Torek, 10 September 2013 05:17

Bi kupili takšen avtomobil ali zakaj je v Sloveniji težko kupiti rabljen avtomobil za pošteno ceno?

Objavil 
Oceni
(20 ocen)

Najprej bi rad definiral pošteno ceno: to ne pomeni odlično ohranjen avtomobil s prevoženimi 10.000 km za najnižjo možno ceno. Poštena cena lahko pomeni odličen avtomobil za visoko ceno, povprečno ohranjen avtomobil za povprečno ceno in razpadajoč avtomobil za izredno nizko ceno. Torej poštena cena je cena, ki pošteno odraža stanje avtomobila, št. prevoženih kilometrov, itd..

Za korektno odločitev namreč kupec potrebuje pravilne informacije o stanju avtomobila. Nekomu ni težava kupiti slabo vzdrževan avtomobil za nižjo ceno, saj bo sam zamenjal vse potrebne sklope in se potem brez težav vozil naprej. Nekdo drug je pripravljen plačati višjo ceno za dobro vzdrževan avtomobil z malo kilometri in mu tudi na kraj pameti ne pride, da bi kupoval poceni, nevzdrževan avtomobil.

Dober primer trga, ki deluje po tem načelu je recimo Nemčija. Na spletni strani http://www.mobile.de lahko pogledate katerikoli avtomobil in boste opazili, da je lahko cena dveh enakih avtomobilov istega letnika z enako opremo zelo različna (cena enega avtomobila je lahko tudi še enkrat višja kot drugega). Zakaj? Zato ker ima en avtomobil morda zgolj 90.000 km, je redno servisiran, nekaramboliran, drugi pa 400.000 km, brez dokazil o servisiranju, itd. In v Nemčiji se to večinoma realno napiše ob oglasu in takšnemu avtomobilu tudi da ustrezno ceno. Pogled na oglase pri nas nam predstavi popolnoma drugo zgodbo: velika večina avtomobilov je seveda odlično ohranjenih, redno servisiranih (sicer brez potrdil o servisnih posegih), največ drugi lastnik in seveda z zelo podobno ceno, katera morda niha za cca. 20% pri enakih avtomobilih. Med njimi je izredno težko izluščiti redke dobro ohranjene avtomobile, ki so dejansko vredni višje cene. Večina med njimi je namreč kukavičjih jajc, kot je recimo spodaj prikazan avtomobil. In kupec ostane čez nekaj časa z dolgim nosom, velikim računom za popravila in prisego, da ne bo nikoli več kupil rabljenega avtomobila.

To kaže na težavo, ki se pojavi v Sloveniji (oz. roko na srce se lahko pojavi tudi v razvitih zahodnih državah, vendar je ta pojav vedno bolj pogost bolj ko greš proti vzhodu) in je v tem, da bi vsak rad prodal svoj avtomobil za najvišjo ceno. Kar seveda ni problematično, dokler kupcu namerno ne navajaš napačnih podatkov: npr., da avtomobil ni bil nikoli karamboliran, vedno redno servisiran, itd. nakar kupec čez čas ugotovi, da je bil avtomobil sestavljen iz dveh ali pa mu po 5.000 prevoženih kilometrih utrga pogonski jermen in uniči motor, ker avtomobil ni bil vzdrževan. Še bolj je v navadi, da se avtomobil pred prodajo temeljito očisti, morda tudi spolira in se ga potem prodaja kot odlično vzdrževan avtomobil seveda za visoko ceno. Tukaj se vključijo v celotno zgodbo tudi uradni ali neuradni preprodajalci vozil, kateri kupijo odslužena vozila po nizkih cenah, jih na spodaj predstavljeni način spravijo v začasno ''odlično'' stanje (v to je seveda vključeno tudi obvezno vrtenje kilometrov na magičnih 90.000 – 120.000 km) in prodajo po ceni za odlično ohranjena vozila.

In tako pridemo do prvega dela vprašanja v naslovu: bi kupili takšen avtomobil?

1 - VW Polo - pred poliranjem

3 - VW Polo - pogled od strani - pred poliranjem 5 - VW Polo - prednji blatnik - pred poliranjem 7 - VW Polo - streha - pred poliranjem 9 - VW Polo - pogled od zadaj - pred poliranjem

Kaj pa tega?

2 - VW Polo - po poliranju

4 - VW Polo - pogled od strani - po poliranju 6 - VW Polo - prednji blatnik - po poliranju 8 - VW Polo - streha - po poliranju 10 - VW Polo - pogled od zadaj - po poliranju

Za lažjo primerjavo še združene fotografije:

VW Polo - pred poliranjem
VW Polo - po poliranju
 
VW Polo - pogled od strani - pred poliranjem
VW Polo - pogled od strani - po poliranju
 
VW Polo - prednji blatnik - pred poliranjem
VW Polo - prednji blatnik - po poliranju
 
VW Polo - streha - pred poliranjem
VW Polo - streha - po poliranju
 
VW Polo - pogled od zadaj - pred poliranjem
VW Polo - pogled od zadaj - po poliranju
 

 

Verjetno bi bili za drugega pripravljeni plačati bistveno več kot za prvega, čeprav gre za en in isti avtomobil. Razlika med njima je namreč en dan amaterskega čiščenja s plastelinom, poliranja in zaščite, kar zagotovi bistveno drugačen izgled avtomobila. Z nekaj pretiravanja lahko rečemo, da je avtomobil kot iz tovarne. Ni več rjastih točk po celem avtomobilu, bela barva (prej sprana in popolnoma brez odseva) je dobila visok sijaj, odrgnine so bile pobarvane, prednji levi blatnik je bil poravnan in pobarvan, itd. Vendar ima vsa ta kozmetika omejen rok trajanja. Najkasneje v nekaj mesecih (odvisno od izpostavljenosti vremenskim vplivom) bo kozmetika izgubila svojo moč in bo barva spet dobila spran videz, rjaste točke bodo začele ponovno rjaveti, itd.. Sedaj si pa predstavljajte kupca, ki je kupil takšen avto (misleč, da je v odličnem stanju) za relativno visoko ceno in čez nekaj mesecev ugotovil, da je ostal z avtomobilom v izredno slabem stanju. Večinoma kupci ne reagirajo, temveč potrpijo izgubo in potem kupujejo zgolj še nove avtomobile, čeprav si jih morda ne morejo privoščiti. Zaradi zelo veliko takih primerov je postalo kupovanje rabljenega avtomobila v Sloveniji zelo stresno opravilo.

In sedaj odgovor na vprašanje zakaj je v Sloveniji tako težko kupiti rabljen avtomobil za pošteno ceno? Zaradi več razlogov, od katerih je primarni ta, da smo po mentaliteti globoko na Balkanu in je žal še vedno družbeno sprejemljivo, če nekoga ''nategneš''. Ko se s tem pohvališ za šankom, ti (skoraj) vsi navdušeno ploskajo. Bolj zahodno od nas te pri takšnem odkritju družba izloči.

Dodatni razlogi so:
- nedelovanje inšpekcijskih služb (v Nemčiji ti ob vrtenju kilometrov nazaj zaprejo podjetje in se s tem poslom ne moreš več ukvarjati)
- nedelovanje pravne države: pri nas lahko nekdo vsakih nekaj mesecev odpre novo podjetje in se ukvarja z isto dejavnostjo, izogne pa se vsem morebitnim garancijskim zahtevkom iz prejšnjega podjetja
- za tožbo proti goljufivim prodajalcem se odloči zelo malo izigranih kupcev, saj so običajno stroški tožbe (stroški odvetnika, strokovnih mnenj, itd.) zaradi dolgotrajnih postopkov in izigravanj s strani prodajalca precej višji, kot je povzročena škoda
- kupci sami, saj večina slovenskih kupcev niti ne pomisli na nakup avta z 250.000 km na števcu, čeprav jih ima večina z magičnimi 90.000-120.000 km dejansko ravno toliko ali pa še več. Ni jim namreč jasno, da normalno vožen in kvalitetno vzdrževan sodoben avtomobil s prevoženimi 250.000 km še ni za odpis

Zaključek: ob nakupu rabljenega avtomobila se je potrebno držati sledečega nasveta: bolje zamuditi nekaj dobrih avtomobilov, kot kupiti enega slabega. Zelo priporočljivo je imeti s seboj nekoga, ki bo lahko strokovno in neodvisno (ko kupuješ nek avtomobil si pogosto zaslepljen z njim in spregledaš tudi morebitne očitne napake oz. neujemanja v zgodbi prodajalca) pregledal avtomobil pred nakupom. Le tako se lahko izognete potencialno zelo visokim stroškom odpravljanja napak ali izgube vrednosti zaradi nakupa slabega avtomobila za previsoko ceno. Če nimate nikogar, ki bi lahko šel z vami preverit avtomobil pred nakupom, lahko uporabite našo storitev svetovanja ob nakupu rabljenega vozila.

Zgoraj sem na kratko predstavil, kako se lahko v zelo kratkem času obnovi zunanjost avtomobila. Tudi notranjost avtomobila se lahko iz popolnoma zanemarjenega spremeni v ''novega''. Lep primer tega so spodnje slike čiščenja notranjosti avtomobila podjetja EkoTop  iz Tolmina (njihova Facebook stran je avtopralnicaEkotop), ki se s tem ukvarja profesionalno (ogromno dodatnih slik na to temo si lahko pogledate na njihovi Facebook strani):

Ekotop - armaturna plosca - pred ciscenjem
Ekotop - armaturna plosca - po ciscenju
 
Ekotop - del armaturne plosce - pred ciscenjem
Ekotop - del armaturne plosce - po ciscenju
 
Ekotop - predel vrat - pred ciscenjem
Ekotop - predel vrat - po ciscenju
 

 

Ultimativen prikaz, kaj je z znanjem in izkušnjami možno narediti je opis popolne preobrazbe madžarske Mazde 6 na tej povezavi: Mazda 6 brought back to life. Ob nakupu je bil motor avtomobila v prtljažniku in avtomobil popolnoma zanemarjen, po ''obdelavi'' pa izgleda kot nov. In to bi moral imeti vsak potencialni kupec rabljenega avtomobila pred očmi, čeprav se pri nas preprodajalci večinoma poslužujejo zgolj ''kozmetičnih popravkov''. Za takšno spremembo je potrebno namreč imeti tudi znanje, izkušnje in primerno opremo, česar pa seveda večina slovenskih preprodajalcev ne dosega.

 

Če smatrate vsebino za koristno lahko donirate preko PayPal sistema:

 

 Reference

Darilni bon 300

Zadnje novice

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

24-12-2021 MTL Car Garage

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

Želimo vam mirne božične praznike in v letu 2022 veliko sreče in zdravja ter varno in z užitkom prevoženih netežavnih kilometrov.

Več...

Iskanje

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom izboljšave delovanja. Piškotki nujni za delovanje spletne strani so že nameščeni. Za več informacij si oglejte politiko zasebnosti.

Strinjam se z uporabo piškotkov na tej spletni strani.

EU Cookie Directive Module Information