Sreda, 02 Oktober 2019 16:02

Vzdrževanje avtomobila ali ko poceni naenkrat postane neustrezno...

Objavil 
Oceni
(1 Vote)

Vzdrževanje avtomobila je (poleg samega nakupa) najpomembnejša zadeva pri avtomobilu, saj bo le ustrezno in redno vzdrževan avtomobil zagotavljal udobno in varno vožnjo brez neprijetnih okvar. Hkrati je redno in kvalitetno vzdrževanje daleč najcenejše, saj neustrezno vzdrževanje običajno privede do okvar, katerih odprava bistveno presega strošek rednega vzdrževanja.

V svojem blogu sem že temeljito razdelal to temo in sicer tako o samem vzdrževanju (Vzdrževanje menjalnika, Vzdrževanje usnja ali kako se izogniti poškodbam usnja...) , kot tudi kako prihraniti, brez da bi kvaliteta vzdrževanja trpela (Kako ustrezno servisirati avtomobil in hkrati privarčevati?). Ta blog je dejansko logično nadaljevanje bloga na temo uporabe poceni nadomestnih delov (Nakup poceni neoriginalnih nadomestnih delov - ali ste dovolj bogati, da bi kupovali poceni?), le da se bom v njem osredotočil na same izvajalce storitve, torej mehanike, vulkanizerje, ličarje, itd.

Za primer vzemimo pet let staro vozilo in stanje nalegajočih površin med zavornim diskom in alu platiščem. Vozilo je bilo redno servisirano po predpisanih tovarniških intervalih, hkrati se je vsako leto izvedla tudi menjava letnih/zimskih pnevmatik na tovarniških platiščih. Torej je imel vulkanizer vsako leto dvakrat platišča v rokah in direkten pogled na stanje površin med zavornim diskom in platiščem. Stanje teh površin je bilo po petih letih takšno:

Zavorni disk in platisce pred

Kot je razvidno so površine tako na disku, kot tudi na platišču popolnoma neravne in polne strnjene umazanije, ki se je nabrala tekom let in je zato sedaj ni več tako enostavno odstraniti. Le ta lahko pripelje tudi do poškodb na aluminijastem platišču, medtem ko jo zavorni disk bolje odnese, saj na železo le to ne vpliva bistveno.
In kaj ta umazanija povzroči? Neravno naleganje platišč na zavorni disk in posledično rahle vibracije na volanu in to kljub temu, da je samo platišče ustrezno uravnoteženo.
Za piko na i je iz fotografije spodaj razvidno, da se dotičnemu vulkanizerju med menjavami pnevmatik ni ljubilo odstraniti niti črnih ostankov gumijastega lepila od starih uteži, temveč je uteži le potrgal dol, ostanke lepila pa pustil na platišču.

Ostanki lepila na platiscu 

Kdo je kriv za takšno stanje? Vulkanizer, ki je menjaval pnevmatike, v kolikor ni opozoril lastnika na to težavo ali lastnik, v kolikor je bil opozorjen na to in se ni odločil za ukrepanje.
Ob tem bi opozoril na dejstvo, da čiščenje takšne umazanije zahteva nekaj časa in seveda vulkanizer tega običajno ne bo naredil brez doplačila oz. ustrezno višje postavke za menjavo pnevmatik. Običajno najcenejši izvajalci storitve naredijo minimalno, kar je zahtevano in takšne ''malenkosti'' enostavno spregledajo, seveda pa to ne pomeni nujno, da bodo dražji izvajalci to naredili brez, da jih stranka opozori na to.

Še nekaj dodatnih nasvetov za izbiro osebe, ki vam bo vzdrževala vozilo:

  • izberite zaupanja vrednega serviserja. Če nimate lastnih izkušenj, povprašajte pri znancih/prijateljih za nasvet in priporočilo
  • ne izvajajte servisov vozila/menjav pnevmatik v času, ko ima izvajalec storitve največjo gnečo. Takrat se žal ne bo mogel bolj posvetiti vašemu vozilu ali vprašanjem
  • vprašajte zaupanja vrednega mehanika/vulkanizerja ali priporoča še kakšen dodaten pregled/storitev, ki sicer morda ni nujno potrebna, da bo avtomobil res v top formi. Tukaj velja opozorilo, da morate biti previdni, sicer lahko zelo hitro potegnete kratko in dejansko plačate nekaj, ker sploh ni potrebno. Čez lužo je to zelo pereča tematika: https://www.youtube.com/watch?v=-avpx8UTakI
  • pri izbiri izvajalca storitve ne glejte le cene, temveč se temeljito pozanimajte kaj točno je vključeno v to ceno in kaj bi bilo priporočljivo narediti zraven
  • in še enkrat najpomembnejše (sploh pri rabljenih vozilih): najdite si zaupanja vrednega mehanika in ko ga enkrat imate, se ga držite. Z dolgoročnim odnosom boste pridobili status stalne stranke, kar vsekakor pomeni, da se bo izvajalec še bolj angažiral pri vašem avtomobilu. Kot zanimivost lahko zapišem, da sem pri svojem delu že nekajkrat srečal stranke, ki kupujejo samo točno določeno znamko vozila in to zato, ker imajo zaupanja vrednega mehanika, ki jo obvlada. Po takšnih izkušnjah jih je zelo enostavno razumeti.

In kako se je rešila zgodba z zgoraj predstavljenim vozilom? Dobra ura dela s pravim orodjem in nalegajoča se površina je bila spet ustrezna, tresljaji na volanu pa so čudežno izginili. Več si lahko ogledate v tem video posnetku:
YouTube thumbnail

Še en primer, ko preventiva vodi k udobnejši uporabi vozila in dolgoročno manjši obrabi komponent:
Rekalibracija menjalnika thumbnail

 

Če smatrate vsebino za koristno, lahko donirate preko PayPal sistema:

 Reference

Darilni bon 300

Zadnje novice

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

24-12-2021 MTL Car Garage

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

Želimo vam mirne božične praznike in v letu 2022 veliko sreče in zdravja ter varno in z užitkom prevoženih netežavnih kilometrov.

Več...

Iskanje

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom izboljšave delovanja. Piškotki nujni za delovanje spletne strani so že nameščeni. Za več informacij si oglejte politiko zasebnosti.

Strinjam se z uporabo piškotkov na tej spletni strani.

EU Cookie Directive Module Information