Sreda, 26 Oktober 2016 12:43

Razčlovečenje ali skrb samo za svojo rit

Objavil 
Oceni
(4 ocen)

Ta tema mi je bila že precej časa na koncu jezika, vendar nekako ni bilo tistega povoda, da bi jo ubesedil. Dokler se ni pripetila ta prometna nesreča, ki je bila posledica alkohola. Žal relativna klasika v Sloveniji, dodatna začimba pri tej prometni nesreči je bila, da je pijani voznik zadaj peljal svojega sina.

Seveda so se po spletu takoj pojavili komentarji z zgražanjem v smislu, kakšen oče je to, da vozi pijan svojega sina in kako je to popolnoma nesprejemljivo. Še malo, pa bi se zadeva nadaljevala z zahtevami po odvzemu otrok, kar bi skoraj zagotovo pripeljalo do nove politične afere, kot pri zadnjem odvzemu otrok starim staršem.

Jaz nikakor ne razumem oseb, ki se zgražajo v takih primerih, medtem ko ob drugih prometnih nesrečah zaradi alkohola samo zamahnejo z roko ali še huje, mirno gledajo v gostilni, ko se pijan človek tlači v vozilo. Po mojem mnenju mora biti namreč vsak pijan voznik deležen zgražanja in ne le očetje ali matere, ki vozijo zadaj otroka. Zakaj? Zato ker lahko ta pijan voznik ubije mojega ali vašega otroka ali pa mene, vas, mojega ali vašega očeta. In zakaj bi bil njegov otrok pomembnejši kot moj ali vaš?

Vendar se ta logika egoistov ne začne in konča pri takšnih izstopajočih primerih, temveč se nadaljuje tudi v vsakdanje življenje. Kolikokrat ste že slišali stavek: ''Ko imam otroka zadaj, pa vozim bolj previdno.''? Zakaj? A je življenje njihovega otroka več vredno kot življenje otroka od nekoga drugega, ki ga bodo morda ubili zato, ker bodo ravno takrat sami v avtomobilu in ne bodo ''vozili previdno''. Po cesti je pač vedno potrebno voziti previdno, saj so življenja vseh enako pomembna. Sam ne delam razlike med vožnjo, ko sem sam ali pa imam noter vso družino. Zakaj? Ker tudi, ko sem sam, vozim čim bolj varno.
Le kam smo kot družba prišli, da nekdo zgoraj zapisani stavek ponosno javno izrazi in se ima ob tem za vzornega pripadnika človeške vrste ter hkrati pričakuje še pritrjujoče kimanje sogovornika. Čeprav je s tem dejansko vse ostale osebe razčlovečil in pokazal, da egoistično skrbi le za svojo rit, hkrati pa ne premore niti kančka empatije in razumevanja do drugih.

Žalostno dejstvo je, da je takšno obnašanje oseb (skrb le za lastno rit) žal prisotno v vseh porah družbe, saj večina ljudi dandanes skrbi le za lastne interese oz. še posebej za interese svojih ''sončkov'', tudi na račun interesov vseh ostalih, kot da ti ne bi bili ljudje. Kam to pelje, si lahko ogledamo vsak dan v kroniki na televiziji, še posebej grozljivo pa je, ko ti ''sončki'' enkrat odrastejo in so prisiljeni zapustiti vato od staršev. Kaj menite, so oni kaj bolj človeški?

Da pa ta blog ne bo le eno samo filozofiranje, bom podal še konkreten predlog, kaj lahko najmanj naredite, če srečate na cesti pijanega voznika. Takoj pokličite na 113 in povejte točno lokacijo, tip vozila, če je možno tudi registrsko tablico in smer v katero se giblje. Kljub na splošno precej slabem mnenju Slovencev o policiji, zna le ta biti zelo učinkovita v takih primerih.
In ne, s tem dejanjem ne boste naredili ogromne škode in stroškov ''ubogemu pijančku'', temveč boste preprečili, da bo potencialni morilec nekoga ubil, morda tudi vašega otroka. Ali pa vas...
Če boste samo zamahnili z roko in se mu nasmejali, naj vas misel na to, da ste s tem morda pripomogli k smrti nedolžne osebe, vsaj malo zaboli.

Pa čim manj pijancev na cestah vam želim.

Tukaj je pa še en kratek video na temo ''ubogih pijančkov'', ki se je k sreči končal brez žrtev:

Če smatrate vsebino za koristno lahko donirate preko PayPal sistema:

 Reference

Darilni bon 300

Zadnje novice

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

24-12-2021 MTL Car Garage

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

Želimo vam mirne božične praznike in v letu 2022 veliko sreče in zdravja ter varno in z užitkom prevoženih netežavnih kilometrov.

Več...

Iskanje

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom izboljšave delovanja. Piškotki nujni za delovanje spletne strani so že nameščeni. Za več informacij si oglejte politiko zasebnosti.

Strinjam se z uporabo piškotkov na tej spletni strani.

EU Cookie Directive Module Information