Torek, 18 November 2014 00:00

Kako ustrezno servisirati avtomobil in hkrati privarčevati?

Objavil 
Oceni
(9 ocen)

Ter ob tem obdržati avtomobil v odličnem stanju?

Po preteku garancijskega obdobja ali obdobja financiranja avtomobila (npr. lizing pogodbe) veliko lastnikov razmišlja, kako bi znižali stroške vzdrževanja avtomobila. Avtomobil v štirih letih izgubi približno polovico vrednosti, zato postanejo stroški servisiranja na pooblaščenem servisu relativno višji. Zato bom v tem prispevku najprej izvedel kratek pregled možnosti servisiranja, ki mu bodo sledili detaljni opisi posameznih možnosti, vključno s praktičnimi nasveti, na kaj je potrebno biti pozoren pri posamezni možnosti in kako si lahko to še dodatno pocenimo, brez da bi trpela kakovost storitve. Tudi pri servisnih storitvah se namreč velikokrat izkaže, da je smiselno temeljito preveriti posamezne ponudbe. Morda na prvi pogled najcenejša možnost, le ni tako ugodna. In ja, tudi na pooblaščenih servisih je možno prihraniti.

Pregled možnosti vzdrževanja avtomobila (članek je bil objavljen v reviji Avto Magazin št. 22 z dne 16.10.2014)

Na kaj je treba paziti?
Ob preverjanju možnosti za prihranek pri vzdrževanju je potrebno biti pozoren na dejstvo, da bo le kvalitetno vzdrževan avtomobil še dolgo opravljal svojo nalogo v zadovoljstvo lastnika, poleg tega bo verjetnost dragih okvar bistveno nižja. V primeru vzdrževanja na nepooblaščenih servisih je potrebno biti zelo pazljiv na kvaliteto vgrajenih delov, saj so razlike v kakovosti rezervnih delov zelo velike. Nekaterih se sploh ne bi smelo prodajati, saj so nevarni. Tako se velikokrat zgodi, da je na prvi pogled najcenejši rezervni del na koncu najdražji. Kvaliteto rezervnih delov s posameznimi primeri in detaljnimi fotografijami sem natančno obdelal v blogu Nakup poceni neoriginalnih nadomestnih delov – ali ste dovolj bogati, da bi kupovali poceni?.

Poleg tega rabljeni avtomobili z dokazljivo kvalitetnim servisiranjem ob prodaji dosegajo višjo ceno in se hitreje prodajo. S tem se lahko del potencialnega prihranka pri cenejšem servisiranju izgubi.

Možnosti servisiranja so…
Trg servisnih storitev se v Sloveniji razvija in v zadnjem času z vstopom tujih oz. ustanovitvijo domačih servisnih verig postaja vedno bolj konkurenčen in prijazen denarnicam. Osnovne možnosti servisiranja so:

Kaj lahko pričakujemo v prihodnosti?
Veliko lastnikov avtomobilov si želi izvesti osnovni servis v lastni režiji, vendar nimajo ustreznega prostora in opreme (dvigala, orodja, itd.). Zaradi tega se je v tujini že oblikovala ponudba popolnoma opremljenih delavnic, ki jih lastnik lahko najame na uro (npr. U-Spanner, Pit Start). Tako lastnik varno in s kvalitetno opremo brez težav izvede servisni poseg sam, na njemu je zgolj to, da pred tem kupi ustrezne kvalitetne rezervne dele. Ni razloga, da se tudi v Sloveniji ne bi pojavili ponudniki takšnih storitev.

 

Se na pooblaščenem servisu lahko prihrani? (članek je bil objavljen v reviji Avto Magazin št. 24 z dne 13.11.2014)

Je servisiranje na pooblaščenem servisu res toliko dražje?
Lastniki vozil večinoma menijo, da je servisiranje na pooblaščenem servisu precej dražje v primerjavi z ostalimi možnostmi servisiranja. Kar načeloma drži, vendar je pri tem potrebno vzeti v ozir sledeče:

 • rabljen avtomobil servisiran na pooblaščenem servisu običajno dosBMW serija 3 servisiranje doma in izguba vrednostieže nekoliko višjo prodajno ceno. Zagotovo pa se hitreje proda, saj ima kupec pri takšnem avtomobilu na voljo preverljive informacije o številu prevoženih kilometrov in servisiranju.
  Raziskave v tujini so pokazale (sicer za nove avtomobile, pri starejših je ta izguba vrednosti manjša), da se prihranek pri nižjih stroških servisiranja praktično izniči zaradi višje izgube vrednosti avtomobila. Konkreten primer si lahko ogledate na desni strani v video posnetku o servisiranju novega BMW-ja doma in dodatni izgubi vrednosti zaradi tega.

 • pogosto se napake na avtomobilu pojavijo šele po poteku garancijskega obdobja. Proizvajalci v primeru pogostih napak na določenem vozilu velikokrat priznajo kulanco in na svoje stroške te napake odpravijo. Uveljavljanje kulance je običajno pogojeno z rednim servisiranjem na pooblaščenem servisu (npr. menjava Siemens šob na prvih 2.0 TDI motorjih, itd.).

Kako prihraniti pri servisiranju na pooblaščenem servisu?
Pooblaščeni serviserji so pri oblikovanju cenovne politike običajno samostojni, zato se pred servisom pozanimajte za ceno servisnega posega pri različnih serviserjih. Običajno cene odstopajo, nekaj minut na telefonu pa se vam lahko hitro obrestuje s par deset EUR prihranka. Sploh, če imate v bližini več pooblaščenih serviserjev. Vendar morate biti tukaj zelo pozorni, da primerjate cene za enak servisni poseg, zato natančno preverite, kaj posamezna ponujena cena vključuje.

V zadnjih letih je precej slovenskih zastopnikov avtomobilskih znamk ponudilo cenovno dostopnejše možnosti servisiranja, kot so:

 • ponudba cenejših rezervnih delov za starejša vozila (npr. Renault z znamko Motrio)
 • programi zvestobe (npr. Peugeot s programom Moj Peugeot)
 • posebni servisni paketi za starejše avtomobile (npr. skupina Volkswagen s paketi Vedno Vredno)

Pred servisnim posegom se tako temeljito pozanimajte za morebitne ugodnosti za lastnike starejših vozil; znani so namreč primeri, ko servis stranke ni opozoril na ugodnost in ji zaračunal polno vrednost storitve.

Potrjena servisna knjigaStrošek olja običajno predstavlja pri manjših rednih servisih največji del stroška. Velikokrat cena na servisu preseže 20 EUR na liter (sploh pri sodobnih motorjih, ki zahtevajo kvalitetnejša olja), čeprav se identično olje dobi v trgovinah po 8 EUR za liter. Naj vam ne bo nerodno prinesti na servis svoje olje. Servis vam namreč zaračuna opravljeno storitev, ki jo pošteno plačate, potem pa hoče na vas zaslužiti še ogromno maržo na olju. Poskrbite zgolj, da bo olje ustrezno (v navodilih za uporabo preverite standard, ki ga mora olje dosegati) in ob naročanju na servis obvestite sprejemnika, da boste prinesli svoje olje. Večina servisov s tem nima težav (npr. Opel, Škoda, VW, Seat, Alfa Romeo, itd.). Nekateri servisi vam bodo zaračunali nekaj EUR za odlaganje olja (kar ni sporno), skoraj vedno pa v servisno knjižico vpišejo, da je stranka prinesla svoje olje. V tem primeru poskrbite, da zraven vpišejo tudi znamko in tip olja, v izogib morebitnim nevšečnostim pri uveljavljanju garancijskih popravil z izgovorom neustreznega olja. Tako bo namreč noter zapisano, da je bilo olje ustreznega standarda. Določeni proizvajalci, ki zagotavljajo izredno dolgo garancijsko dobo, žal pogojujejo veljavnost garancije s svojim oljem, tako da ste prisiljeni plačevati dražje servisne storitve in tako delno financirajo daljšo garancijsko dobo.

Podobno kot pri olju, si pooblaščeni servisi običajno tudi pri zamenjavi metlic brisalcev, žarnic in dolivanju tekočine za pranje stekel, zaračunajo visoko maržo na dele, dodatno pa še storitev menjave. Zato pred obiskom servisa sami dolijte tekočino za pranje stekel, zamenjajte iztrošene metlice brisalcev in nedelujoče žarnice. To zadnje zna biti pri nekaterih avtomobilih tudi nemogoče, saj mora menjavo zaradi nedostopnosti izvesti serviser (včasih je potrebno npr. odstraniti odbijač, itd.). Pri večini avtomobilov pa so ta opravila relativno preprosta in jih lahko izvede vsak. Postopki so običajno natančno razloženi v navodilih za uporabo avtomobila.

Z upoštevanjem navedenih nasvetov bodo računi na pooblaščenem servisu nižji, hkrati pa boste še vedno deležni vseh prednosti servisiranja na pooblaščenem servisu.

 

Servisiranje na nepooblaščenih servisnih delavnicah... (članek je bil objavljen v reviji Avto Magazin št. 26 z dne 11.12.2014)

Zgoraj smo si ogledali, kako je možno prihraniti pri servisiranju na pooblaščenih servisih. Kaj pa, če so stroški servisiranja na pooblaščenih servisih vseeno previsoki? Je morda včasih servisiranje na nepooblaščenem servisu celo smotrnejše?

Na kaj paziti pri izbiri nepooblaščenih servisnih delavnic?
Servisiranje na nepooblaščenih servisih se nekoliko razlikuje od pooblaščenih:

 • uvozniki običajno od pooblaščenih servisov zahtevajo določena vlaganja (v opremo, orodje, izobraževanje serviserjev, itd.) in s tem zagotovijo zahtevan nivo kakovosti storitve. Pri nepooblaščenih serviserjih tega večinoma ni in se sami odločajo o vlaganjih v razvoj, tako da je izredno pomembno, da pred izbiro serviserja le tega preverimo (izkušnje znancev, preko spleta, itd.). Kvaliteta storitev med posameznimi servisnimi delavnicami zelo niha, ravno tako tudi cena.
 • preverimo tudi ali imajo izkušnje z našo znamko avtomobilov. Za redne servise to sicer ni tako pomembno. Je pa pomembno, ko je potrebno odpraviti morebitne okvare. Nikakor si namreč ne želimo, da se bo serviser ''učil'' na našem avtomobilu in menjaval kos za kosom, do odprave napake. Tako se velikokrat zgodi, da so na prvi pogled cenejši serviserji v bistvu najdražji, saj so stroški popravila bistveno višji, kot če bi plačali nekoliko višjo urno postavko pri izkušenem in kvalitetnem serviserju, ki bi takoj odpravil napako.
 • na računu običajno navedejo zgolj opravljeno storitev, ne pa tudi podatke o avtomobilu. To zmanjša dokazljivost servisiranja ob morebitni prodaji avtomobila, zato prosite, da vam servis na račun napiše tudi tip vozila z VIN številko ter prevožene kilometre in račun detaljno razčleni z uporabljenim materialom in normativi

Kdaj torej izbrati nepooblaščene servisne delavnice?
Večinoma, ko hočete prihraniti pri končnem znesku računa. ObičaRacun za servis klimatske napravejno so cenejše, nikakor pa ne škodi, če prej preverite tudi ceno na pooblaščenem servisu.

Ni pa vedno zgolj cena odločilni faktor. Recimo menjavo gum enako kvalitetno (ali celo bolj) izvedejo tudi vulkanizerski servisi, kar velja tudi za menjavo zavor in izpušnih sistemov, popravilo klimatskih naprav, itd.. Precej popravil karoserije (barvanje, ličanje) izvedejo samostojni avtoličarji, saj pooblaščeni serviserji nimajo ustrezne opreme. Pri tem moramo zgolj paziti na kvaliteto vgrajenih nadomestnih delov.

Pri določenih okvarah so specializirani serviserji še posebej priporočljivi. Na pooblaščenih servisih običajno zamenjajo celoten okvarjen modul, ker je takšen postopek predpisan s strani proizvajalca. Izkušeni in kvalitetni specializirani servisi pa lahko napako odpravijo zgolj z menjavo oz. popravilom okvarjenega dela modula, kar lahko strošek popravila bistveno zniža. Naj navedem nekaj pogostih konkretnih primerov:

 • napake na avtomatskih menjalnikih
 • napake na električnih servo volanih in ostalih električnih sistemih
 • napake na kontrolnih enotah in kompresorjih klimatskih naprav
 • napake na črpalkah za gorivo

Pred izbiro neodvisne servisne delavnice je najpomembneje, da se pozanimate o njenih referencah in izkušnjah s popravili vašega avtomobila ter izberete kvalitetno delavnico, kljub temu, da bo morda nekoliko dražja. Na trgu je namreč kar nekaj serviserjev, ki žal ne zagotavljajo storitev ustrezne kakovosti. Verjetno si ne želite, da vam na avtomobilu, zaradi neustreznega servisiranja, odpovedo zavore? Če pa ste s kvaliteto storitve zadovoljni, potem navežite z njimi dolgoročen odnos, saj lahko nekdo, ki pozna zgodovino avtomobila, le tega še bolje servisira.

 

Poceni vzdrževanje avtomobila pri servisnih mrežah? (članek je bil objavljen v reviji Avto Magazin št. 3 z dne 22.1.2015)

V tujini so že nekaj časa uveljavljene servisne mreže, ki združujejo neodvisne servisne delavnice ali delujejo v sklopu enega podjetja ter ponujajo cenovno izredno ugodne servisne storitve. V zadnjih letih se je tudi v Sloveniji pojavilo kar nekaj tovrstnih servisnih mrež. Ali bo storitev zaradi nizke cene nekakovostna in bodo uporabljeni rezervni deli slabše kvalitete? Ni nujno.

Kdo je v ozadju teh servisnih mrež?
Pri nekaterih servisnih mrežah gre za uveljavljene tuje blagovne znamke, ki so vstopile na slovenski trg (npr. Euroservis - del skupine Groupauto, Point S), pri drugih za servisno mrežo, ki jo je ustanovilo slovensko podjetje (npr. ServiceMaxx) ali za franšizo (Vianor).

Zakaj lahko ponujajo cenovno izredno ugodne storitve?Zracni filter
Marsikdo se sprašuje, kako lahko npr. ponudijo zamenjavo olja in oljnega filtra že za ceno 30 EUR, če lastnika vozila v trgovini z avtodeli že samo olje in oljni filter staneta več kot 30 EUR.
Prihranki, ki so jih deležne servisne delavnice v sklopu servisnih mrež in ki jih lahko prenesejo na kupca izhajajo iz:

 • nabavnih pogojev za rezervne dele in ostali material: servisna veriga je precej večji kupec kot posamezna servisna delavnica ali sam lastnik vozila in si pridobi bistveno ugodnejše nabavne pogoje za rezervne dele in ostali material
 • cenejše izobraževanje serviserjev, saj lahko organizirajo tečaje za celotno mrežo in si tako zagotovijo občutno nižje cene izobraževanja na serviserja
 • skupen marketinški nastop

Če vzamemo zgoraj navedeni primer menjave olja ugotovimo, da mora kupec v trgovini z avtodeli plačati za liter olja vsaj 5 EUR, medtem ko je nabavna cena identičnega olja v sodih za servisne verige približno 2 EUR-a na liter. Razlika se pri kvalitetnejših oljih, ki jih zahtevajo novejši avtomobili, še poveča. Podobno velja tudi za filter za olje. Ta primer jasno kaže na to, da si servisna veriga z ugodnejšimi nabavnimi cenami materiala zagotovi prihranek, ki ga uporabi za plačilo izvedene storitve in tako zagotovi zelo konkurenčno ceno celotne storitve.

Katero servisno mrežo izbrati?
S časom se bo pokazalo, katere verige bodo s svojim kvalitetnim in strokovnim delovanjem dolgoročno preživele in se še razširile. Do takrat je potrebno pri izbiri konkretne servisne delavnice preveriti vsaj njene reference, saj nekatere mreže še ne zahtevajo določenega nivoja storitev in vlaganja v opremo, temveč je to v domeni posamezne servisne delavnice. Ravno tako ni odveč predhodno preveriti tudi cene za posamezno storitev, sploh pri zahtevnejših opravilih ali morebitnem odpravljanju napak.

In komu predstavljajo servisne mreže največji trn v peti?
V manjši meri pooblaščenim servisom in nekoliko bolj neodvisnim servisnim delavnicam, ki ne bodo imele dostopa do zgoraj navedenih prihrankov. V največji meri pa ''kozolčarjem'', ki delajo na črno in tako predstavljajo nelojalno konkurenco ostalim, saj ti ne bodo več cenovno konkurenčni, da ob tem sploh ne omenjamo dejstva, da pri njih običajno ni nobene garancije na opravljeno storitev.

 

Vzdrževanje doma/pod kozolcem... (članek je bil objavljen v reviji Avto Magazin št. 5 z dne 19.2.2015)

Do sedaj smo preverili možnosti prihrankov pri servisiranju vozila na pooblaščenih servisih, neodvisnih servisnih delavnicah in servisnih mrežah. Kaj pa, če želite še dodatno prihraniti in ste tudi vešči osnovnih opravil, imate morda ustrezno orodje ali pa zgolj poznate nekoga, ki je tega vešč?

Sam svoj mojster
Navkljub splošnemu prepričanju, da so sodobni avtomobili izjemno zahtevni za servisiranje, saFord Fiesta menjava prednjega odbijacaj vsebujejo veliko elektronskih enot, je osnovne servisne posege (menjava filtrov in olja) pri večini možno opraviti doma, večinoma tudi brez posebnega orodja ali diagnostične opreme. Pri tem je seveda potrebno imeti nekaj znanja in izkušenj (posebej poudarjam, da to niso ogledi posnetkov na YouTube-u) ter ustrezen prostor in osnovno orodje. Predvsem pa se je potrebno zavedati, da je treba pri vsakem servisu preveriti tudi delovanje vseh sistemov v avtomobilu, stanje zavornih ploščic in diskov, stanje zavorne in hladilne tekočine, podvozja, itd. saj lahko le tako pravočasno preprečimo morebitne drage okvare. Marsikateri domači mojster namreč to običajno izpusti.

Mojstri ''pod kozolcem''
Veliko rabljenih (sploh starejših) avtomobilov servisirajo mojstri ''pod kozolcem''. To so lahko mehaniki, ki delajo dopoldan na servisu ali pa so zgolj ljudje vešči teh opravil. Večini je skupno to, da za svojo storitev ne izdajo računa in posledično stranka ne more uveljavljati garancijskih zahtevkov. Od pojava cenovno ugodnih servisnih mrež marsikdaj tudi cenovno niso več najugodnejši. Osnovni servisi jim gredo običajno dobro od rok, zadeva pa se zaplete (ne pri vseh, nekateri so namreč večji strokovnjaki kot na servisih), ko morajo reševati okvare. Menjavanje različnih delov do odprave napake je za stranko običajno precej draga rešitev, zato je v takih primerih običajno bolj smiselno obiskati ustrezen servis, ki bo s pravo opremo in izkušnjami takoj diagnosticiral napako in jo tudi odpravil.

V obeh primerih zgoraj navedenega servisiranja se je potrebno zavedati sledečega:

 • tehnična ustreznost vozila in s tem tudi varnost uporabnikov vozila je odvisna od kvalitete EGR ciscenjeopravljenega dela in nadomestnih delov (slednje sem že podrobneje obdelal v tem prispevku). V kolikor svojemu znanju ali znanju mojstra ''pod kozolcem'' ne zaupate popolnoma, je bolje da zadevo prepustite nekomu, ki se s tem profesionalno ukvarja in zagotovi tudi ustrezno garancijo: znani so namreč primeri blokiranih zavor zaradi napačne vgradnje zavornih ploščic, itd.
 • ob prodaji bo rabljen avtomobil brez servisne dokumentacije vreden manj. Zato vestno spravljajte vse račune za nadomestne dele in servisne storitve ter vodite seznam opravljenih storitev, ob katerem naj bo naveden tudi datum in prevoženo število kilometrov. Vprašajte se ali bi verjeli prodajalcu, ki trdi, da je bil avtomobil redno vzdrževan, hkrati pa ne bi imel računov za storitev ali nadomestne dele?

Zaključek
V kolikor imate željo in znanje, da avtomobil servisirate sami, poskrbite da boste to storili s kvalitetnimi nadomestnimi deli, hkrati pa spravljajte vse račune za le te. Ne pozabite temeljito preveriti celotnega avtomobila, če se morda kje nakazujejo morebitne napake.

V primeru, da ga servisirate ''pod kozolcem'', se zavedajte da s tem podpirate delo na črno, poleg tega na opravljeno delo ne dobite nobene garancije. Morda boste s tem prihranili nekaj EUR, verjetno pa bo že samo izguba vrednosti avtomobila ob prodaji višja od morebitnega prihranka.


Če smatrate vsebino za koristno lahko donirate preko PayPal sistema:

 Reference

Darilni bon 300

Zadnje novice

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

24-12-2021 MTL Car Garage

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

Želimo vam mirne božične praznike in v letu 2022 veliko sreče in zdravja ter varno in z užitkom prevoženih netežavnih kilometrov.

Več...

Iskanje

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom izboljšave delovanja. Piškotki nujni za delovanje spletne strani so že nameščeni. Za več informacij si oglejte politiko zasebnosti.

Strinjam se z uporabo piškotkov na tej spletni strani.

EU Cookie Directive Module Information