Petek, 27 Julij 2012 00:00

Temnenje stekel – obstaja alternativa? Morda pa res in sicer kvalitetni senčniki…

Objavil 
Oceni
(32 ocen)

V poletnih mesecih ob sončni pripeti, se v avtomobilu vedno znova postavi vprašanje, kako le to omilit. Klimatska naprava vsekakor pomaga, vendar pri +35 stopinjah Celzija ob soncu, katero direktno žge v avto in na potnike, vseeno ni prijetno. In če že nam ni prijetno je za otroke še toliko huje. Zato sem začel razmišljat o temnenju stekel, da vsaj zadnji del avtomobila ne bi bil izpostavljen direktnemu vplivu sončnih žarkov. Po zbiranju ponudb (okrog cca. 150 EUR in homologacija) sem se že skoraj odločil za temnenje stekel. Potem sem se pa peljal ponoči s kolegom, kateri ima zatemnjena stekla. Praktično je vidljivost nazaj bistveno okrnjena, kar pomeni da je poleti zadeva zelo dobra, saj je dan dolg do devete ure zvečer in dlje, pozimi pa popolnoma neuporabna, saj je noč tudi že ob 16.00. Temnenje stekel hkrati preprečuje vdor v avtomobil še tistim parim sočnim žarkom, kateri so na voljo. Pozimi pa si vsekakor želimo, da bi bil avto malo toplejši. Tako sem se do ideje za temnenje stekel zelo ohladil in iskal alternative. Alternativa, katero smo že uporabljali so senčniki iz trgovine za par EUR. Na ta način preprečiš vsaj direktne sončne žarke na otroka, nikakor pa to ne pomaga proti segrevanju celotne notranjosti, saj ne prekrijejo vseh steklenih površin. Da niti ne omenjam, kako estetsko je to (oz. ni).

Ob pregledu kataloga original dodatne opreme za Škodo sem naletel na senčnike, katere se enostavno naknadno vgradi in pokrijejo celotne steklene površine. Odlična in kvalitetna rešitev, zapletlo se je le pri ceni: 200+ EUR za senčnike za zadnji stranski stekli in zadnje steklo je vseeno preveč. Tako sem iskal naprej in na angleškem Ebay-u naletel na prodajalca VanStyle, kateri med drugim ponuja tudi takšne senčnike. Ob hitrem pregledu je edina razlika v primerjavi z original ta, da je zadnji senčnik sestavljen iz dveh delov (torej po sredini poteka črta). To je bilo že bolje, vendar je bila tudi cena še vedno relativno visoka: 150 EUR skupaj  s poštnino. Ob višanju temperatur je tudi ta visoka cena počasi izpuhtela in sem že hotel naročit, ko sem slučajno naletel na slovensko internet trgovino podjetja Gledring (spletna trgovina Withcar.si). Na njej so identični senčniki skupaj s poštnino prišli 112 EUR. Ni bilo kaj čakati in kljub predvidenemu dokaj dolgemu 12-dnevnem dobavnem roku sem zadevo naročil. Sledilo je presenečenje, saj so senčniki bili že čez 2 dni doma (očitno so jih imeli ravno na zalogi).

Montaža je bila enostavna in je trajala cca. 5 minut. Za stranska senčnika sem zgolj zataknil po 3 zatiče. Enostavno umakneš gumo od okna in zatakneš za vrata. Potem zgolj še porineš senčnika noter. Pri zadnjem senčniku so bili nosilci in sredinski nosilček, kateri ”zveže” skupaj obe polovici. Te nosilčke bi moral privijačit v plastiko, vendar ko sem montiral oba dela senčnika sta le ta stala popolnoma trdno, saj sta se vpela na stranske robove zadnjega stekla. Tako sem zgolj še zataknil sredinski nosilček in zadeva je bila končana.

Sedaj pa k praktičnim izkušnjam ob uporabi senčnikov.

Prednosti:

 • senčniki absolutno zadržujejo sončne žarke, tako da ni potrebno pokrivat otroških sedežev s pokrivalom, da se otrok ne opeče, ko ga daš noter
 • avtomobil je noter hladnejši, kot bi bil brez senčnikov: največji učinek je v tem, da notranjost ni tako segreta: ne zrak, temveč sedeži, itd. Posledično, avto zgolj odpreš in prezračiš ter tako bistveno znižaš temperaturo v primerjavi s pregretimi sedeži, itd., kateri sevajo toploto, če nimaš senčnikov.
 • ponoči luči zadaj vozečih avtomobilov bistveno manj slepijo
 • vidljivost od zunaj navznoter je zmanjšana na minimum (morda je to za nekoga tudi negativno)
 • od daleč je vidno, kot bi imel avtomobil zatemnjena stekla: meni je to pozitivno
 • homologacija ni potrebna

Slabosti:

 • vidljivost navzven je (sploh v temi) bistveno okrnjena (isto kot pri temnenju stekel); to niti ni toliko problematično pri stranskih steklih, katera so skoraj navpična, temveč je posebej problematično pri zadnjem položnem steklu, kjer je vidljivost tudi čez dan bistveno zmanjšana. To delno rešujejo prižgane luči, tako da veš, da nekaj je za teboj. Vendar je kljub temu priporočljiva večja pozornost na promet zadaj. Ponoči je ravno obratno. Zaradi luči zadaj vozečih avtomobilov običajna vožnja ni problematična, saj se zadaj vozeče avtomobile vidi (senčniki so celo pozitivni, saj luči zadaj vozečih ne slepijo)
 • problematično je vzvratno parkiranje, saj je vidljivost bistveno slabša (sploh ponoči)
 • zadnji senčnik je iz dveh delov, kar pomeni ”črto” po sredini stekla, kar delno omejuje vidljivost nazaj
 • senčnik (nameščen je zgolj cca. 1cm od stekla) omejuje pretok zraka mimo stekla, kar ob dnevih z visoko vlažnostjo povzroči zamegljevanje stekla
 • v primeru, da ostane kakšna muha v avtomobilu, bo zagotovo ''izdihnila'' med senčnikom in steklom, tako da je potrebno občasno senčnike odstranit in pobrati mrčes
 • cena (čeprav ta ni zelo negativna, saj se ob morebitni prodaji avtomobila senčnike zagotovo lahko ločeno proda za vsaj 50% nakupne vrednosti)

Bi senčnike še enkrat kupil? Absolutno. Nam so namreč odlična alternativa temnenju, saj jih sedaj s pridom uporabljamo in prednosti poleti več kot odtehtajo slabosti. Jeseni gredo senčniki dol, saj z vidika funkcionalnosti ne bodo več potrebni. To pa je pri temnenju stekel težje narediti, tako da si prisiljen ”trpeti” slabšo vidljivost in mrzlo notranjost celo zimo. Tudi, če se recimo poleti več voziš ponoči in te motijo jih enostavno v eni minuti pobereš dol in nimaš več težav.

Če pa je primarni cilj lepši izgled avtomobila je seveda edina pravilna izbira zgolj temnenje stekel.

Dopolnjeno 5.6.2015: Po skoraj treh letih uporabe senčnikov sem zamenjal avtomobil. Kupec avtomobila senčnikov ni potreboval, tako da sem jih prodal posebej in sicer za 70 EUR (senčniki so bili kot novi, vključno z vrečo za shranjevanje in original embalažo). Torej me je 3-letna uporaba senčnikov stala 42 EUR, kar je zelo ugodno (po mojem mnenju). Senčniki za nov avtomobil so seveda že naročeni, tudi tokrat pri Withcar-ju.

Še kratka fotoreportaža za lažjo predstavo:

Montaza zatica za sencnik Vpetost sencnika v zatic
Montaža zatiča za senčnik Vpetost senčnika v zatič

 

Se drugi zatic Pogled na celoten sencnik pri stranskem oknu
Slika drugega zatiča Pogled na celoten senčnik pri stranskem oknu

 

Vidljivost skozi stransko okno brez sencnika Vidljivost skozi stransko okno s sencnikom
Vidljivost skozi stransko okno brez senčnika Vidljivost skozi stransko okno s senčnikom

 

Primerjava vidljivosti ob uporabi sencnika za zadnje steklo
Primerjava vidljivosti ob uporabi senčnika za zadnje steklo
 

Pogled na montirane sencnike na avtomobilu
Pogled na montirane senčnike na avtomobilu.
 
Se ena bliznja slika zatemnjenih stekel s sencnikom
 Še ena bližnja slika zatemnjenih stekel s senčnikom.
 
 
Se en pogled na zatemnejena stekla s sencniki
Še en pogled na zatemnjena stekla s senčniki.
 
 
Pogled od zunaj na zadnje steklo zatemnjeno s sencniki
Pogled od zunaj na zadnje steklo zatemnjeno s senčniki

 

Če smatrate vsebino za koristno lahko donirate preko PayPal sistema:


 Reference

Darilni bon 300

Zadnje novice

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

24-12-2021 MTL Car Garage

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

Želimo vam mirne božične praznike in v letu 2022 veliko sreče in zdravja ter varno in z užitkom prevoženih netežavnih kilometrov.

Več...

Iskanje

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom izboljšave delovanja. Piškotki nujni za delovanje spletne strani so že nameščeni. Za več informacij si oglejte politiko zasebnosti.

Strinjam se z uporabo piškotkov na tej spletni strani.

EU Cookie Directive Module Information