Torek, 10 Januar 2017 09:43

Ko marketing UBIJA – oglas za Peugeot 2008 z Grip Control sistemom

Objavil 
Oceni
(4 ocen)

Vsi smo že navajeni in nekako pričakujemo, da oglasi potencirajo (beri lahko tudi zavajajo) določene lastnosti oglaševanega predmeta, da bi le tega prikazali v lepši in bolj zaželjeni podobi. Tako je kupcem že jasno, da ne bomo oprali celotne posode z eno kapljico detergenta ali npr. da bo navedena povprečna poraba avtomobila v praksi nedosegljiva. Čeprav tukaj proizvajalcev avtomobilov niti ne moremo pocukati za rokav, saj je standard predpisan s strani države, torej niso oni direktno odgovorni, da realna poraba odstopa od oglaševane tudi za 50%.

Kljub temu, da smo kupci tega že navajeni, me je šokiral oglas za Grip Control sistem pri Peugeot-u 2008, ki ga v medijih objavlja Peugeot Slovenija.

Ogledate si ga lahko tukaj:

V njem namreč dvakrat izrecno poudarijo, da zaradi sistema Grip Control zimske pnevmatike niso potrebne na nobeni podlagi. Ob tem pa gladko zamolčijo, da so vsi avtomobili, ki so opremljeni s sistemom Grip Control, tovarniško obuti v celoletne pnevmatike M+S (all-weather tires). In to dejstvo je izredno pomembno. Celoletne pnevmatike so namreč v zadnjih letih izredno napredovale in so za marsikoga (v kolikor se ne vozi zelo pogosto po snegu) smiselna alternativa zimskim pnevmatikam. Kot vsak kompromis pa še vedno niso enako uporabne kot zimske ali letne pnevmatike v zimskih ali letnih razmerah: ''Naš test celoletnih pnevmatik je tako pokazal, da so celoletne pnevmatike še vedno kompromis in da ne zmorejo enakih lastnosti kot specializirane pnevmatike.'' (vir: AMZS test 28 zimskih in 7 celoletnih pnevmatik: Ena za vse razmere?)

Po mojem mnenju torej zimske pnevmatike zakonsko in v praksi niso nujno potrebne pozimi v primeru Peugeot-a 2008 opremljenega z Grip Control sistemom, vendar to ni zaradi Grip Control sistema, temveč zato, ker ima tovarniško nameščene celoletne M+S pnevmatike.

Kaj je Grip Control sistem...
Grip Control sistem nadgrajuje ostale elektronske sisteme v avtomobilu in preko izbirnega gumba prilagodi njihovo delovanje posameznim razmeram v vožnji (npr. sneg, pesek, blato, itd.). Sistem seveda deluje in avtomobil ima v oteženih voznih razmerah boljše vozne lastnosti kot avtomobil brez tega sistema, vendar še vedno sistem ne zmore premagati fizikalnih zakonitosti. Ena od teh je namreč tudi ta, da je za učinkovito delovanje vseh elektronskih sistemov izredno pomembna stopnja oprijema koles z vozno podlago. Slabši kot je oprijem, manj učinkoviti bodo sistemi in ko so obremenitve previsoke, takrat tudi ti varnostni sistemi ne morejo rešiti situacije in nesreča je tukaj. To je poudaril tudi inštruktor varne vožnje AMZS Danijel Granda pri testu Control Grip sistema: "Tukaj je ključnega pomena tudi kakovost pnevmatike. Če bi imel avtomobil izrabljene letne pnevmatike, nam program sneg ne bi kaj dosti pomagal, saj je pnevmatika še vedno edini stik s podlago in je ključnega pomena tako za varno vožnjo kot delovanje vseh elektronskih sistemov.“ (vir: zurnal24.si - Preizkus: Grip Control v Peugeotu 2008)

Ali trditev, da Grip Control sistem ne potrebuje zimskih pnevmatik drži?
Zimske pnevmatike seveda niso vsemogočne in ne pomenijo, da se z njimi lahko vozimo po snegu kot po suhem, vendar večina testov pokaže, da zimske gume v zimskih razmerah (npr. sneg, led, mokro cestišče pri nizkih temperaturah) nudijo konkretno več oprijema s cestiščem in so posledično bistveno varnejše kot letne pnevmatike in tudi celoletne pnevmatike. Konec koncev so takšnim razmeram prilagojene s samo sestavo materiala, obliko dezena, itd. V pravih zimskih razmerah letne ali celoletne pnevmatike nudijo slabši oprijem, zato je zaviranje/pospeševanje oteženo in vodljivost vozila slabša. Vse to pride še posebej do izraza v primeru nepredvidljivih situacij, ki zahtevajo izredno hitro reakcijo. Takrat z gumami s slabšim oprijemom postanemo potniki v gmoti železa, ki se bo ustavila ob oviri, nikakor pa ne takrat in tam, kot bi si voznik želel. Trenutno razliko med celoletnimi in zimskimi pnevmatikami nam pokaže zgoraj naveden test AMZS. Žal nisem našel nobenega novejšega video testa na to temo, tako da spodaj prilagam nekaj starejši test, ki razkrije ogromno razliko v oprijemu med zimsko in letno pnevmatiko v zimskih okoliščinah:

Še bolj grafično prikazano je v tem testu na ledu (tudi ta test je žal starejši in nikakor ne smemo enačiti all-season pnevmatik z all-weather pnevmatikami, ki imajo bistveno boljše lastnosti, kot že omenjeno so te v zadnjih nekaj letih tudi izredno napredovale):

Kot je razvidno iz teh dveh testov, letne pnevmatike nudijo v zimskih razmerah bistveno manj oprijema. Tudi tovarniško vgrajene celoletne pnevmatike v snežnih razmerah niso enakovredna zamenjava za zimske pnevmatike. Kar posledično zmanjša oz. celo izniči prednost Grip Control sistema, saj se nenadne situacije, ki zahtevajo hitro reagiranje v prometu običajno ne pripetijo, ko je potrebno avtomobil pospeševati, ravno tukaj pa je Grip Control sistem najbolj učinkovit.

In zakaj menim, da je oglaševanje, ki si ga je Peugeot privoščil izredno nevarno?
Zato, ker v Sloveniji zimske pnevmatike niso obvezne in posledično se nekateri ne odločajo za njih. Kar ni nič narobe, če se zavedajo, da se vozilo z letnimi/celoletnimi pnevmatikami obnaša slabše v zimskih razmerah in posledičo prilagodijo vožnjo temu ali pa celo včasih pustijo vozilo doma in uporabijo javni prevoz, ko so zimske razmere prehude. S tem oglaševanjem pa Peugeot sporoča kupcem, ki se na avtomobile ne spoznajo, da je sistem Grip Control nadomestilo za zimske pnevmatike, kar pa seveda ne drži. S to izjavo lahko neupoučenega kupca pripravijo do tega, da se bo samozavestno odpravil v prave zimske razmere in v najboljšem primeru tam obstal, v najslabšem primeru pa povzročil prometno nesrečo.
Še večja težava pa nastopi, ko bo nepoučen kupec moral zamenjati pnevmatike. Zaradi marketinškega sporočila, da je Grip Control vsemogoč, bo morda namestil gor letne pnevmatike, ki so cenejše in se občutno manj obrabljajo, torej se lahko z njimi prevozi več kilometrov. Dejansko pa so te pnevmatike neprimerne za vožnjo v zimskih voznih razmerah in tako po nepotrebnem povzročajo nevarne situacije v prometu.

Največja ironija pa je ta, da se oglas izvaja v takšnih vremenskih razmerah kot so sedaj v Sloveniji, ko so zimske gume za varno vožnjo priporočljive, če ne celo nujne. Ravno 3 dni nazaj mi je skoraj v centru prestolnice ob običajnem nežnem zaviranju s hitrosti 30km/h posredoval ABS sistem, saj je bil del ceste izredno spolzek. K sreči sem imel nekoliko večjo varnostno razdaljo in se je avtomobil še vedno ustavil pred avtomobilom spredaj. Na avtomobilu so nameščene dobre zimske gume. Če bi imel letne gume, sem prepričan, da bi se ustavil šele v avtomobilu spredaj. Škoda ne bi bila velika, bi bilo pa nekaj birokracije. Vsi pa si lahko predstavljamo, kam takšne situacije pripeljejo pri višjih hitrostih.

Vsekakor upam, da bo to sporočilo prebralo čim več potencialnih kupcev Peugeot-a 2008 in tudi ostalih kupcev, ki menijo, da je elektronika v novejših vozilih vsemogočna. Žal to ne drži, saj tudi ta elektronika ne more preslepiti fizikalnih zakonitosti, na katere izjemno vpliva kakovost nekaj kvadratnih centimetrov velike stika med pnevmatiko in cestiščem. Upam tudi, da se Peugeot prodajalci bolj zavedajo posledic nepravilnega sporočanja marketinga in bodo to pojasnili potencialnim kupcem.

Če smatrate vsebino za koristno lahko donirate preko PayPal sistema:

 Reference

Darilni bon 300

Zadnje novice

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

24-12-2021 MTL Car Garage

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

Želimo vam mirne božične praznike in v letu 2022 veliko sreče in zdravja ter varno in z užitkom prevoženih netežavnih kilometrov.

Več...

Iskanje

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom izboljšave delovanja. Piškotki nujni za delovanje spletne strani so že nameščeni. Za več informacij si oglejte politiko zasebnosti.

Strinjam se z uporabo piškotkov na tej spletni strani.

EU Cookie Directive Module Information