Četrtek, 11 September 2014 13:11

Dolg interval menjave motornega olja – ali ga je smiselno upoštevati?

Objavil 
Oceni
(19 ocen)

Intervali menjave motornega olja se z razvojem motorjev in kvalitete samih olj podaljšujejo. Še pomnite, ko je bila potrebna menjava olja na Zastavah na 7.500 km? To je bila doba mineralnih olj in motorjev, ki so imeli med premikajočimi se deli precej velike tolerančne razmake. Če bi recimo današnje visokokvalitetno olje (npr. 0-30W) vlili v takšen motor, bi bila poraba olja zelo visoka. Kaj pa pri novejših avtomobilih in ob uporabi sodobnih olj?

Sodobna olja in podaljšani servisni intervali
Z razvojem motorjev so se zelo zmanjšala tolerančna odstopanja med posameznimi deli in ob prevladi kvalitetnih sintetičnih ali polsintetičnih olj, ki so bistveno bolj odporna na temperaturo in obrabo, so se povprečni servisni intervali za menjavo olja podaljšali na 15.000 do 20.000 km. Nekateri proizvajalci avtomobilov so raztegnili servisni interval celo na 30.000 km ali pa ga ponujajo kot alternativno možnost, ki zahteva tudi posebno (kvalitetnenjše in dražje) olje. Pa takšni servisni intervali res zagotavljajo, da bo vaš avtomobil dolgo brezhibno deloval? Ali so morda določeni po nareku prodajnih ali marketinških strokovnjakov proizvajalca, ki hočejo na ta način doseči konkurenčno prednost na trgu? In to ob zavedanju, da bo morda zaradi tega motor podvržen višji obrabi in zato krajši življenski dobi, kar spet doprinese k dodatnemu zaslužku proizvajalcev preko rezervnih delov in servisnih popravil.

Kaj narediti?
Zaupati predpisanim servisnim intervalom s strani proizvajalca avtomobila ali morda kaj drugega? Moje mnenje je, da je pri tem potrebno uporabiti nekaj kmečke pameti. Vsekakor je za olje (in motor) bistveno manj stresno, če avtomobil naredi 15.000 km na relacijah dolgih 100 km, kot pa če se avtomobil vozi več ali manj po mestu na relacijah dolgih nekaj kilometrov s hladnimi vžigi ter veliko speljevanja, pospeševanja in zaviranja. Zato večina avtomobilov pri odločitvi za podaljšan (variabilni) servisni interval spremlja določene parametre (št. hladnih vžigov, itd.) in na podlagi tega določi pri koliko prevoženih kilometrih je potrebno zamenjati olje. Konkretno pri VAG vozilih se obvestilo pojavi nekje med 20.000 in 25.000 km, če ima avtomobil kar nekaj mestne vožnje.

Praktična izkušnja - dizel
Sam sem si lastil Škodo Octavio 2 1.9TDI, katera je bila do 105.000 km servisirana po fiksnem servisnem intervalu (na 15.000 km), ker pa sem delal večinoma dolge vožnje (cca. 100 km v eno smer) in vozil v nizkih vrtljajih, sem se odločil, da bom prešel na variabilni servisni interval (do 30.000 km). To je seveda zahtevalo boljše olje, vendar je bila razlika pri ceni olja cca. 1 EUR na liter (ne na pooblaščenem servisu), tako da je bil to zanemarljiv dodaten strošek. S prehodom na variabilni servisni interval sem si zmanjšal število letnih servisov iz treh na dva, kar je bil tudi osnovni cilj. Kljub zelo ugodnim delovnih razmeram za motor in olje (dolge vožnje pri nizkih vrtljajih), sem olje menjaval na 20.000 km, saj sem mnenja, da je varčevanje na račun vzdržljivosti motorja nesmiselno. Menjava olja me je namreč stala cca. 60 EUR, kar ni velik strošek. Sam avtomobil pri teh kilometrih ni nikoli pokazal obvestila, da je potrebna menjava olja, kar je pomenilo, da je moj način vožnje precej ugoden za olje in motor. Avtomobil je bil pri 270.000 prevoženih km prodan in je bil v odličnem stanju. Nikoli ni bilo potrebno nikakršno popravilo turbine, injektorjev, itd., samo redni servisi, ki so bili delani s kvalitetnimi rezervnimi deli.

Praktična izkušnja - bencinar
Trenutno imam v lasti bencinsko Škodo Octavio 2 1.6. Tudi ta ima na voljo možnost fiksnega (olje mora ustrezati standardu VW 502.00) ali variabilnega (olje mora ustrezati standardu VW 504.00) servisnega intervala. Zaradi približno enakih, večinoma dolgih in mirnih relacijskih voženj, sem se tudi na tem vozilu odločil za variabilni servisni interval.
Ker pa me je resno zanimalo, kako moj način vožnje obremenjuje motor in olje, sem se odločil, da ga prvič ne bom zamenjal že po 20.000 prevoženih kilometrih, temveč bom počakal, da me računalnik sam pozove na servis. Pričakoval sem, da se bo to zgodilo nekje med 25.000 in 30.000 km (to je zgornja meja, ko računalnik pozove na servis, tudi če je olje še ustrezno). Obvestilo za servis sem pričakal pri 28.500 prevoženih kilometrih in sicer, da moram avto peljati na servis pri 30.000 km. Preverba z diagnostično opremo je pokazala, da bi bila menjava potrebna šele pri 34.000 km glede na parametre izrabe olja. To mi je potrdilo, da moj način vožnje res zagotavlja dolgoročno življensko dobo motorja in minimalno izrabo olja.
Presenečenje pa me je čakalo ob sami menjavi olja, ki sem jo izvršil takoj, ko se je opozorilo pokazalo (torej po 28.500 prevoženih kilometrih). Kljub uporabi boljšega olja (torej po standardu VW 504.00) olje ni bilo več tako ''kompaktno'' ter se je ob iztekanju zdelo bolj gosto. Hkrati je bila barva olja popolnoma črna.
Olje sem zamenjal z identičnim oljem in spet nastavil na variabilni servisni interval, vendar tokrat nisem čakal na opozorilo za servis, saj sem ga zamenjal že po prevoženih 20.000 km. Razlika v olju pri izpustu je bila očitna. Olje je namreč lepo tekoče izteklo ven in se je zdelo bistveno bolj ''kompaktno''. Barva olja je bila sicer črna, vendar je bila na površini olja jasno vidna zlato-rumena barva. Kar po mojem mnenju pomeni, da olje še ni bilo popolnoma iztrošeno.

Zaključek
Moj zaključek je, da je nesmiselno čakati z menjavo olja do 30.000 km, kljub temu, da to proizvajalci dovoljujejo oz. predpisujejo. Sploh v primeru, da je avtomobil bolj obremenjen z veliko krajšimi vožnjami, mestnimi vožnjami, vleko prikolice, itd. To zadnje je sicer navedeno v navodilih za uporabo pri vseh proizvajalcih avtomobilov, vendar lastniki avtomobilov to skoraj vedno (hote ali nehote) spregledajo.
Olja so resda bistveno boljša kot v preteklosti, vendar temperaturne obremenitve in trenje v motorju naredijo svoje in očitno olja še niso sposobna ohranjati vseh svojih mazalnih in čistilnih lastnosti celotnih 30.000 km. Hkrati so tolerance med posameznimi deli v sodobnih avtomobilih bistveno manjše v primerjavi s starejšimi avtomobili, zato so novejši motorji tudi precej občutljivejši na kvaliteto olja. Neustrezno olje bo zelo hitro povzročilo povečano obrabo in v končni fazi tudi odpoved posameznih delov v motorju.
Predvsem pa se je potrebno zavedati, da se morebitne težave zaradi predolgega servisnega intervala ne bodo pojavile po enem ali dveh servisnih intervalih, temveč bistveno kasneje (morda že po 100.000 km ali pa 200.000 km). Zato bom sam ostal na 20.000 km variabilnem servisnem intervalu ob uporabi kvalitetnejšega olja za podaljšan servisni interval, saj je tistih 60 EUR za menjavo olja zanemarljiv strošek v primerjavi z morebitnimi stroški okvar motorja.

Spodaj navajam še dva primera potencialnega vpliva neprimernega olja oz. predolgega servisnega intervala za menjavo olja:

  • prva generacija PSA 1.6 HDI motorjev je imela precej težav s turbinami in sicer zaradi servisnega intervala na 30.000 km in preslabega olja 10W-40. Po zamenjavi olja s 5W-30 in skrajšanju servisnega intervala za olje na 15.000 naj se te težave ne bi več pojavljale. Več informacij o tem je na voljo v tem dokumentu: http://www.assuredperformance.ie/assets/images/Presentation-1.6-hdi-carbo-issues.pdf
  • Renaultov 2.2dCi motor je imel težave z ležaji glavne gredi, ki so se pretirano obrabljali, kar je pripeljalo do popolne odpovedi motorja (motor je zaribal). Tovarniško predpisan servisni interval za te motorje je bil 30.000 km. Po nekaterih informacijah naj bi bila ta težava, pri vozilih servisiranih na 15.000 km, bistveno manj pogosta

Opozorilo
Zavedam se, da je zgoraj opisana ocena kvalitete olja ''na oko'' z znanstvenega vidika popolnoma neustrezna, vendar ji moje praktične izkušnje pritrjujejo. To delno potrjujeta tudi zgoraj navedena primera težav z motorjem pri predolgih servisnih intervalih in neustreznem olju.
Kljub temu pa ta zapis vzemite kot moje subjektivno mnenje in se sami odločite ali ga je smiselno in vredno upoštevati.

 

Če smatrate vsebino za koristno, lahko donirate preko PayPal sistema:

 Reference

Darilni bon 300

Zadnje novice

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

24-12-2021 MTL Car Garage

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

Želimo vam mirne božične praznike in v letu 2022 veliko sreče in zdravja ter varno in z užitkom prevoženih netežavnih kilometrov.

Več...

Iskanje

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom izboljšave delovanja. Piškotki nujni za delovanje spletne strani so že nameščeni. Za več informacij si oglejte politiko zasebnosti.

Strinjam se z uporabo piškotkov na tej spletni strani.

EU Cookie Directive Module Information