Petek, 02 Januar 2015 19:57

So sodobni avtomobili res varnejši - primer dnevnih luči?

Objavil 
Oceni
(11 ocen)

Se je tudi vam že zgodilo, da ste zvečer v mestu ali v dežju in skozi tunel skoraj spregledali avtomobil pred seboj, ker ni imel vključenih zadnjih parkirnih luči? Niste edini...

Proizvajalci s svojimi inovacijami in vgradnjo vedno novih sistemov stremijo k temu, da so sodobni avtomobili udobnejši, varčnejši in varnejši. Tako so zračne blazine, sistemi ABS, ESP in v zadnjem času tudi sistemi za samodejno zaviranje ali preprečevanje naletov že nekaj časa sestavni del serijske ali dodatne opreme v avtomobilih in so vplivali na zmanjšanje števila prometnih nesreč, katerih posledice so zaradi njih tudi precej blažje.

Pri tem so pomembno vlogo odigrali tudi zakonodajalci, saj je EU že pred leti sprejela direktivo, da morajo imeti vsi na novo homologirani avtomobili v EU vgrajen ESP sistem serijsko. Vsi se torej trudijo po svojih močeh povečati varnost na cesti. Pa je res tako?

Bi bilo, če ne bi oboji sodelovali tudi pri nastanku sodobnih dnevnih (LED ali halogenskih) luči.

Tipi dnevnih luči

Proizvajalci namreč vgrajujejo več tipov dnevnih luči:Stikalo za zaromete

  • starejša vozila (okvirno pred letnikom 2008) imajo večinoma stalno vključene zasenčene žaromete v funkciji dnevnih žarometov
  • novejša vozila imajo običajno spredaj vgrajene dodatne dnevne luči, hkrati pa so parkirne luči v zadnjih žarometih izključene
  • nekatera novejša vozila imajo, ob dodatno vgrajenih prednjih dnevnih lučeh, vključene tudi zadnje parkirne luči

Zakaj je to nevarno?

Zakaj vozila v drugem primeru predstavljajo dodatno nevarnost? Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste srečali v mraku, megli ali tunelu vozilo, na katerem so bile vključene zgolj prednje dnevne luči? Poleg tega, da je imel voznik zaradi tega spredaj zmanjšano vidljivost, je bilo vozilo zadaj popolnoma neosvetljeno, kar je predstavljalo precejšnjo nevarnost za zadaj vozeče, ki lahko takšno vozilo spregledajo. Sploh v primeru močnega dežja, ko lahko dežna zavesa popolnoma skrije spredaj vozeči avtomobil. Odgovornost za vključitev zasenčenih žarometov je seveda v prvi vrsti na vozniku. Kljub temu je popolnoma nerazumljivo, da proizvajalci in zakonodajalci, ki se trudijo z dragimi varnostnimi sistemi, zmanjšati možnosti za voznikove napake in povečati varnost na cesti, dopuščajo da se v zmanjšanih svetlobnih pogojih po cesti vozijo od zadaj neosvetljeni avtomobili.

Ko so pred več kot desetletjem postale dnevne luči obvezne, teh težav ni bilo, saj so avtomobili imeli vključene zaSenzor za svetlobosenčene žaromete tudi čez dan. S pojavom pritiskov po zmanjšanju porabe se je vedno več proizvajalcev odločalo za vgradnjo posebnih LED dnevnih žarometov, hkrati pa so tudi izključili delovanje zadnjih parkirnih luči v funkciji dnevnih luči. Kar ni bilo takoj problematično, saj se je to dogajalo pri avtomobilih višjih razredov, ki so imeli običajno v serijski opremi tudi senzor za svetlobo, ki je zagotavljal, da so se zasenčene luči v zmanjšanih svetlobnih pogojih samodejno vključile. Ko se je ta trend prenesel v nižje, cenovno bolj občutljive razrede, je senzor za svetlobo prešel iz osnovne opreme v dodatno opremo, kar je privedlo do zgoraj opisanih težav. Velik del trenutno prodanih avtomobilov tako senzorja za svetlobo nima v opremi.

Ali tipalo za svetlobo nevarnost odpravi v celoti?

Zavedati se je potrebno, da tudi pri nekaterih vozilih, ki imajo tipalo za svetlobo vgrajeno, ne deluje vedno ustrezno. Velikokrat sVoznja brez luci v meglio namreč svetlobni pogoji takšni, da tipalo zazna običajne svetlobne pogoje in ne bo vključil zasenčenih luči. Do tega pride pogosto v primeru dežja ali megle ob sončnem dnevu, itd. Primer si lahko ogledate na YouTube posnetku na desni strani. Zato se tudi vozniki teh avtomobilov ne smejo slepo zanašati na avtomatiko in se morajo zavedati, da je odgovornosti za pravočasno vključitev zasenčenih žarometov še vedno njihova. Določena vozila so sicer že opremljena s ''pametnimi'' tipali, ki ob svetlobi upoštevajo tudi druge pogoje in tako samodejno vključijo zasenčene žaromete tudi ob delovanju brisalcev za stekla, višjih avtocestnih hitrostih, itd.

Kako zagotoviti, da bo vožnja varnejša?

Predvsem se moramo vozniki zavedati, da je odgovornost za pravočasni vklop zasenčenih žarometov na nas samih.
Zakonodajalec pa bi moral predpisati zgolj dve možnosti:

  • avtomobil ima lahko vključene samo prednje dnevne luči zgolj v primeru, da ima vgrajeno ''pametno'' tipalo za svetlobo
  • vsi ostali avtomobili bi morali imeti ob uporabi dnevnih luči obvezno vključene tudi zadnje parkirne luči

In kaj storiti, če imate avtomobil z zgolj prednjimi dnevnimi lučmi in brez tipala za svetlobo?
Potrudite se, da boste ob zmanjšanih svetlobnih pogojih vedno ročno vključili zasenčene žaromete. Če to velikokrat pozabite narediti, preverite ali je možno na vašem avtomobilu vključiti zadnje parkirne žaromete v funkciji dnevnih luči (to lahko na nekaterih vozilih naredimo tudi mi: vključitev dodatnih funkcionalnosti). Če tudi to ni možno, vam še vedno preostane, da imate stalno vključene zasenčene luči. Morda boste porabili nekaj več goriva, vendar boste tako tudi poskrbeli za večjo varnost sebe in drugih.

Tudi, če imate avtomobil, ki ima vgrajeno ''pametno'' tipalo, se zavedajte, da to ni vedno nezmotljivo in ob zmanjšanih pogojih vidljivosti ročno vključite zasenčene žaromete, če avtomatika tega ne stori. Žal se tega ne zavedajo vsi; še huje pa je, da nekateri namerno ne vključijo ročno zasenčenih žarometov, saj so po njihovem plačali dovolj denarja za avtomatiko in so mnenja, da zato ne bodo ročno vključevali žarometov. Takšno samovšečno razmišljanje v prometu je pri nas žal precej razširjeno (ne zgolj v primeru ''pametnih'' tipal) in predstavlja nepotrebno nevarnost za vse udeležence v prometu, kar se konec koncev tudi kaže tudi v sami (ne)varnosti na naših cestah.

Članek je bil objavljen tudi v reviji Avto Magazin št. 3 z dne 22.1.2015 na straneh 32-34.

Če smatrate vsebino za koristno lahko donirate preko PayPal sistema: 

 Reference

Darilni bon 300

Zadnje novice

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

24-12-2021 MTL Car Garage

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

Želimo vam mirne božične praznike in v letu 2022 veliko sreče in zdravja ter varno in z užitkom prevoženih netežavnih kilometrov.

Več...

Iskanje

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom izboljšave delovanja. Piškotki nujni za delovanje spletne strani so že nameščeni. Za več informacij si oglejte politiko zasebnosti.

Strinjam se z uporabo piškotkov na tej spletni strani.

EU Cookie Directive Module Information