Sreda, 09 Julij 2014 09:43

Nakup poceni neoriginalnih nadomestnih delov – ali ste dovolj bogati, da bi kupovali poceni?

Objavil 
Oceni
(14 ocen)

V zadnjih letih vse več lastnikov avtomobilov pomisli na iskanje ugodnejših možnosti servisiranja svojega jeklenega konjička. Precej slovenskih avtomobilov se tako servisira na nepooblaščenih servisih ali pa ''pod kozolcem''. Če zanemarimo povezavo zadnje možnosti s težavo sive ekonomije, je bila to v preteklosti dokaj logična izbira, saj so bili pooblaščeni serviserji večinoma precej dražji od nepooblaščenih. V zadnjih letih so se na to odzvali nekateri slovenski zastopniki avtomobilskih znamk in ponudili cenovno dostopnejše servisne storitve za starejše avtomobile (npr. ponudba Vedno vredno pri VAG koncernu), tako da je smiselno vsaj preveriti ceno na pooblaščenem servisu preden avtomobil odpeljete k mehaniku ''pod kozolec''.

Vendar se v tem članku ne bom spuščal v dilemo, kje servisirati avtomobil, ampak se bom osredotočil na kvaliteto neoriginalnih nadomestnih delov, ki jih je mogoče dobiti na našem trgu. Kvaliteta originalnih nadomestnih delov namreč običajno ni vprašljiva, pri neoriginalnih pa se lahko hitro zaplete. Trgovci so se prilagodili cenovno bolj občutljivim kupcem in na trgu najdemo nadomestne dele v širokem cenovnem razponu. Pa je med njimi res največja razlika ravno v ceni, kot nas prepričujejo trgovci?
Zagotovo ne. Ne samo, da so razlike v kakovosti ogromne, nekateri nadomestni deli ne izpolnjujejo niti svojih osnovnih nalog ter tako predstavljajo celo nevarnost za kupca. Poglejmo nekaj praktičnih primerov.

Zavore
Zavorni koluti in ploščice priznanih izdelovalcev (npr. ATE) so običajno cca. 30% cenejši od Poskodovan disk luknja v poceni zavornem disku thumbnailoriginalnih nadomestnih delov. Kvaliteta pri njih je nesporna (v kolikor ne gre za ponaredke) in je praktično identična originalnim, saj večinoma ti proizvajalci proizvajajo tudi zavorne sisteme za prvo vgradnjo. Običajno je edina razlika ta, da gor ni znaka proizvajalca avtomobila. Nekateri manj znani proizvajalci (večinoma italijanski ali kitajski) ponujajo zavorne kolute in ploščice po ceni, ki je tudi do 70% nižja od originalnih in so na prvi pogled s stroškovnega vidika zelo mamljive, vendar se na dolgi rok ne izkažejo najbolje. Zakaj?

 • zavorni koluti in ploščice se že ob krajšem nekajdnevnem mirovanju vozila ''sprimejo'', kar se občuti kot pok ob ponovnem speljevanju. To niti ne bi bila težava, če se na kolutu tekom časa ne bi tako naredilo več robov, ki slej ko prej vodijo k tresenju ob zaviranju in predčasni menjavi. Sledi sprijemanja so jasno vidne na fotografiji desno (kolut na fotografiji je znamke Quinton Hazell).
 • običajno jih pri zaviranju spremljajo cvileči zvoki. Ni nujno, da pri vsakem zaviranju, vendar se ob določenih pogojih to skoraj vedno pojavi (npr. ko je vlaga, mraz, itd.).
 • zaradi manj kvalitetnih materialov je obraba takšnih zavor precej višja. Najenostavneje to vidimo po tem, da se platišča hitreje umažejo s prahom od zavornih ploščic. Morda so ti deli res občutno cenejši ob nakupu, vendar se zaradi krajše življenjske dobe tudi stroškovna smiselnost postavi pod vprašaj.
 • nekvalitetni deli so precej bolj podvrženi napakam v materialu. Tako so recimo znani primeri, ko se je ploščica odlepila od osnove in je avtomobil ostal skoraj brez zavor. Na fotografiji zgoraj je zavorni kolut, v katerem je nastala na sredini luknja. Kolut je bil najcenejši, ki je bil takrat na voljo. Odgovor zakaj je bil najcenejši, je jasen.

Tukaj je na voljo še video posnetek, ki prikazuje test zavornih ploščic različnih cenovnih okvirov:
YouTube zavorni diski

Zavorni deli so na voljo v širokem cenovnem razponu, vendar svetujem, da se izbere dele priznanih proizvajalcev, ki so ob nakupu sicer dražji, a vam bodo prihranili cvileče zvoke in ostale živce parajoče nevšečnosti, hkrati pa si boste z njimi zagotovili zanesljivo delovanje zavor, ko jih boste potrebovali. Tudi dolgoročni strošek takšnih zavor je skoraj enak, saj kvalitetne zavore običajno trajajo bistveno dlje.

Žarometi
Žarometi običajno potrebujejo zamenjavo, ko pride do nesreče ali trka divjadi. Če imatMeglica z notranje strani thumbnaile avtomobil ustrezno zavarovan finančni vidik ni zelo pomemben. Če ga nimate, je lahko finančni udarec precej visok (sploh v primeru naprednejših ksenon ali LED žarometov). V tem primeru marsikomu pri izbiri novih žarometov največjo vlogo igra cena le teh, saj predvideva, da večjih odstopanj v kvaliteti ni. Žal tudi pri žarometih temu ni tako. Priznani proizvajalci (Valeo, Hella, itd.) so lahko tudi polovico cenejši od originalnih žarometov, obstajajo pa tudi proizvajalci (npr. Depo, TYC, ...), ki so od teh še za polovico cenejši. In marsikoga ta cenovna ugodnost premami k nakupu. Vendar:

 • veDegradacija metaliziranega sloja in necistoce v zarometu thumbnaillikokrat je snop teh žarometov napačno usmerjen ali razpršen, kar zagotavlja slabo osvetlitev cestišča
 • takšne žaromete je pogosto težko ali nemogoče ustrezno montirati in nastaviti, saj žarometi ne sedejo pravilno v original zaponke, ker se nekoliko razlikujejo v merah
 • metaliziran del v paraboli žarometa zelo hitro (v letu do dveh) izgubi svoj sijaj, kar povzroči, da svetilnost žarometa dodatno bistveno pade
 • žarometi velikokrat ne tesnijo dobro, kar vodi do (vse to seveda dodatno zmanjša svetilnost žarometa):
  • pojava kondenza v žarometu
  • dodatne pospešene degradacije metaliziranega sloja v paraboli
  • nabiranja umazanije in meglice na notranji strani žarometa

Katere žaromete tVlaga in degradacija metaliziranega sloja thumbnailorej izbrati? Nabavijo naj se kvalitetni žarometi priznanih proizvajalcev, saj ti zagotavljajo ustrezno osvetlitev in dolgotrajno življenjsko dobo. Zgolj v primeru, da je avtomobil že skoraj odslužen in ga nameravate čez kakšno leto dati v razgradnjo, bi razmišljal o najcenejših in nekvalitetnih žarometih. Oz. v tem primeru bi bilo bolj smiselno kupiti original rabljene žaromete, ki so običajno tudi cenejši.

Dodatna opomba pri žarometih: pri večini novejših avtomobilov (po letu 2000) se je steklo v žarometih umaknilo umetnim materialom - ''plastiki''. Nekateri takšni žarometi so zelo nagnjeni k degradaciji zunanjega sloja, kar seveda izredno zmanjša svetilnost. Takšnih žarometov ni potrebno zamenjati, saj se jih da s postopkom obnove/poliranja spraviti v brezhibno stanje. Nekaj praktičnih primerov si lahko ogledate v galeriji: galerija - obnova žarometov.

Karoserijski deli
Pri menjavi karoserijskih delov so finančni stroški običajno še višji kot pri žarometih, sajOdstopanje v visini poceni rezervnega dela-pokrov prtljaznika thumbnail se jih večinoma menjuje zaradi nesreče. Vendar se zadeva pri karoserijskih delih nekoliko razlikuje od žarometov. Medtem, ko je pri žarometih večinski oz. celoten strošek zgolj žaromet (montažo opravimo sami ali je strošek montaže zanemarljiv), je pri karoserijskih delih nakupni strošek le del celotnega stroška. Karoserijski del je namreč potrebno pobarvati in vgraditi, kar običajno nanese celo več kot pa stane sam karoserijski del (izjeme so npr. karoserijski deli iz karbona in ostalih novih lahkih materialov pri posameznih specifičnih vozilih, ki lahko dosegajo izredno visoke cene). Če predvidevamo, da je strošek karoserijskega dela zgolj polovica celotnega stroška in to, da so najcenejši karoserijski deli običajno pol cenejši od kvalitetnih, ugotovimo da je prihranek v celotnem strošku z nakupom najcenejšega karoserijskega dela cca. 25%. Negativne posledice tega prihranka:

 • kot pri žarometih tudi pri karoserijskih delih najcenejši deli običajno na ustrezajo 100%, kar pomeni, da jih jeKrajsa dolzina poceni rezervnega dela-pokrov prtljaznika thumbnail težje vgraditi v avtomobil, če pa se že vgradijo je že na pogled očitno, da je bil del zamenjan, saj se ne ujema pravilno s preostalimi karoserijskimi deli okrog njega (oboje natančno prikazujeta fotografiji poceni pokrova prtljažnika, kjer je na eni strani lepo vidna razlika v višini (skoraj pol cm) med pokrovom prtljažnika in blatnikom, na drugi pa, da je pokrov prtljažnika krajši, kot bi moral biti)
 • največja težava je kvaliteta same pločevine in zaščita le te: velikokrat takšni deli najkasneje po dveh ali treh zimah že začnejo kazati prve znake rje, ki se kasneje zelo hitro razširi na celoten karoserijski del in zahteva ponovno zamenjavo (fotografija spodaj desno prikazuje začetno fazo rjavenja poceni pokrova prtljažnika)

Vsak si moraRjavenje poceni rezervnega dela-pokrov prtljaznika thumbnail sam pri sebi odgovoriti na vprašanje ali je 25% prihranek pri celotnem strošku zamenjave karoserijskega dela dovolj, da upraviči morebitne slabosti. Tudi pri karoserijskih delih je velikokrat bolj smiselna možnost rabljen originalni del. Dodatni primeri so prikazani v galeriji dodatnih primerov nekvalitetnih rezervnih delov.

Pnevmatike
Še nekaj let nazaj je bilo možno na našem trgu kupiti pnevmatike zgolj nekaj koncernov proizvajalcev pnevmatik, ki so ponujali pnevmatike različnih blagovnih znamk, cenovnih razredov in lastnosti. V zadnjih letih so se na trgu pojavili novi (večinoma kitajski) proizvajalci pnevmatik, ki ponujajo cenovno izredno ugodne pnevmatike (tudi zgolj za cca. tretjino cene pnevmatik priznanih proizvajalcev). Ali so nam torej priznani proizvajalci pnevmatik neupravičeno zaračunavali bistveno previsoke cene? Na prvi pogled, se res zdi tako, vendar ko pregledamo neodvisne teste pnevmatik vidimo, da se te pnevmatike običajno uvrščajo na zadnja mesta, kar morda niti ne bi bilo toliko moteče, če bi bile pnevmatike uravnotežene in ne bi imele nekih bistvenih slabosti.

Pa poglejmo kaj so o pnevmatiki Sailun atrezzo SH402 v dimenziji 185/60/15 zapisali na testu letnih pnevmatik 2013 (http://www.motorevija.si/si/345/1519/AMZS_test_letnih_pnevmatik_2013.aspx ):
»Avto s Sailunovimi pnevmatikami atrezzo SH402 se je zaustavil po 49,9 metra, torej je potreboval 15,7 metra daljšo zavorno pot. A če se teh 15 metrov razlike na pogled ne zdi prav veliko, je veliko bolj nazoren drug podatek: tedaj, ko se avto s Semperitovimi pnevmatikami že zaustavi, avto s Sailunovimi pnevmatikami vozi še s hitrostjo 44 km/h. Verjetno ni treba razlagati, kakšne so posledice trka s hitrostjo 44 km/h – ne samo, da bo na avtu veliko zvite pločevine, lahko pride tudi do poškodb voznika in sopotnikov.«
Vsakemu, ki je že kdaj moral zavirati na polno, je jasno kaj to pomeni. In v situacijah, kjer pogosto odločajo metri in ne celo za polovico daljša zavorna pot, so kvalitetne gume vredne bistveno več, kot pa je na prvi pogled ugodna cenovna razlika ob nakupu pnevmatik. V najslabšem primeru lahko pride do poškodb udeležencev, sicer pa vsaj do prometne nesreče, kjer bo popravilo nekajkrat preseglo razliko v ceni pnevmatik.

Razlike v cenah (absolutni zneski, ne relativno) so pri pogostejših dimenzijah pnevmatik nižje (npr. dimenzija 195/65/15 – cena za komplet pnevmatik 160 EUR proti 240 EUR), se pa te razlike bistveno povečajo pri bolj eksotičnih dimenzijah večjih pnevmatik (recimo pri dimenziji 255/35/20 (doplačilna oprema pri zelo pogosti limuzini srednjega razreda) je razlika 440 EUR proti 1000 EUR za komplet pnevmatik). Vsak se mora sam odločiti ali je ta razlika vredna bistveno slabših lastnosti pnevmatik. Je pa dobro premisliti o možni rešitvi že ob nakupu novega avtomobila. Pri novejših avtomobilih namreč proizvajalci ponujajo vedno večja platišča in pnevmatike v serijski opremi, sploh pri višjih stopnjah opreme. Le te precej pripomorejo k boljšemu izgledu avtomobila in prispevajo k boljši legi na cesti, vendar kupce poleg manj udobne vožnje (sploh po naših vedno bolj luknjastih cestah) zelo hitro presenetijo tudi visoki stroški menjave pnevmatik. Zato so v prodajnih salonih vedno pogostejši kupci, ki želijo dobavo avtomobila z najmanjšimi platišči in pnevmatikami, ki so še dovoljene (homologirane). Naslednjič ob nakupu novega avtomobila povprašajte trgovca s katerimi dimenzijami pnevmatik je lahko dobavljen in pred nakupom preverite cene pnevmatik po posameznih dimenzijah. Tako si boste lahko privoščili nakup kvalitetnih pnevmatik, ki bodo zagotavljale varno vožnjo, brez da bi družinski proračun bankrotiral. Le sosed vam bo morda malce manj zavidal vaš novi avtomobil, saj ne bo imel modnih 19 in več palčnih platišč.

Filtri in ostali deli
Oljni in zračni filter ustrezne kvalitete sta zelo pomembna za dolgoročno življenjsko dobo avtomobila. Vendar žal tudi pri teh prihaja do izredno velike razlike v kakovosti in nekateri filtri ne opravljajo svoje osnovne naloge, ki je zadrževanje nečistoč. Težava pa je v tem, da se slaba kvaliteta teh filtrov običajno ne opazi v zelo kratkem času, saj se težave pojavijo šele po daljšem času uporabe teh filtrov (npr. prevoženih več 10.000 km). Neodvisnih testov na to temo je izredno malo oz. jih skoraj ni, tako da kupec zelo težko sprejme dobro informirano odločitev. Moj nasvet bi bil, da se držite originalnih filtrov ali filtrov priznanih proizvajalcev nadomestnih delov (Mahle, Mann, Bosch, Donit, Fram, itd.), ki zagotavljajo ustrezno kvaliteto. Sploh glede na dejstvo, da je absolutni prihranek zelo majhen, saj je običajno cenovna razlika zgolj nekaj EUR.
Enako pravilo velja tudi za ostale dele. Spodaj navajam nekaj (ne vseh) renomiranih proizvajalcev OEM rezervnih delov, pri katerih kvaliteta ni vprašljiva:

 • garniture jermenov: Gates, SKF
 • garniture sklopk: LUK, Sachs, Valeo
 • vodne črpalke: SKF, Graaf, KWP
 • ležaji: SKF, INA, FAG
 • vžigalni kabli: Behr, Bougicord
 • tesnila, semeringi: Elring
 • amortizerji: Sachs, Kayaba
 • svečke: NGK, Denso, Beru

Pri tem je potrebno biti pazljiv na dejstvo, da nekateri avtomobili bolje delujejo z določenimi deli. Takšen primer so recimo vžigalne svečke, kjer se francoski avtomobili bolje obnašajo s svečkami Eyquem, Fordovi avtomobili pa s Fordovimi Motorcraft.

Obnovljeni deli
Tudi v Sloveniji je vedno več ponudnikov obnove različnih rezervnih delov (turbo polnilnikov, injektorjev, črpalk za gorivo, delov podvozja, itd.). Izkušnje z njimi znajo biti zelo različne, zato svetujem, da se držite sledečih nasvetov:

 • pred obnovo temeljito preverite ali je obnova res stroškovno sprejemljiva. Znani so namreč primeri, ko je bil npr. strošek obnove turbinskega polnilnika višji kot strošek nakupa novega turbinskega polnilnika v tujini
 • pred obnovo preverite, kaj vključuje garancija. Ne zadovoljite se zgolj s splošno izjavo o garanciji. Zahtevajte pisno garancijo na obnovo dela, iz katere so jasno razvidni pogoji garancije in original račun, ter ju shranite
 • znani so primeri, ko se je izvajalec obnove turbinskega polnilnika ob garancijskem zahtevku izgovarjal na nepravilno vgradnjo obnovljenega turbinskega polnilnika. Zato priporočam, da vgradnjo obnovljenih delov izvede izvajalec obnove. Tako se boste ob morebitnem garancijskem zahtevku izognili prelaganju odgovornosti med izvajalcem obnove in izvajalcem vgradnje

Zaključek
Tako kot pri vseh ostalih nakupih je potrebno biti tudi pri nakupu nadomestnih delov izredno pazljiv in temeljito preveriti kakovost le teh. Morda se zdijo nekateri nadomestni deli na prvi pogled res izredno ugodni, vendar je potrebno ob sami ceni upoštevati tudi kvaliteto teh nadomestnih delov. In če nadomestni del ne opravlja svoje osnovne funkcije na vsaj minimalni ravni (npr. žarometi ne razpršijo svetlobe pravilno, pnevmatike imajo nesprejemljivo slab oprijem na mokri podlagi, itd.), potem je tudi ob izredno nizki ceni tak rezervni del predrag. S tem pa nikakor ne trdim, da so vsi poceni rezervni deli nesprejemljive kakovosti. Če so na voljo objektivni testi ali dokazi (npr. testi pnevmatik, itd.), ki potrjujejo, da je nadomestni del kvaliteten, potem sam ne vidim zadržkov pred nakupom in vgradnjo le tega. Vendar to vsekakor niso zagotovila prodajalca ali proizvajalca tega nadomestnega dela.

Kaj torej izbrati? Splošno pravilo je, da se izbere nadomestne dele priznanih proizvajalcev, ki zanesljivo zagotavljajo ustrezno kvaliteto. Če so tudi ti s stroškovnega vidika neprimerni (sploh npr. pri žarometih in karoserijskih delih za starejša vozila nižjih vrednosti), je smiselno preveriti ponudbo rabljenih originalnih nadomestnih delov, ki jih seveda pred nakupom obvezno temeljito preglejte in preverite ali so v brezhibnem stanju. Pri obnovljenih delih pa obvezno pridobite pisno garancijo na obnovljeni del in spravite original račun.

Galerija dodatnih primerov nekvalitetnih rezervnih delov

BMW serija 5 - E60 - prednji odbijač - dolžina odbijača ni ustrezna, zato odbijač vidno odstopa na obeh straneh avtomobila
Odstopanje poceni prednjega odbijaca BMW E90-sovoznikova stran thumbnail Odstopanje poceni prednjega odbijaca BMW E90-voznikova stran thumbnail

Audi A6 C5 - prednji blatnik na voznikovi strani - rja in neujemanje dolžine in linije s pokrovom motorja
Audi A6 C5 poceni rezervni del prednji blatnik rja thumbnail Audi A6 C5 poceni rezervni del prednji blatnik odstopanje dimenzije thumbnail

VW Golf 5 - pokrov motorja - vidno odstopanje v višini pokrova motorja
Golf 5 nekvaliteten rezervni pokrov motorja thumbnail


Članek je bil v skrajšani obliki objavljen v:

 • poslovnem dnevniku Finance št. 169/4318 z dne 2.9.2014 na strani 22


Če smatrate vsebino za koristno lahko donirate preko PayPal sistema:

Podajam še povezavo do video posnetka s praktičnim prikazom ''kvalitete'' izjemno poceni nadomestnih delov:

Trgovci so se prilagodili cenovno bolj občutljivim kupcem in na trgu najdemo nadomestne dele v širokem cenovnem razponu. Pa je med njimi res največja razlika ravno v ceni, kot nas prepričujejo trgovci?
Zagotovo ne. Ne samo, da so razlike v kakovosti ogromne, nekateri nadomestni deli ne izpolnjujejo niti svojih osnovnih nalog ter tako predstavljajo celo nevarnost za kupca.

 Reference

Darilni bon 300

Zadnje novice

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

24-12-2021 MTL Car Garage

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

Želimo vam mirne božične praznike in v letu 2022 veliko sreče in zdravja ter varno in z užitkom prevoženih netežavnih kilometrov.

Več...

Iskanje

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom izboljšave delovanja. Piškotki nujni za delovanje spletne strani so že nameščeni. Za več informacij si oglejte politiko zasebnosti.

Strinjam se z uporabo piškotkov na tej spletni strani.

EU Cookie Directive Module Information