Nedelja, 20 Maj 2012 00:00

Zakaj nekateri avtomobili stanejo več?

Objavil 
Oceni
(18 ocen)

Velikokrat je tema gostilniških debat ali je smiselno za ”premijski” avto doplačati tudi polovico in več vrednosti. Po odgovorih se zelo hitro ugotovi, kdo se vozi v ”premijskem” in kdo v ”ljudskem” avtomobilu.

Prvi trdijo:

 • kakovost izdelave in materialov je bistveno boljša
 • na voljo je vsa najnovejša tehnologija (moj komentar: roko na srce, v Sloveniji se večinoma kupujejo ”oskubljeni” premijski avtomobili)
 • boljši imidž

Drugi spet poudarjajo:

 • zakaj bi plačal 50% več, če lahko imam isti avto za bistveno manj denarja (in potem trdijo, da je Škoda Octavija v bistvu Audi A4, kar je popolnoma zgrešeno, saj se Octavia lahko primerja zgolj z A3, poleg tega je platforma morda res podobna, ampak je avtomobil vseeno bistveno drugačen od nastavitev podvozja, dosegljive tehnologije, kvalitete izdelave in materialov, itd.)
 • pri ”premijskih” avtomobilih plačaš zgolj znamko

 Da podam nekaj svojih izkušenj zakaj nekateri avtomobili stanejo več:

 • izkušnja stara cca. 7 let. Primerjal sem ABS v evropskem in korejskem avtomobilu: ob preizkušanju le tega sem pri evropskem avtomobilu čutil rahlo tresenje na pedalu za zavoro, pri korejskem avtomobilu mi je skoraj utrgalo nogo in sem se ustrašil, da je kaj narobe z zavorami. Zakaj se je to zgodilo? Zato ker je imel korejski avto najmanj generacijo starejši ABS, kateri ni bil zgolj bistveno manj udoben, temveč tudi manj učinkovit.
 • delovanje tempomata: npr. se pelješ skozi cestninsko postajo in potem klikneš na gumbu za tempomat, da pospeši do predhodno nastavljene hitrosti. Pri nekaterih avtomobilskih znamkah avto pospešuje skoraj do hitrosti in potem pred nastavljeno hitrostjo zniža pospešek in se mirno ustavi točno na nastavljeni hitrosti. Pri drugih pa pospešuje do nastavljene vrednosti, nakar popusti plin in počaka, da hitrost pade na nastavljeno vrednost. Ni si težko predstavljati kateri način je udobnejši in z nižjo porabo.
 • delovanje zadnjih parkirnih senzorjev: poleg zvočnega signala VAG (VW, Škoda, Seat, Audi) avtomobili na radiju grafično kažejo oddaljenost od ovire. Vendar ostanimo pri zvočnem signalu: pri VAG avtomobilih ti vzvratna prestava avtomatsko utiša radio (ne zgolj to, če tega ne želiš lahko v nastavitvah radia to izključiš). Ko prestaviš iz vzvratne prestave gre radio nazaj na nastavljeno glasnosti. Recimo pri Fordu tega ni. Tako moraš vsakič znova radio ročno utišat in potem nazaj nastavit na glasnost. Če tega ne narediš tudi ob nizki glasnosti radia zvok parkirnih senzorjev ni slišen.
 • delovanje bluetooth prostoročnih sistemov za telefoniranje: pri Fordu deluje ZGOLJ, če imaš vključen radio. Ugasneš radio in ostaneš brez BT sistema. Torej moraš radio stišat in ne ugasnit, da zadeva deluje. Zakaj je že to potrebno? Nekateri drugi avtomobili tega ne zahtevajo. Hkrati recimo pri zgoraj omenjenem bluetooth sistemu hkratna povezava dveh GSM-jev konstantno ni delovala pravilno. In to postane precej strestno, sploh če imaš predhodne izkušnje z drugim avtomobilom, kjer si zgolj na začetku enkrat sparil oba telefona in pozabil na vse, saj je delovalo popolnoma brezhibno.
 • vključitev lučke pri kozmetičnem ogledalu: trenutno večina Lucka za osvetlitev - Fordavtomobilov (že v nižjih razredih) premore nevidno (skrito v kozmetičnem ogledalu) mikrostikalo, katero vključi lučko (nekateri imajo že LED diode v tej lučki), ko odpreš kozmetično ogledalce. No, pri Mondeu (avtomobil stane tudi čez 30.000 EUR) je zadeva rešena na način, kateri bi bil primeren za avto razreda Clio letnik 1990. Namreč Ford Mondeo ima navadno lučko na stikalo, katero moraš ročno vključit (ja, še enkrat bom napisal: ročno vključit) in potem ko zapreš nazaj senčnik le ta pritisne na lučko in le to ugasne. V ta namen ima lučka še ”izrastek”, da senčnik sploh doseže lučko in jo tako ugasne (slika na desni strani pove vse).
 • površinska zarjavelost podvozja: recimo 3 leta star avto proti 6 let staremu avtomobilu druge znamke. Prvi ima v celoti zarjavelo podvozje, drugi zgolj nekaj pikic. To sicer ne pove dosti, saj je podvozje še vedno funkcionalno, vendar to nakazuje, katero podvozje bo prej potrebovalo servisiranje.
 • dodelanost avdio sistema: v Citroenu C3 (prejšnjem) je serijski radio pričel hreščat, ko si sprejemal klic na GSM. In to ne zgolj, če je bil GSM v predalu pod radijem, temveč kjerkoli v kabini. Če je bil v predalčku pod radijem je hotelo zvočnike odtrgat zaradi hreščanja.
 • dodelanost brisalcev: pri nekaterih avtomobilih ti brisalci vodo porinejo do stranskega roba vetrobranskega stekla, nakar gre čez rob in v curku čez stransko steklo, kar ovira pogled na stran. Zanimivo, da pri nekaterih avtomobilih tega ni, ker imajo dodelan kanalček, kateri vodo usmerja na streho in naprej.
 • da se vrnem k zgoraj omenjeni primerjavi med Škodo Octavio in Audijem A3. Marsikateri lastnik Škode Octavije namreč pravi, da ima isti avto za bistveno nižjo ceno. Deloma to drži, saj je večina mehanskih komponent enakih. Vendar pa je razlika očitna v samem dizajnu (očitno tukaj VAG koncern bremza Škodo, da ne hodi preveč v zelje ostalim), kakovosti materialov in izdelavi notranjosti (v Audiju so materiali bistveno boljši in kakovost izdelave na višjem nivoju), zatesnjenosti potniške kabine (isti motor v Škodi Octaviji je glasnejši kot v Audiju A3, ravno tako piš vetra in slišnost ceste), kot tudi v možnosti izbire najnovejših varnostnih in ostalih rešitev. Recimo v Škodi ni na voljo opozarjanje za vozila v mrtvem kotu, možnost izbire nastavljivega podvozja, itd… Kar včasih ni tako slabo, saj vse to Škoda dobi z določenim časovnim zamikom, v tem času pa so odpravljene vse morebitne začetne pomanjkljivosti.Peugeot 207 odstopanje plastike
 • kvaliteta izdelave in materialov: razlika med kvaliteto materialov in tudi samo izdelavo med premijskimi in ostalimi avtomobili je ogromna. Večina premijskih avtomobilov ima plastiko, ki je na otip prijetno mehka, se na njej ne poznajo takoj manjše praskice, itd. Pri precej nepremijskih avtomobilih je plastika trša, pri nekaterih pa se že ob najmanjšem pritisku nanjo pozno praske. Podobno velja tudi za kvaliteto izdelave, ki je v premijskih vozilih najmanj razred boljša. Kot primer si lahko na desni strani ogledate režo pri naleganju plastike na vrhu armaturne plošče pri Peugeot-u 207. Takšnih rež v premijskih avtomobilih ne boste našli.
 • dosegljivost neoriginalnih nadomestnih delov: vsi vemo, da avtomobilski proizvajalci običajno ne proizvajajo nadomestnih delov sami in zakaj ne bi recimo kupili raje isti rezervni del istega proizvajalca (recimo Bosch) direktno za bistveno nižjo ceno? No, pri nekaterih znamkah je to izredno enostavno, pri drugih pa zelo težavno, kar pomeni, da si obsojen na dražje originalne nadomestne dele.
 • cena dostikrat odseva tudi samo domišljenost notranjosti kabine: recimo v novem Scenicu je merilec hitrosti postavljen na takšnem mestu, da mi ga prekriva volanski obroč, če si nastavim sedež in volan v meni optimalni položaj.
 • delovanje vseh 4 smernikov: pri nekaterih avtomobilih se le to izključi, če je avto vključen in daš smernik za speljevanje recimo na cesto: pri večini še vedno vsi 4 smerniki gorijo, kar pomeni, da vozniki za tabo ne vedo, da boš speljal na cesto.
 • menjava žarnice: verjamem, da je to za marsikoga nepomembno, vendar v primeru, da ostaneš nekje bogu za hrbtom z nedelujočo žarnico je bistvena razlika ali to lahko menjaš v 5-ih minutah brez orodja ali pa potrebuješ pol škatle orodja oz. je sploh ne moreš sam zamenjat, ker je potrebno celoten prednji del avtomobila odstranit.

Zgoraj je navedenih zgolj nekaj primerov, ko imata avtomobila po specifikacijah enako opremo, vendar je ta daleč od enakovredne. Vsekakor pri ”premium” ali zgolj dražjih znamkah kupec plača precej tudi za samo blagovno znamko (imidž), vendar na ta račun dobi tudi nekaj več, pa naj si bo to v kvaliteti izdelave, bolj dodelani opremi ali zgolj v večjem udobju vožnje zaradi boljše zatesnjenosti potniške kabine. Kupec pa se mora sam odločiti ali je premium avtomobil vreden (običajno konkretnega) doplačila.

Podajam še povezavo do video posnetka, ki se navezuje na to temo:

Če smatrate vsebino za koristno se priporočam za donacijo preko PayPal sistema:

 

 Reference

Darilni bon 300

Zadnje novice

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

24-12-2021 MTL Car Garage

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

Želimo vam mirne božične praznike in v letu 2022 veliko sreče in zdravja ter varno in z užitkom prevoženih netežavnih kilometrov.

Več...

Iskanje

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom izboljšave delovanja. Piškotki nujni za delovanje spletne strani so že nameščeni. Za več informacij si oglejte politiko zasebnosti.

Strinjam se z uporabo piškotkov na tej spletni strani.

EU Cookie Directive Module Information