Nedelja, 06 Maj 2012 00:00

Avtomobilske žarnice s SMD ( LED ) diodami in nekaj ugotovitev

Objavil 
Oceni
(23 ocen)

Po tem, ko sem že pred nekaj leti žarnice z LED diodami uporabil za delno osvetlitev stanovanja, sem se odločil, da je čas tudi za preverbo možnosti uporabe v avtomobilih. Sploh glede na dejstvo, da so sedaj te žarnice že izredno poceni (s Kitajske seveda). Pozoren je potrebno biti zgolj na dejstvo, da nobena ta žarnica nima E oznake, kar pomeni, da se jih uradno ne sme uporabljati pri nas.

Najprej sem nameraval zgolj naročiti ustrezne žarnice, vendar sem zasledil, da se nekatere žarnice z SMD diodami zelo segrevajo, kar lahko potencialno pripelje do topljenja okoliške plastike ali celo do njenega vžiga. Sicer mi to ni bilo najbolj jasno, saj sem na podlagi izkušenj iz uporabe LED diod za osvetlitev prostora praktično ugotovil, da se žarnice z LED diodami skoraj ne segrevajo oz. bistveno manj kot običajne žarnice.

Ker osebno stvari raje prej preverim, sem se odločil, da najprej naročim zgolj po par žarnic posameznih tipov, da jih testiram in vidim ali je zadeva sploh uporabna. K temu je vplivalo tudi dejstvo, da so včasih poceni kitajske stvari milo rečeno slabe kvalitete.

Po enem mesecu čakanja je končno prišla pošiljka iz Kitajske s skoraj vsemi žarnicami, katere sem naročil. Splošno je znano, da novejši avtomobili potrebujejo CANBUS ready žarnice, sicer javljajo pokvarjeno žarnico in žarnica ne sveti (recimo Fabia II 2009 tega ne potrebuje, Octavia II 2006 to potrebuje).

Najprej nekaj splošnih ugotovitev:

  • vse žarnice, ki so CANBUS ready se precej segrevajo; bolj natančno: segrevajo se čipi (upori) na njih, kateri skrbijo, da jih avtomobilska elektronika pravilno zazna: težava je v tem, da se poleg čipov segreva tudi sama konstrukcija žarnice, ki pride v stik z nosilcem žarnice: pri C5W žarnici to ni toliko problematično, ker je nosilec iz kovine, pri W5W je to zelo problematično (natančno razložim kasneje)
  • SMD žarnice brez CANBUS-a so zgolj rahlo tople in ne predstavljajo nobenih težav za uporabo v avtomobilu; te žarnice so bistveno hladnejše kot klasične žarnice
  • odtenki bele barve precej varirajo med posameznimi tipi SMD žarnic
  • SMD žarnice ne svetijo v vse smeri, temveč usmerjeno, zato ni nujno, da bo učinek dober
  • pri SMD žarnicah je potrebno paziti na polariteto žarnice: če pri klasični ni važno kako jo obrneš, je pri SMD žarnici to pomembno: če jo obrneš narobe, žarnica ne bo delovala. Žarnico zgolj obrneš in bo zadeva delovala.

Sedaj pa konkretne ugotovitve:

W5W brez CANBUS-a

W5W brez CANBUSA se uporabljajo večinoma za pozicijske luči in osvetlitev v kabini. Testiral sem jih v avtomobil1 SMD (LED) zarnica W5W brez CANBUS-au, ki ne zahteva CANBUS-a kot pozicijske luči in delujejo odlično. Avto ima namreč za prednje pozicijske posebej oblikovano plastično ohišje v katero dobro pašejo žarnice, ki svetijo zgolj usmerjeno naprej. Parkirne so tako sedaj bistveno močnejše kot s klasičnimi žarnicami, poleg tega pa imajo meni prijetno ledeno belo barvo.

Vse ostale žarnice sem preizkusil na Škodi Octaviji II, ki ima spredaj parkirne žarnice W5W, za osvetlitev notranjosti uporablja W5W in C5W dolžine 43mm, žarnici za osvetlitev registrske tablice pa sta C5W dolžine 39mm.

Še dva primera W5W žarnic (Kitajci lahko naredijo kakršnokoli želiš in to tako po dolžini kot količini SMD diod na eni žarnici; žal sta sliki nekoliko slabši):

Vzorec dveh različnih tipov žarnic W5W s SMD (LED) diodami Različna dolžina obeh vzorčnih žarnic W5W s SMD (LED) diodami

Vzorec dveh različnih tipov žarnic W5W s SMD (LED) diodami.

Različna dolžina obeh vzorčnih žarnic W5W s SMD (LED) diodami.

W5W CANBUS

Zgoraj omenjena W5W brez CANBUS-a v avtu seveda ni delovala. Avto je javljal SMD (LED) žarnica W5W CANBUS readypregorelo žarnico. W5W s CANBUS-om je delovala brezhibno (glej sliko desno). Za test sem jo pustil delovati cca 10 minut izven žarometa. Po 10-ih minutah so bile SMD diode malenkost tople, so pa bili čipi (upori) in tudi sama konstrukcije žarnice bistveno bolj vroči kot pa je običajna žarnica (običajna žarica je vroča zgolj zgoraj, podnožje je bistveno hladnejše; sam žaromet je seveda prirejen za klasično žarnico (kjer je temperatura zgoraj), zato tudi plastika pri podnožju ni prilagojena bistveno višjim temperaturam, ki jih oddajajo CANBUS ready LED žarnice). Dejansko si se na podnožju takoj opekel. Torej v tem primeru žarnica deluje, vendar izredno vroče podnožje pride v direkten stik z žarometom. Kar pomeni, da v najboljšem primeru bo plastika okrog podnožja postopoma izgubljala svoje lastnosti (postajala trša), v najslabšem primeru lahko pride do požara. Sploh so problematični žarometi, ki imajo za pozicijske žarnice tesno ohišje, tako da se toplota ne more odvajat iz tega ohišja. Iz tega razloga sem se odločil, da prednje pozicijske luči pustim klasične.


C5W CANBUS žarnice

C5W žarnice obstajajo v treh dolžinah: 36mm, 39mm in 43mm. 36mm in 39mm se običajno uporabljajo za osvetlitev registrske tablice, 43mm pa za notranjo osvetlitev. Pred nakupom vseeno premerite vse C5W žarnice, da boste kupili ustrezno dolžino.

C5W 43 milimetrov

Ker sem imel namen to žarnico uporabiti za notranjo osvetlitev, sem vzel tako s čimveč SMD diodami, da bo svet5 C5W 43 milimetrov z 8 SMD (LED) diodami spredajloba čim močnejša. Zato ima ta žarnica poleg osmih SMD diod na zadnji strani tudi hladilnik. Ob preizkusu sem ugotovil, da se žarnica sicer greje, vendar ne toliko kot klasična C5W. Octavia ima tukaj tudi precej prostora, tako da ni bilo težav z velikostjo hladilnika. Za notranjo osvetlitev jo bom uporabil, ker je bistveno močnejša od klasične žarnice. Poleg te ima Octavia na vsaki strani tudi po eno bralno lučko v kateri je žarnica W5W. Uporabil sem W5W z okroglim svetilnim delom. Obnese se sprejemljivo (bralna svetloba je nekoliko manj močna kot pri klasični žarnici), žarnica tudi po 10-ih minutah postane zgolj topla. Verjetno bom v prihodnosti to zamenjal z zgoraj predstavljeno W5W s štirimi SMD diodami, tako da bo svetloba močnejša.

6 Primerjava svetlobe klasicne W5W zarnice, C5W 43mm in W5W SMD okrogle W5W SMD (LED) zarnice v akciji

Primerjava svetlobe klasične W5W žarnice, C5W 43mm in W5W SMD okrogle

SMD žarnice v akciji

C5W 39 milimetrov CANBUS

Žarnica ni večja kot standardna, tako da je fizično brez težav šla v ležišče. Ker je CANBUS ready se je začela precej hitro segrevat in je postala zelo vroča (bolj kot klasična). Pri Octaviji so vodila pri osvetlitvi registrske tabli8 C5W 39 milimetrov spredajce kovinska in je prostor, kjer je nosilec žarnice montiran, volumensko velik (torej bo odvajanje toplote ustrezno). Na podlagi tega sem se odločil, da žarnico uporabim, saj toplota ne predstavlja tveganja. Osvetlitev tablice je močnejša s SMD žarnico, vendar mora biti usmerjenost žarnice pravilna. Le ta pri klasični ni pomembna, saj sveti v vse smeri. Hkrati je tudi svetloba kristalno bela in ne umazano rumena.

Še fotografija na kateri je razvidna razlika med svetlobo klasične in SMD žarnice C5W 39mm:

Primerjava uporabe klasicne in SMD (LED) C5W 39mm zarnice
 

Razlicna velikost C5W SMD (LED) zarnicNekateri avtomobili uporabljajo tudi 36mm dolge C5W žarnice. Očitno je ta zadeva relativno standardna, saj so odstopanja tudi +-2mm. Tako da sem osebno brez težav spravil v en avto namesto original 37mm dolge žarnice noter 39mm dolgo SMD žarnico. Namreč zaskočke za te žarnice so zelo fleksibilne. Je pa potrebno to narediti z zdravo pametno, da morda le preveč ne raztegneš in zadeva ne poči. Pri drugem avtu ni bilo druge varijane kot naročit C5W dolžine 36mm, saj v prostoru za žarnico ni bilo dovolj prostora za žarnico dolžine 39mm. Hkrati bi pri menjavi C5W žarnic (sploh pri osvetlitvi zadnjih tablic, če gre cel nosilec ven in okrog nima zaščite) opozoril na to, da je treba nosilec žarnice vzeti ven in potem dati noter pri ugasnjenih lučeh. Sicer lahko pride do kratkega stika s pločevino pokrova prtljažnika, kar pomeni, da bo potrebna menjava ustrezne varovalke. Ja, to pišem iz lastne izkušnje.

Tako, to je na kratko glede mojih izkušenj z avtomobilskimi žarnicami s SMD diodami. Žarnic s SMD diodami za kratke in dolge luči (npr. H1, H4, H7) nisem še preizkušal, vendar na podlagi teh izkušenj lahko napišem, da se bodo zelo verjetno te žarnice s CANBUS-om izredno segrevale. Brez CANBUS-a bi morda zadeva še delovala, vendar so izkušnje uporabnikov glede svetilnosti izredno slabe in naj takšne žarnice ne bi bile uporabne v praksi.

 

Če smatrate vsebino za koristno lahko donirate preko PayPal sistema:

 Reference

Darilni bon 300

Zadnje novice

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Sledite nam lahko tudi na Instagramu - #mtlline

12-11-2018 MTL Car Garage

Sledite nam lahko tudi na Instagramu - #mtlline

Od danes naprej nam lahko sledite tudi na Instagramu Instagrammtlline (https://www.instagram.com/mtlline/) in tako...

Več...

Iskanje

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom izboljšave delovanja. Piškotki nujni za delovanje spletne strani so že nameščeni. Za več informacij si oglejte politiko zasebnosti.

Strinjam se z uporabo piškotkov na tej spletni strani.

EU Cookie Directive Module Information