Ponedeljek, 05 Oktober 2015 22:40

VW ''dieselgate'' by Mtl

Objavil 
Oceni
(7 ocen)

VW Dieselgate - kaj je to?
Verjetno ste že seznanjeni, da je VW zadnjih nekaj let goljufal pri podatkih o onesnaževanju svojih TDI motorjev. Prizadetih naj bi bilo več kot 11 milijonov avtomobilov (znamk VW, Audi, Škoda in Seat) po celem svetu in sicer se v Evropi preverjajo motorji serije EA189 in sicer 1.2TDI, 1.6TDI in 2.0TDI izdelani po letu 2008. Po zadnjih podatkih naj bi bila predlagana rešitev za 1.2TDI in 2.0TDI motorja programska nadgradnja, pri 1.6TDI motorju pa naj bi bila potrebna tudi zamenjava/dogradnja določenih komponent.

Največja težava je v emisijah NOx, ki lahko tudi za 40x presežejo dovoljene in v tehničnih podatkih navedene vrednosti. VW je to dosegel tako, da je računalnik (ECU) takrat, ko je zaznal, da se na njem izvaja emisijski test, preklopil na drug program delovanja. Ta program naj bi zmanjšal moč motorja in povečal porabo goriva ter tekočine za zmanjševanje izpustov (AdBlue). Ob normalni vožnji je ECU deloval v običajnem programu, ki naj bi zagotavljal več moči, nižjo porabo goriva in tekočine za zmanjševanje izpustov.

Tako je VW z nelojalno konkurenco dosegel večje dobičke zaradi:

 • večje prodaje, saj so bili avtomobili:
  • bolj zmogljivi in živahni od konkurence
  • avtomobili so porabili manj goriva in tekočine AdBlue
 • cenejši, saj ni bilo potrebno vgrajevati dodatnih čistilnih sistemov izpušnih plinov

Vsekakor je to dejanje VW potrebno ostro obsoditi in ga ustrezno kaznovati. Vodilni Martin Winterkorn je že odstopil, ne dvomim, da se mu bodo pridružili tudi drugi, ki so sodelovali pri tem. Ravno tako bo VW zelo verjetno dobil visoke kazni, kar je edino pravilno. Goljufe je potrebno kaznovati že zaradi goljufije, ravno tako pa tudi v opomin vsem drugim. Poleg tega bo zagotovo deležen tudi pravnih tožb s strani oškodovanih lastnikov vozil (vsaj v ZDA).
Dejstvo pa je, da so vsi avtomobili, ki so opremljeni s problematičnim motorjem, še vedno popolnoma enako uporabni kot so bili pred tem odkritjem, tako da se lastniki ne bi smeli preveč obremenjevati s tem.

Kako naj bi se afera razrešila?
VW naj bi v precej kratkem času predstavil rešitev za vzpostavitev avtomobilov v stanje, ki bi zagotavljalo izpuste v okviru tehnično navedenih podatkov o onesnaževanju. Pri tem se pojavljajo tudi ideje, da naj bi avtomobile, ki ne izpolnjujejo tehničnih meril o izpušnih plinih enostavno umaknili iz cest oz. naj bi jih, v kolikor so davščine in stroški uporabe vozila odvisni od čistosti izpuhov, uvrstili v dejanske razrede in tako povišali stroške uporabe lastnikom. Poleg tega se širijo informacije (zelo verjetno so precej blizu resnici), da naj bi ta tehnična rešitev pripeljala do tega, da bodo vozila sicer ekološko čistejša, vendar naj bi prilagojeni motorji imeli manj moči, hkrati naj bi se tudi povečala poraba. No, tukaj se pa po mojem mnenju igra neha. Zakaj? Kupci so pred odločitvijo o nakupu najverjetneje avtomobil preizkusili. Nekateri bolj, nekateri manj temeljito. In pri tem so dobili nek občutek o zmogljivostih avtomobila in tudi porabi. Na podlagi teh občutkov in tehničnih podatkov (med njimi so bili tudi podatki o emisijah izpušnih plinov, porabi, zmogljivostih) so se kupci odločili za nakup nekega avtomobila. In sedaj naj bi VW na njihovih plečih reševal svojo goljufijo? Torej, popolnoma nič krivi kupci bodo po nadgradnji avtomobila ostali z avtomobilom, ki bo imel manj moči in hkrati večjo porabo. To je po mojem mnenju popolnoma nesprejemljivo. Goljufijo je namreč izvedel VW, zato mora VW nositi vse stroške odprave goljufije. Če bo ta vpoklic obvezen in bodo države vztrajale, da mora biti izveden, sicer bo npr. avtomobil ob registraciji uvrščen v bolj umazan razred, potem mora VW ponuditi odkup avtomobila in si bo kupec nato že izbral avtomobil, ki mu bo ustrezal. Ne pa, da bo kaznovan z uporabo praktično slabšega avtomobila za goljufijo, ki jo je izvedel nekdo drugi. Nekatere države že razmišljajo življensko in tega ne bodo zahtevale (npr. Velika Britanija: http://jalopnik.com/the-uk-wont-make-you-fix-your-volkswagen-diesel-if-you-1734282904, Hrvaška: http://www.vecernji.hr/hrvatska/afera-dieselgate-hoce-li-vlada-rh-zahtijevati-naknadu-stete-od-volkswagen-grupe-1029247).

Moj predlog je, da VW objavi prostovoljen vpoklic, pri katerem se bo vsak kupec odločil sam in pretehtal ali mu več pomeni čisto okolje ali večje zmogljivosti in nižja poraba goriva. Država pa Volkswagen kaznuje z zajetno kaznijo/odškodnino, ki se jo nameni za razvoj tehnologij zmanjšanja izpustov škodljivih plinov (ne nujno na avtomobilih).

Ob tem je nujna zelo visoka kazen za pravega krivca pri tej goljufiji in to je Volkswagen. To verjetno ne bo težava v ZDA, v Evropi pa to ni tako samoumevno, sploh v Nemčiji. Tako se bo ta goljufija rešila na plečih pravega krivca in ne na nič krivih kupcih, ki med drugim tudi nimajo dostopa do merilnih naprav, s katerimi bi lahko preverili onesnaževanje posameznega avtomobila. To je namreč delo nadzornih inštitucij.

Kar nas pripelje tudi do vprašanje delovanja nadzornih inštitucij, ki so šele po 6-ih letih prišle do spoznanja, da se to dogaja. Še najbolj žalostno pa je dejstvo, da so diskrepanco med tehničnimi podatki in dejanskimi izpusti povsem naključno odkrili na West Virginia Unviersity's Center for Alternative Fuels, Engines and Emissions pri 50.000 USD vrednem projektu, ki ga je financiral International Council on Clean Transportation, katerega cilj je bil med drugim tudi pokazati, kako so sodobni dizli okoljsko manj obremenjujoči. Prava komedija, a ne?

Dizli so smrt
Še kratek dodaten komentar, ki je delno povezan s to afero: le ta je naplavila na plano precej zagrizenih zagovornikov bencinarjev in hibridov, ki trdijo, da so dizelsko gnani avtomobili smrt na štirih kolesih. Ob tem verjetno ti ekološki preroki mirno uporabljajo svoje bencinarje in hibride za skok v trgovino, prevoz otroka v šolo, ki je 300metrov od doma in seveda vsak vikend na mm natančno pokosijo tratico pred hišo s svojo bencinsko gnano kosilnico. Ki zanimivo proizvaja enormne količine strupenih plinov (http://www.edmunds.com/car-reviews/features/emissions-test-car-vs-truck-vs-leaf-blower.html ). En od velikih onesnaževalcev je tudi ladijski promet, o čemer lahko veliko povedo prebivalci v Benetkah. Ampak kaj ko je tisti črn oblak dima iz dimnika križarke tako romantičen, a ne?

Moj komentar na to:

 • absolutno je potrebno paziti na okolje. Le kdo ne bi rad imel popolnoma čistega okolja? A le malokdo bi želel oz. bi lahko plačal za ''čist'' avtomobil razreda Clio npr. 40.000 EUR. Tako je po mojem mnenju potrebno najti pravilno ravnovesje med vedno čistejšimi normami in tehnologijo, ki bo za dostopno ceno, te norme tudi zagotavljala. V preteklih 20-ih letih se je povprečna poraba pri avtomobilih izredno znižala, nivo škodljivih vplivov še bolj. Trenutno so na trgu avtomobili norme EURO 6, ki so glede na izpušne pline enormno daleč od avtomobilov izpred dvajsetih let. Tako da je smer razvoja precej jasna in po mojem mnenju edino pravilna. Potrebno je le preprečiti deviacije, kot je sedaj VW Dieselgate.
 • nihče me ne bo prepričal, da najsodobnejši dizelski motorji standarda EURO6 bolj onesnažujejo kot recimo traktorček v VW Golf-u 2. Kateri večine ''dizel prerokov'' ne moti.
 • dejansko dizli izločajo več določenih strupenih snovi kot bencinsko gnani avtomobili. Vendar so bili proizvajalci z EURO6 standardom prisiljeni v izredno zmanjšanje teh emisij. Hkrati imajo tudi najnovejši bencinski motorji z direktnim vbrizgom precejšnje težave pri zagotavljanju ustrezne čistosti izpušnih plinov.
  Zavedati se je potrebno, da ni ekološkega avtomobila. Tudi električni avtomobil ni ekološki, če za pogon uporablja elektriko iz zastarele termo elektrarne, da niti ne govorimo o vseh izpustih škodljivih plinov, ki so posledica same proizvodnje avtomobila.
 • najbolj ekološki smo, če avtomobil čim manj uporabljamo. Pojdimo do bližnje (ali tudi daljne) trgovine peš, sprehodimo se z otroci do vrtca ali šole (če seveda šola ali vrtec nista v sosednjem mestu), načrtujmo uporabo avtomobila tako, da ga bomo uporabljali čim manj. Tako ne boste le naredili nekaj dobrega za okolje, temveč tudi zase. In tako bo lahko tudi najbolj umazan avtomobil ekološki, saj bo ostal doma in ne bo svinjal okolja. Še ena dodatna informacija: poraba goriva pri motorju, ki ni ogret na delovno temperaturo (skakanje z avtomobilom za kilometer ali dva) je enormna.

Vsekakor bo zelo zanimivo spremljati razvoj te afere. Od tega, koliko bo Volkswagen prisiljen plačati kazni in odškodnih v Ameriki do tega, kako se bo odzvala na to Evropa, sploh Nemčija. Iz tega se bo zelo enostavno videlo ali imajo načela še veljavo ali pa je edino veljavno načelo: ''Money talks.''

In kje lahko preverite, če ima vaš avtomobil motor z vgrajenim programom za goljufanje?
Na teh povezavah:

 

Če smatrate vsebino za koristno lahko donirate preko PayPal sistema: 

 Reference

Darilni bon 300

Zadnje novice

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

24-12-2021 MTL Car Garage

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

Želimo vam mirne božične praznike in v letu 2022 veliko sreče in zdravja ter varno in z užitkom prevoženih netežavnih kilometrov.

Več...

Iskanje

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom izboljšave delovanja. Piškotki nujni za delovanje spletne strani so že nameščeni. Za več informacij si oglejte politiko zasebnosti.

Strinjam se z uporabo piškotkov na tej spletni strani.

EU Cookie Directive Module Information