Torek, 09 September 2014 21:38

Garancija na rabljeno vozilo - dodaten nepotreben strošek ali dodatna varnost?

Objavil 
Oceni
(11 ocen)

Ker nakup rabljenega vozila za kupca predstavlja tveganje, se je večina prodajalcev rabljenih avtomobilov temu prilagodila in poleg zakonsko obvezne 30 dnevne garancije (ne velja za avtomobile, ki jih prodajajo fizične osebe) ponuja tudi možnost dodatno plačljive, večinoma enoletne garancije. Garancije ne izvajajo sami, temveč jo zagotavljajo določeni ponudniki garancij.

Tukaj velja opozoriti, da ne gre za tovarniško garancijo, temveč za storitev, ki deluje po zavarovalniškem načelu, zato je potrebno izredno pazljivo prebrati pogoje veljavnosti garancije. Nekaj (ne pa vseh) pomembnejših pogojev s praktičnimi nasveti je navedenih spodaj:

 • določen ponudnik zahteva, da ima avtomobil dokazljivo servisno zgodovino, sicer mora kupec pri ponudniku izvesti kontrolni pregled in servis vozila
 • avtomobil se popravlja zgolj v delavnici, ki jo določi ponudnik garancije
 • višina kritja popravila je omejena navzgor (običajno na okoli 2000 EUR), ostalo mora stranka plačati po ceniku ponudnika garancije. Opozorilo: strošek menjave motorja ali avtomatskega menjalnika je običajno 4000 in več EUR
 • ob uveljavljanju garancije ponudniki običajno zahtevajo soudeležbo v višini najmanj cca. 100 EUR
 • pri posameznih sklopih so pogoste omejitve glede prevoženih kilometrov. Znan je primer, ko je stranki odpovedal avtomatski menjalnik, vendar popravilo ni bilo krito, saj je avtomobil že presegel omejitev prevoženih kilometrov. Pogojev garancije stranka žal ni preverjala, prodajalec pa je na to ni opozoril in je bila prepričana, da je v garancijo vključen tudi avtomatski menjalnik. Zgodilo se je tudi, da se je ob popravilu motorja ugotovilo, da so bili kilometri na avtomobilu prevrteni nazaj. Stranka je seveda morala sama plačati celotne stroške popravila.
 • v pogojih so običajno točno navedene stvari, ki so krite z garancijo. Pri tem je potrebno biti pozoren na stvari, ki niso navedene in torej posledično niso krite:
  • pri zavornem sistemu so to senzorji za ABS
  • pri klimatski napravi je to kontrolna enota za klimatsko napravo
  • pri elektronskih napravah so to vse sodobne naprave, ki se vgrajujejo v novejše avtomobile (npr. samodejni preklop dolgih luči, radarski tempomat, opozorilo za spremembo voznega pasu, itd.)
  • pri izpušnem sistemu je to običajno filter trdih delcev
  • pri vbrizgovalnem sistemu so to injektorji oz. je običajno omejitev, da garancija krije samo en injektor
  • za kritje turbo polnilnika je potrebno doplačilo

Pogoji med posameznimi ponudniki in paketi istega ponudnika se razlikujejo, zato jih mora kupec pred podpisom pogodbe o garanciji temeljito proučiti. Če so pogoji garancije sprejemljivi in avtomobil ustreza zahtevam navedenim v splošnih pogojih, potem ni ovir, da kupcu ta dodatna storitev zagotovi nekoliko mirnejši spanec ob nakupu ''novega'' rabljenega avtomobila.

Nikakor pa ne verjemite zgolj besedam prodajalca rabljenih vozil, saj so njegove besede za veljavnost garancije nepomembne. Velja namreč zgolj tisto, kar je pisno sklenjeno, to pa je pogodba o garanciji, katere sestavni del so splošni pogoji veljavnosti garancije. Velikokrat se namreč zgodi, da prodajalec (namerno ali nenamerno) spregleda določene zahteve v splošnih pogojih ponudnika garancije za rabljeno vozilo, kar pomeni, da je garancija neveljavna.

Vsekakor ni namen garancije na rabljeno vozilo, da kupec kupi nepreverjen rabljen avtomobil, saj bo potem garancija že krila morebitne težave. V kolikor se namreč ob primeru koriščenja garancije odkrije, da avtomobil ni bil ustrezno vzdrževan, ima manipulirano število prevoženih kilometrov, itd. garancija ne bo veljavna. Ravno tako večina kupcev ne kupuje avtomobila samo za čas veljavnosti garancije, kar pomeni, da bo moral kupec v primeru nakupa problematičnega rabljenega avtomobila, vse nadalnje stroške po preteku garancije sam pokrivati. Prodajalci rabljenih avtomobilov sicer velikokrat uporabijo to garancijo v vlogi orodja za prepričevanje kupcev, da le ti lažje kupijo nepreverijeno vozilo.

Na garancijo za rabljeno vozilo mora kupec gledati kot na dodatno zavarovanje pred stroški izrednih popravil, vendar ga le ta ne odvezuje tega, da kupi dobro ohranjeno in preverjeno rabljeno vozilo. Vozilo je namreč potrebno kupiti zaradi tega, ker je dobro in ne zaradi garancije. Za oceno stanja vozila lahko uporabite našo storitev pregleda rabljenega vozila.
Če potrebujete samo detaljno razlago in primerjavo posameznih paketov garancij na rabljena vozila lahko uporabite našo storitev svetovanja ob nakupu rabljenega vozila.

Ponudniki garancij za rabljena vozila:

Članek je bil objavljen tudi v:

 • reviji Avto Magazin št. 19 z dne 4.9.2014 na straneh 76-77

Če smatrate vsebino za koristno, lahko donirate preko PayPal sistema:

 Reference

Darilni bon 300

Zadnje novice

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

24-12-2021 MTL Car Garage

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

Želimo vam mirne božične praznike in v letu 2022 veliko sreče in zdravja ter varno in z užitkom prevoženih netežavnih kilometrov.

Več...

Iskanje

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom izboljšave delovanja. Piškotki nujni za delovanje spletne strani so že nameščeni. Za več informacij si oglejte politiko zasebnosti.

Strinjam se z uporabo piškotkov na tej spletni strani.

EU Cookie Directive Module Information