še ni vse. Če se enkrat odločite prenehati uporabljati Google storitve, ter bi radi pobrisali vse svoje podatke in vsebine NE BO ŠLO. To dovoljenje velja, tudi če prenehate uporabljati Google-ove storitve (npr. vpis v imenik podjetij v Google Zemljevidih).

Vse to je jasno zapisano v odstavku Vaša vsebina v naših storitvah v Googlovih pogojih storitve, kateri so javno objavljeni: http://www.google.com/intl/sl/policies/terms/.

Torej zato, da prihranite (mo) nekaj EUR za plačilo korektne storitve smo pripravljeni zastaviti ves svoj ustvarjalni potencial in ga dati v brezplačno uporabo, spreminjanje in javno objavo Googlu in njegovim sodelujočim podjetjem. Za vedno. Seveda se lahko tolažite z znakom Copyright, kateri bo zraven.

Tukaj se odpira še vprašanje o naši novinarski srenji ali je sposobna samostojnega raziskovanja in razmišljanja. Namreč večina jih je zgolj pela hvalnice novim pogojem uporabe Google storitev (verjetno copy/paste uradne objave), namesto da bi se poglobili v samo vsebino le teh in preverili morebitne ”zlorabe” novih združenih pogojev uporabe Google storitev.

Rešitev: uporaba plačljivih ali brezplačnih alternativnih storitev, katere zagotavljajo ustrezno zaščito zasebnosti. Hkrati se moramo vsi pričeti zavedati, da zaščita zasebnosti ni samoumevna in da bomo morali tudi sam kaj storiti v tej smeri, predvsem pa, da ni zaščita zasebnosti šele na zadnjem mestu med lastnostmi, katere preverjamo pri odločanju za neko (brezplačno) storitev. Po mojem mnenju jo moramo postaviti na prvo mesto, ja tudi pred ceno storitve. Pa čeprav bomo zaradi tega spili kakšno kavico na mesec manj.


 Reference

Darilni bon 300

Zadnje novice

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

24-12-2021 MTL Car Garage

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

Želimo vam mirne božične praznike in v letu 2022 veliko sreče in zdravja ter varno in z užitkom prevoženih netežavnih kilometrov.

Več...

Iskanje

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom izboljšave delovanja. Piškotki nujni za delovanje spletne strani so že nameščeni. Za več informacij si oglejte politiko zasebnosti.

Strinjam se z uporabo piškotkov na tej spletni strani.

EU Cookie Directive Module Information