Torek, 20 Januar 2015 08:33

Zakaj nekateri proizvajalci tako zapletejo enostavne zadeve?

Objavil 
Oceni
(8 ocen)

Ste se že vprašali, zakaj so nekatera opravila pri določenih avtomobilih tako enostavna, pri drugih pa se zadeve popolnoma po nepotrebnem zapletejo? Vzorčen primer tega je lahko menjava filtra olja. Vsi vemo, da se filter olja zamenja ob vsakem servisu, torej bi pričakovali, da bo vgrajen na takšni lokaciji, ki bo zagotavljala preprosto in hitro menjavo. Žal ni vedno tako. Za lažjo predstavo si poglejmo menjavo filtra olja na motorjih dveh različnih proizvajalcev.

 

 
Menjava filtra olja na motorju 1.9 TDI

Filter olja je izredno lahko dostopen, saj se nahaja na sprednji strani motorja.
Potrebno je zgolj sneti plastičen pokrov motorja z zvočno izolacijo (je na gumijastih zaponkah, tako da ga samo potegnemo navzgor) in odpre se nam enostaven dostopa do filtra olja. Postavitev filtra je vertikalna, tako da ga preprosto potegnemo navzgor in z malo previdnosti ob zamenjavi filtra ne zamažemo praktično ničesar. Celoten postopek traja največ 5 minut.

Lokacija filtra olja na motorju VW 1.9TDI

Fotografija 1: VW 1.9 TDI - filter olja je izredno lahko dostopen in v vertikalnem položaju

 

Menjava filtra olja na motorju 1.6 Multijet 16v

Filter olja na motorju Fiat 1.6 Multijet 16v se nahaja spodaj, na zadnji strani motorja.
Za dostop do filtra olja je potrebno dvigniti vozilo, odstraniti kolo in del zaščitne plastike pri kolesu. Ker je filter v horizontalnem položaju nam ob menjavi le tega steče kar nekaj olja po polosi in ostalih delih podvozja, če smo malo nepazljiivi pa lahko z oljem zamažemo tudi zavorni disk. Ne samo, da to pomeni tudi zamudno čiščenje iztečenega olja, temveč je tudi okoljski vidik tega zelo sporen. Celoten postopek menjave je posledično bistveno zamudnejši v primerjavi z motorjem 1.9 TDI.

Lokacija filtra olja v motorju Fiat 1.6 Multijet 16v

Fotografija 2: Fiat 1.6 Multijet 16v - filter olja je na težje dostopnem mestu in v horizontalnem položaju

Ob vsem tem se postavlja vprašanje, kaj so konstruktorji drugega motorja razmišljali, ko so izbirali lokacijo filtra za olje. Verjetno so imeli določene tehnične omejitve, ampak vseeno se ne moremo znebiti občutka, da je bila ta lokacija morda tudi namerno izbrana:

  • filter olja težje zamenjamo v lastni režiji, saj je postopek bolj zapleten, zato se več lastnikov odloči za menjavo na servisu
  • zaradi daljšega časa menjave, se lahko zaračuna dražjo servisno storitev

Podobna vprašanja (in zaključke) si lahko postavimo tudi v nekaterih drugih primerih. Takšen trivialen primer je recimo menjava žarnice pri nekaterih avtomobilih, ko je potrebno odstraniti celoten odbijač, da jo sploh lahko izvedemo. Večina lastnikov je tako prisiljena obiskati servis in za menjavo žarnice, ki stane nekaj EUR, plačati nekaj 10 EUR. Takšen primer so recimo vozila Renault Modus začetnih letnikov:


Tudi v tem primeru imajo lastniki občutek, da je menjava žarnice namerno načrtovana tako, da zagotovi serviserju dodaten zaslužek. Lahko je pa to dodaten razlog, zakaj so nekateri avtomobili dražji. Na to temo sem več napisal v prispevku Zakaj nekateri avtomobili stanejo več?. Vsekakor je dobro tudi o takšnih zadevah pred nakupom avtomobila pridobiti čim več informacij, da se lahko informirano odločite za pravi avtomobil, ki vam ne bo povzročal popolnoma nepotrebnih višjih stroškov lastništva.

Če smatrate vsebino za koristno lahko donirate preko PayPal sistema: 

 Reference

Darilni bon 300

Zadnje novice

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

24-12-2021 MTL Car Garage

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

Želimo vam mirne božične praznike in v letu 2022 veliko sreče in zdravja ter varno in z užitkom prevoženih netežavnih kilometrov.

Več...

Iskanje

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom izboljšave delovanja. Piškotki nujni za delovanje spletne strani so že nameščeni. Za več informacij si oglejte politiko zasebnosti.

Strinjam se z uporabo piškotkov na tej spletni strani.

EU Cookie Directive Module Information