Sobota, 13 April 2019 07:20

Enostavna preverba števila prevoženih kilometrov rabljenih vozil - https://avtolog.si

Objavil 
Oceni
(1 Vote)

Ali kako nekaj zanesenjakov v trenutku popolnoma spremeni proces nakupa rabljenega vozila in tako bistveno zmanjša možnost nakupa avtomobila s prevrtenimi kilometri.

Trg rabljenih avtomobilov v Sloveniji
Trg rabljenih avtomobilov je bil v Sloveniji praktično popolnoma nereguliran, kar je dovoljevalo  nepoštenim prodajalcem brez kakršnegakoli tveganja manipulacijo s številom prevoženih kilometrov in tako nedovoljeno bogatenje na račun oškodovanih kupcev. O tem sem detaljno pisal že na svojem blogu in zraven dodal nasvete, kako lahko verjetnost nakupa problematičnega vozila zmanjšate.

 

Uvedba zapisa prevoženih kilometrov na tehničnih pregledih – leto 2014
Leta 2014 se je izvedel prvi korak k urejanju trga rabljenih vozil, saj se je takrat na tehničnem pregledu pričelo z vpisovanjem števila prevoženih kilometrov na vozilu. Le to je bilo dostopno preko portala EMRLV, vendar je bilo na njem vidno le število prevoženih kilometrov na zadnjem tehničnem pregledu.
Če je torej nekdo kupil avtomobil s prevoženimi 400.000 kilometri, prevrtel kilometre na 150.000 kilometrov in vozilo odpeljal na tehnični pregled, morebitni kupec nikakor ni mogel ugotoviti manipulacije s kilometri le na podlagi vpogleda na portalu.
Kljub nekaterim obljubam državnih uradov, da bo število prevoženih kilometrov vidno tudi za nazaj in so bile dane tako meni, kot tudi novinarjem, ki so pripravili kar nekaj oddaj na to temo (v nekaterih sem sodeloval tudi sam: https://www.mtl.si/sl/o-podjetju/reference.html), se žal v vsem tem času  ni zgodilo nič s strani državnih organov. In to kljub dejstvu, da so bili ti podatki zbrani na enem mestu, le vpogled bi bilo potrebno zagotoviti. S temi podatki bi lahko tudi policija enostavno ugotavljala manipuliranje s kilometri, saj je precej jasno, da v kolikor je bil nekdo lastnik vozila med dvema tehničnima pregledoma in so se kilometri izgubili, je precej malo verjetno, da so se izgubili brez vedenja lastnika vozila.

Zanesenjaki vizualizirajo podatkovno bazo – leto 2019
Z današnjim letom se je vse to spremenilo. Skupina zanesenjakov zbrana v Podatkovni inštitut forum je prosto dostopne podatke na portalu OPSI uredila v takšno obliko, da so enostavno vizualizirani in omogočajo pregled historičnih podatkov za posamezno vozilo na podlagi VIN številke tega vozila. V praksi to pomeni, da lahko z vnosom VIN številke vozila v iskalnik na portalu https://avtolog.si/, enostavno preverimo prevoženo število kilometrov zavedeno na tehničnih pregledih od leta 2014 naprej.

Primer vozila z realnimi prevoženimi kilometri
Poglejmo eno od mojih preteklih vozil, ki sem ga leta 2014 prodal s prevoženimi 210.000 kilometri in kot vidimo, še danes pridno nabira realne kilometre:
Skoda Octavia 2 MPI 
S klikom na gumba spodaj desno, si lahko ogledate tudi uspešnost opravljenih tehničnih pregledov in nekatere ostale podatke (npr. ali je bilo vozilo uvoženo), ki lahko pridejo zelo prav pri ugotavljanju realnega stanja vozila. Vsekakor koristni podatki, ki so enostavno dostopni in lahko konkretno pripomorejo k pravilni odločitvi o nakupu rabljenega vozila.
Skoda Octavia 2 MPI-TP

Skoda Octavia 2 MPI - Zgodovina

Podatki niso 100% pravilni za vsa vozila
Žal moramo te podatke jemati z manjšo rezervo, saj niso nujno 100% pravilni. Razlogov je več:

 • lastnik pred vsakim tehničnim pregledom zavrti število prevoženih kilometrov nazaj (verjetnost za to je po moji strokovni oceni na podlagi dolgoletnih izkušenj izvajanja pregledov rabljenih vozil izjemno redka, nekoliko višja je le pri vozilih višjega cenovnega razreda)
 • nekatera starejša vozila (30 in več let) imajo le petmestni števec za prevožene kilometre in pri teh vozilih bo število prevoženih kilometrov iz 99.999 padlo na 0
 • možnost napake pri vnosu števila prevoženih kilometrov na tehničnem pregledu
 • podatki o nekaterih avtomobilih niso na voljo:
  • novejši avtomobili do starosti štirih let (prvi tehnični pregled opravljajo avtomobili šele pri 4-ih letih)
  • uvoženi avtomobili
  • podatki za tekoče leto bodo na voljo šele v začetku naslednjega leta
 • podatkov za prevožene kilometre pred letom 2014 ni. V kolikor so bili kilometri manipulirani pred tem datumom, to ne bo razvidno iz te baze. Lep primer je moj drugi avtomobil, ki je bil leta 2012 prodan z 275.000 prevoženimi kilometri. Kot je razvidno iz podatkov, je bilo na avtomobilu manipulirano število prevoženih kilometrov v letih med 2012 in 2014, saj jih je imel na tehničnem pregledu leta 2014 le 195.000.

Skoda Octavia 2 TDI

Primeri vozil z manipulirani prevoženimi kilometri
Poglejmo še tri primere vozil, ki točno pokažejo kdaj in za koliko je bilo število prevoženih kilometrov manipulirano.


BMW 525d AUT., letnik 2006 je med tehničnima pregledoma leta 2016 in 2017 izgubil 250.000 prevoženih kilometrov:
BMW 525d-2006

Audi A6 2.7TDI Avant, letnik 2005 je med tehničnima pregledoma leta 2016 in 2017 izgubil 270.000 prevoženih kilometrov. Podatki kažejo tudi, da je bil leta 2008 uvožen, kar pomeni, da obstaja relativno visoka verjetnost, da je bilo število prevoženih kilometrov že takrat prvič manipulirano:
Audi A6 2.7TDI 2005
 
Manipulacija s številom prevoženih kilometrov ni omejena le na vozila višjega razreda, kar lepo kaže primer Opel Vectre Caravan 2.2, letnik 2004, ki je med tehničnima pregledoma leta 2015 in 2016 izgubila 110.000 prevoženih kilometrov:
Opel Vectra 2.2d 2004
 
Zaključek
Portal avtolog.si predstavlja pomemben mejnik k ureditvi trga rabljenih vozil, pa čeprav je k temu morala pristopiti skupina zanesenjakov, namesto da bi za varnost poštenih državljanov poskrbeli uradni organi, ki jih za to tudi plačujemo. Hkrati upam, da bo tudi policija končno pričela uporabljati že zbrane podatke za pregon kriminalcev.
Delite informacije o spletnem portalu avtolog.si z vsemi svojimi znanci, da bomo tako skupaj zatrli kriminalno dejavnost preprodajalcev brez vesti, ki služijo na račun poštenih kupcev. Seveda si ustvarjalci te spletne strani zaslužijo tudi donacijo, ki jo lahko enostavno izvedete preko gumba na njihovi strani.

Blog je bil v skrajšani obliki objavljen tudi na spletni strani Avto-Magazin: https://www.avto-magazin.si/zanimivosti/avtoblog-kilometri-niso-vec-neznanka/

Če smatrate vsebino za koristno, lahko donirate preko PayPal sistema:

 

 Reference

Darilni bon 300

Zadnje novice

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

24-12-2021 MTL Car Garage

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

Želimo vam mirne božične praznike in v letu 2022 veliko sreče in zdravja ter varno in z užitkom prevoženih netežavnih kilometrov.

Več...

Iskanje

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom izboljšave delovanja. Piškotki nujni za delovanje spletne strani so že nameščeni. Za več informacij si oglejte politiko zasebnosti.

Strinjam se z uporabo piškotkov na tej spletni strani.

EU Cookie Directive Module Information