Ponedeljek, 06 Junij 2016 11:44

Ksenon kiti in neoriginalni ksenon žarometi – večja svetilnost, večja varnost. Ali to res drži?

Objavil 
Oceni
(9 ocen)

Vsi smo na avtocesti verjetno že srečali romunske kombije (običajno Mercedes Sprinterje), ki so imeli v prednjih žarometih izredno močne žarnice v prelivajoči se modro-zeleno-rumeni barvi. Ti so že podnevi na daleč vidni, vendar takrat ne slepijo, saj je dovolj dnevne svetlobe in posledično ni kontrasta. Ponoči pa postane vožnja v nasprotni smeri že pravi podvig, saj žaromet ne usmerja snopa svetlobe na cesto pred vozilom, temveč povsod drugam, torej tudi vstran in seveda navzgor. To pa povzroči močno slepljenje nasproti vozečih ali pa tistih, ki vozijo pred kombijem.

Uradna teorija

Zakaj pride do tega? Razlogov je več (nepravilno nastavljen žaromet, degradiran rumen žaromet), vendar rumeno-zeleno-bela svetloba dovoli sklepati, da gre za naknadno vgrajen ksenon kit komplet. Kaj je to? To so ksenon žarnice s kontrolno enoto (balasti) namenjene vgradnji v žaromete, ki imajo sicer serijsko vgrajene halogenske žarnice. Na ta način naj bi se pridobila boljša svetilnost, ki jo nudijo ksenon žarometi, kar naj bi tudi povečalo varnost. Precej priljubljena pa je bila ta nadgradnja med mlajšimi lastniki vozil, saj so z menjavo dobili ''prestižni'' videz vozil s ksenon žarometi. Barva svetlobe ksenon žarnice je običajno bolj bela kot pa halogenske žarnice, čeprav so sedaj na voljo že tudi ksenon žarnice z enako barvo svetlobe kot halogenske žarnice.

Zaradi večje svetilnosti ksenon žarnic je za vozila opremljena z njimi predpisano, da morajo imeti vgrajeno tudi samodejno uravnavanje višine žarometov in pranje žarometov. S tem se zagotovi, da je možnost zaslepitve nasproti vozečih minimalna. Izjema so ksenon žarnice moči manj kot 2000 Lumnov, ki tega ne zahtevajo (npr. takšne ponuja Škoda v modelu Rapid).

Praktična teorija

Večina serijskih ksenon žarometov ima v žarometu vgrajeno lečo, ki svetlobo ustrezno usmerja na cestišče pred vozilom in hkrati točno poreže vso svetlobo, ki bi morebiti svetila navzgor ali vstran. Tudi tisti redki starejši serijski ksenon žarometi, ki nimajo leč (npr. Laguna 2 ali Citroen C5 prvih serij), imajo parabole tako dizajnirane, da svetlobo usmerjajo pravilno na cestišče.

Pri vgradnji ksenon kita se zadeva nekoliko obrne. Parabola halogenskih žarometov običajno ni ustrezno dizajnirana za močnejšo ksenon žarnico, ki ponavadi tudi drugače razprši svetlobo in posledično pride do nepravilne razpršitve svetlobe v vse smeri, saj parabola ne zmore ustrezno usmerjati vse svetlobe. In ta seveda zelo moti in zaslepi voznike pred vozilom opremljenim s ksenon kitom.

Kaj pa, če ima vozilo vgrajene halogenske žaromete z lečo? V tem primeru po mojih informacijah in izkušnjah znancev ne pride do nobene zaslepitve, saj leča ustrezno usmerja in poreže svetlobo, tako da je edina razlika v tem, da je svetloba na ustreznem delu cestišča močnejša.

Praksa

Po kar velikem bumu ksenon kitov pred skoraj desetletjem, se je v Sloveniji vgradnja ksenon kitov precej zmanjšala, saj je avtomobil z vgrajenim ksenon kitom tehnično neizpraven (kazen 400+ EUR, odvzem tablic in izredni tehnični pregled) in posledično so lastniki zadevo slej ko prej odmontirali iz avtomobila. Tudi policisti so takšne voznike ustavljali in jih ustrezno kaznovali. Vendar sem v zadnjem času opazil, da se je spet pojavilo nekaj junakov, ki tlačijo ksenon kite v avtomobile z žarometi brez leč. Tako sem se nekaj časa nazaj, utrujen po celodnevnem delu, vračal pozno ponoči domov po regionalni cesti v koloni. Za menoj se je znašel čisto nov Ford Tourneo Connect (ima žaromete brez leče) z vgrajenim ksenon kitom, ki me je popolnoma zaslepil. Zatemnitev vzvratnega ogledala ni pomagala, moral sem spustiti tudi stranski ogledali, saj je bilo bleščanje tako močno. Ko smo srečali nasproti vozeče, sem pri njih opazil precej čudne reakcije. Od zavijanja po cesti do spuščanja senčnika za sonce in senčenja oči z rokami.
In moje vprašanje tukaj se glasi: koliko bedaka moraš biti, da ne opaziš, da tvoj ksenon kit morda res doprinese k boljši svetilnosti in ti več vidiš, ampak hkrati konkretno slepi spredaj in nasproti vozeče in tako bistveno poveča možnost prometne nesreče. Še huje je: če to opaziš in ti je vseeno. Sem že razmišljal, če lahko kaj ukrenem, ko je kolona v naselju prišla ravno na začetek rdečega semaforja pred delom na cesti. Odlično, ugasnem avto in stopim mirno do zadaj vozečega, potrkam na stransko steklo in voznik spusti steklo dol. Ga pozdravim in mu pripomnim, da upam, da vsaj on vidi super, ker vsi mi spredaj ne vidimo popolnoma nič. Me gleda in seveda odvrne, da kaj pa naj naredi, da so taki žarometi. Fajn, si mislim, me ima še za bedaka. In ga povprašam: Imate ksenon kit noter, drži? Po nekaj sekundnem molku dobim nazaj spet odgovor v smislu ali naj gre sedaj zamenjati žaromete. Mu odvrnem, da ni potrebe, le ksenon kit naj vrže v smeti, se obrnem in grem nazaj do svojega avtomobila. Upam, da mu je dalo to kaj misliti, čeprav glede na reakcijo dvomim, da se ga je kaj prijelo. Prehitel me je namreč takoj na naslednji ravnini v naselju preko polne črte in seveda s hitrostjo občutno višjo od dovoljene.

Neoriginalni ksenon/LED žarometi

Podobna siituacija je tudi s trenutno zelo modernimi zamenjavami klasičnih žarometov z neoriginalnimi žarometi z vgrajenimi LED dnevnimi lučmi in prostorom za ksenon kit. Z njimi sem prišel v stik večinoma preko storitve MtlLine, pri kateri se vključijo različne dodatne funkcionalnosti na avtomobilu. Ti žarometi so bili do sedaj večinoma kitajske izdelave s ceno cca. 200-300 EUR za par žarometov. Poleg nizke cene, so bile pri skoraj vseh skupne lastnosti sledeče:

  • slaba kvaliteta plastike
  • (minimalno) odstopanje v merah, tako da se je takoj videlo, da niso original
  • nekvalitetna tesnitev (pojav vlage v žarometih)
  • neustrezna razpršitev svetlobnega snopa, ki je bila pri enem sploh izredno občutna: na sredini je bilo svetlobe bolj malo, zato pa je je bilo ob straneh in po krošnjah dreves občutno preveč
  • pri nekaterih je bila prisotna tudi neustrezna kompatibilnost s kontrolno enoto v avtomobilu, kar je povzročalo pojav napake in izključevanje delovanja žarometa. To zadnje, skupaj z vlago v žarometu, lahko v končni fazi pripelje tudi do uničenja kontrolne enote v avtomobilu
  • pri nekaterih neustrezna pozicija smernika: namesto na zunanji strani žarometa, ki je zagotavljala vidnost tudi s strani, kot je v originalu, so jo premestili na npr. sredino žarometa

Zaključek

Ksenon kiti in neoriginalni ksenon žarometi ne pomenijo nujno tudi večje varnosti, temveč velikokrat celo bistveno povečajo možnosti za prometno nesrečo, saj zaslepijo nasproti vozeče voznike.
Poleg tega je avtomobil tehnično neizpraven, kar v najboljšem primeru pomeni, da voznik dobi kazen zaradi tehnično neizpravnega vozila, v najslabšem primeru pa ob morebitni prometni nesreči zavarovanje avtomobila zaradi tehnične neizpravnosti ne velja, kar pomeni, da bo zavarovalnica regresirala škodo od voznika.

Če smatrate vsebino za koristno lahko donirate preko PayPal sistema:

Da ne ostanemo samo pri mojih besedah, je tukaj video posnetek (žal v angleščini) z uradnimi meritvami, ki kažejo, zakaj so ksenon kiti nevarni:
https://www.youtube.com/watch?v=Y5n38wDe684

In še en video (tudi v angleščini) s komentarjem lastnika neoriginal žarometa, ki pokaže vse njegove napake:
https://www.youtube.com/watch?v=KQVwQQvSM8M

 

 

 Reference

Darilni bon 300

Zadnje novice

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

24-12-2021 MTL Car Garage

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

Želimo vam mirne božične praznike in v letu 2022 veliko sreče in zdravja ter varno in z užitkom prevoženih netežavnih kilometrov.

Več...

Iskanje

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom izboljšave delovanja. Piškotki nujni za delovanje spletne strani so že nameščeni. Za več informacij si oglejte politiko zasebnosti.

Strinjam se z uporabo piškotkov na tej spletni strani.

EU Cookie Directive Module Information