Petek, 09 Oktober 2015 11:10

Vzdrževanje usnja ali kako se izogniti poškodbam usnja …

Objavil 
Oceni
(10 ocen)

Večina lastnikov za vzdrževanje avtomobila smatra izvajanje servisnih posegov, menjavo gum in čiščenje vozila. Tako lastniki avtomobilov z usnjem v notranjosti velikokrat spregledajo, da tudi usnje zahteva ustrezno nego, če nočemo, da bo pogled nanj, že po nekaj letih uporabe, precej žalosten. Posebej bi poudaril, da je usnje prisotno v večini sodobnih avtomobilov in sicer vsaj na volanskem obroču, manšeti prestavne ročice in ročici parkirne zavore. Tudi ti deli, in ne le usnjeni sedeži ali drugi deli notranjosti oblečeni v usnje (npr. vrata, armaturna plošča, itd.), zahtevajo ustrezno nego. V kolikor je niso deležni, se na usnju zelo hitro pojavijo znaki obrabe. Več primerov si lahko ogledate v galeriji.

Samo usnje je zelo trpežno in dobro prenaša raznorazno maltretiranje. Ker se umazanija ne zažre v pore, kot je to običajno pri tkanini, je vzdrževanje usnja precej enostavno. Oz. je vsaj bilo v preteklosti. Sedaj namreč veliko proizvajalcev avtomobilov uporablja umetno usnje, ki vzdrževanje nekoliko zaplete. Tako pravo kot umetno usnje moramo vzdrževati z ustreznimi preparati, ki med seboj niso kompatibilni. V primeru uporabe napačnega preparata bomo namreč naredili več škode kot koristi.

Ugotovite ali je usnje pravo ali umetno

Zato je prvi korak, da ugotovimo ali je usnje v našem vozilu pravo ali umetno. Kako to ugotoviti, če niste strokovnjak za usnje? Povprašajte na servisu servisnega svetovalca, ki naj po potrebi preveri pri uvozniku. Prodajalci običajno (vsa čast izjemam, ki tudi obstajajo) niso pravi naslov za to vprašanje, saj bodo podali prvi odgovor, ki jim bo padel na misel.

Umetno usnje

V primeru umetnega usnja kupite ustrezen preparat za vzdrževanje na pooblaščenem servisu, priporočen s strani tovarne. Večina proizvajalcev avtomobilov ima namreč v svoji ponudbi tudi ustrezne preparate za vzdrževanje celotnega vozila, vključno z usnjem, pa najsi bo umetno ali pravo. Pri umetnem usnju namreč le proizvajalec točno ve iz katerih materialov je in bo seveda imel v ponudbi ustrezno sredstvo za nego. Z neustreznim sredstvom lahko, kot že zapisano, naredite več škode kot koristi. Pri tem bodite pozorni na to, da boste dejansko kupili tovarniški proizvod in ne sredstvo od nekega drugega proizvajalca, ki ga ima pooblaščen servis tudi v ponudbi.

Naravno usnje

Gliptone Leather Conditioner Cleaner Če imate v avtomobilu pravo usnje bo izbira bistveno večja, saj lahko poleg proizvajalčevega sredstva uporabite tudi namenske zadeve večine večjih proizvajalcev sredstev za nego vozila. Svetoval bi le, da se izognete sprejem. Večinoma niso tako učinkoviti kot kreme, hkrati pa je pri njih težava tudi ta, da sprej nanesete na plastične dele zraven usnjenih, kar je najmanj slaba ideja, v določenih primerih pa lahko sprej pusti na plastiki trajen madež.

Prava zaščita za usnje nikakor ne sme povzročiti, da usnje postane suho, svetleče in drseče, temveč ga mora navlažiti, tako da postane nekoliko bolj elastično, posledica tega pa je, da usnje potem manj drsi. Hkrati usnje dobi tudi ''globlji'' videz.

Na podlagi lastnih izkušenj in precej neodvisnih testov lahko priporočam Gliptone Leather Conditioner + Cleaner, ki za sprejemljivo ceno cca. 30 EUR nudi ustrezno regeneracijo in zaščito. Najprej s čistilom enostavno očistimo usnje, nakar na njega nanesemo še zaščito, ki ga ustrezno navlaži in doda globlji videz. Po cca. eni uri se sredstvo v celoti vpije in roka začuti bistveno bolj voljno usnje, ki roko (ali pa rit na sedežu) tudi ustrezno zadrži na mestu.

Kako pogosto naj se neguje usnje?

Večinoma se svetuje, da se usnje ustrezno neguje na cca. pol leta, vendar sam običajno izvajam postopek na dva meseca. Zelo pomembno je, da se usnje neguje pogosteje ob ekstremnih temperaturah, torej predvsem pozimi (pri nizkih temperaturah je usnje manj elastično) in poleti, saj je takrat še posebej dovzetno za poškodbe.

Macgyver metode...

Precej lastnikov se je lotilo vzdrževanja usnja tudi z DIY metodami, kot so mazanje usnja z mlekom in kremami za nego rok. Pač v smislu, če je dobro za našo kožo, bo dobro tudi za usnje. Vendar je med usnjem in našo kožo pomembna razlika: usnje je mrtvo, naša koža pa živa. Zato usnje po mojem laičnem mnenju potrebuje drugačno vzdrževanje. Nekateri so bili nad rezultatom navdušeni, nekateri ne. Sam sem mnenja, da je slabih 30 EUR na nekaj let prenizka cena, da ne bi usnju privoščil kvalitetne nege in da bi eksperimentiral z vprašljivimi metodami.

Usnje pravilno vzdržujem, a je vseeno poškodovano...

Poleg pravilnega vzdrževanja je usnje občutljivo tudi na fizične poškodbe (to velja tudi za tkanine, vendar so današnji umetni materiali zelo odporni na le te), kiAudi A4 poskodovana usnjena ledvena opora velikokrat nastanejo zaradi nepazljivosti:

 • hlače (še posebej kavbojke) imajo lahko ostre kovinske dele, ki znajo zarezati v usnje, ko se usedete in podrsate z njimi po sedežu
 • ključi na sedežu (še posebej sveže urezani in s slabo pobrušenimi robovi) in podobne ostre stvari, na katere se nevede usedemo, velikokrat fizično poškodujejo usnje
 • izpostavljeni deli usnja so zelo izpostavljeni fizičnim poškodbam: npr. ledveni deli pri športnih sedežih, na katere se vedno naslonimo in podrsamo, medtem ko gremo v ali iz avtomobila
 • lastniki vozil običajno pozabijo tudi na otroške sedeže, še posebej tiste z ISOFIX nosilci. Že sama teža otroškega sedeža (brez ISOFIX nosilcev), ki običajno pritiska na velikosti nekaj dm2 povzroči, da se tam usnje nategne in nagrbanči. Običajno pa gibanje otroškega sedeža med vožnjo vrhnjo plast usnja dodatno zdrsa in tako ostanemo z uničenim sedežem. V primeru ISOFIX nosilcev, se ta proces potencira, saj se vsa teža otroškega sedeža preko ozkega ISOFIX nosilca prenaša na še manjšo površino usnjenega sedeža in kovinski ISOFIX nosilci močneje zarežejo v sedež.

Kako se izogniti takšnim poškodbam?

Podloga pod otroskim sedezem

V prvih treh primerih tako, da smo bolj pazljivi ko sedamo na sedeže. Potrudimo se, da se ob kobacanju v in iz avtomobila ne bomo podrgnili ob bolj izpostavljene dele sedežev (zunanja ledvena opora ali opora na spodnjem delu sedeža), temveč se bomo usedli preko njih v sedež.

V primeru otroških sedežev pa tako, da med otroški sedež in usnjen sedež postavimo še eno plast materiala, ki prevzame večino pritiska in ga enakomerno razporedi na večjo površino usnjenega sedeža. Tukaj pride v poštev debelejša guma in podobni močnejši materiali. Posebno pozornost pri tem namenite ustreznosti materiala, saj se na žgočem soncu temperatura v avtomobilu povzpne tudi krepko čez 50 stopinj Celzija in lahko posledično lahko pride do:

 • izločanja strupenih snovi iz gume
 • guma se lahko zmehča in prilepi na sedež ter tako pusti odtis na sedežu ali poškoduje vrhnjo plast usnja

Zato uporabite material, ki bo odporen na to. Sam sem uporabil peno visoke gostote, ki se uporablja za zvočno izolacijo avtomobila v avtoakustiki. Dobro je prenesla maltretiranje otroškega sedeža, hkrati pa je tudi namenjena prav uporabi v avtomobilu, kar pomeni, da ne bo prišlo do izhajanja strupenih snovi ali degradacije zaradi temperature. Ker pa smo v sodobnem svetu, so se že našli tudi proizvajalci namenskih zaščit za sedeže in tako olajšali zaščito sedežev. Tukaj sta dve možnosti:

Usnje pravilno vzdržujem in sem zelo pazljiv, a je vseeno poškodovano...

Renault Clio 2 2004 luščenje volanaV tem primeru žal enostavne rešitve ni. Zaradi optimizacije stroškov proizvajalci v zadnjem času vgrajujejo vedno tanjše usnje ali  umetno usnje iz materialov, ki niso kos svoji nalogi in se na materialu že po nekaj 10.000 prevoženih kilometrih, pričnejo pojavljati sledi obrabe. V tem primeru so možnosti sledeče:

 • uveljavljanje garancije, v kolikor je avtomobil še v garanciji
 • zamenjava dela z novim
 • preoblačenje poškodovanega dela z novim usnjenim delom. To je nekoliko lažje v primeru volana ali manšete prestavne ročice, čeprav kvalitetni avtotapetniki brez težav ustrezno sanirajo tudi le najbolj poškodovan del usnjenega sedeža

Na kaj moramo biti še pozorni poleg usnja?

Podoben razmislek o vzdrževanju zahtevajo tudi nekateri drugi redkejši elementi opreme, da jim zagotovimo dolgoročno brezhibno delovanje:

  Stresno okno
 • strešna okna, ki skoraj vedno zahtevajo mazanje mehanizma za premikanje. V nasprotnem primeru bo mehanizem slej ko prej odpovedal poslušnosti, kar bo potegnilo za seboj drago popravilo. Žal tega tudi na servisih velikokrat ne naredijo, saj smatrajo, da je to redno vzdrževanje, ki ga mora lastnik sam izvajati, kot npr. pranje avtomobila.
 • platnena streha na kabrioletih: platno je običajno izredno odporno na zunanje vplive, vendar je nujno potrebno, da ga najmanj enkrat letno (še bolje je pogosteje) temeljito operemo in zaščitimo z impregnacijskim sredstvom. Hkrati je potrebno določeno umazanijo takoj odstraniti z njega, sicer bo pustila za seboj trajne sledi in poškodovala platno. Ena od najbolj problematičnih zadev so ptičji iztrebki, ki vsebujejo za platno zelo škodljive snovi. V kolikor ga opazite na platnu, ga je potrebno takoj odstraniti in tisti del platna temeljito očistiti.

 

Galerija poškodovanega in ustrezno vzdrževanega usnja

Audi A4 (starost 6 let, prevoženih 100.000 km): primer poškodovane stranske zunanje opore na usnjenem sedežu

 

Še nekaj dodatnih primerov

 

V vzpodbudo sta spodaj prestavljena še dva avtomobila z ustrezno vzdrževanim usnjem.

Audi A2 (starost 15 let, prevoženih 108.000 km): primer ustrezno vzdrževanega usnja

 

Renault Scenic (starost 8 let, prevoženih 150.000km): primer ustrezno vzdrževanega usnja. Žal je bilo kljub temu potrebno zunanjo oporo na spodnjem delu voznikovega sedeža zamenjati, saj je bila poškodovana.

 

Članek je bil v skrajšani obliki objavljen v reviji Avto Magazin št. 23 z dne 29.10.2015 in št. 24 z dne 12.11.2015.

Če smatrate vsebino za koristno, lahko donirate preko PayPal sistema:

 

 Reference

Darilni bon 300

Zadnje novice

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

24-12-2021 MTL Car Garage

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

Želimo vam mirne božične praznike in v letu 2022 veliko sreče in zdravja ter varno in z užitkom prevoženih netežavnih kilometrov.

Več...

Iskanje

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom izboljšave delovanja. Piškotki nujni za delovanje spletne strani so že nameščeni. Za več informacij si oglejte politiko zasebnosti.

Strinjam se z uporabo piškotkov na tej spletni strani.

EU Cookie Directive Module Information