Petek, 18 Maj 2012 00:00

Trailgator (tandemski priklopnik) – kako majhnemu otroku omogočit varno kolesarjenje

Objavil 
Oceni
(18 ocen)

Za lažjo predstavo najprej slika o čem bom pisal. Naša družina se občasno odpravi na izlet s kolesom in tako se je pojavila potreba po nečem, kar bi otroku omogočilo, da se varno pelje zraven na svojem kolesu.

Do sedaj sta bila oba v otroškem sedežu za kolesom, vendar ima ta možnost dve slabi strani:

  • otrok se dolgočasi, kar sicer ni tako kritično, saj se ga da motivirati z okoliškimi stvarmi
  • ker imaš zadaj otroka si bolj izmučen, medtem ko je otrok ob zaključku vožnje svež in spočit: verjetno ni potrebno veliko domišljije, da to ne gre ravno skupaj in je za starše zelo naporno

Lansko leto sem v Budimpešti naletel na angleški par, ki je potoval po Madžarski s kolesom in zadaj sta vlekla otroka. Pokazala in razložila sta mi, kako zadeva deluje in le to sem potem našel tudi na spletu: Trailgator (http://www.trailgator.com/ ). Žal je pri nas zadeva precej zasoljena (cene so med 90 in 100+ EUR), vendar je tudi v tem primeru priskočil na pomoč Ebay. Iz Anglije je bila cena bistveno bolj ugodna.

Ob prejemu me je najprej presenetila teža. Ima namreč 4 kg, kar ni tako malo. Montaža je trajala cca. 2 uri, saj je potrebno nastavit pravilno višino prvega kolesa od tal. Zato sem moral 3x na novo odvijačit/privijačit nosilec na otroško kolo. Priložena navodila so obsežna in se z osnovnim orodjem zadevo zmontira brez težav. Ker je uradna predstavitev dokaj suhoparna sem spodaj priložil nekaj fotografij posameznih delov, da si lahko pred nakupom predstavljate, kako je Trailgator montiran na obe kolesi. Predvsem bi opozoril, da je potrebno vijake (sploh na nosilcu na otroškem kolesu) konkretno zategnit, saj se v nasprotnem primeru nosilec premika in otroško kolo (skupaj z otrokom) zvrne proti tlom. Pred resno uporabo je priporočljivo zadevo stestirat na kakšni krajši poti in imeti osnovno orodje s seboj, da se zategnejo morebitni odviti vijaki.

V praksi se Trailgator izkaže izredno uporaben in domišljen. Za priključitev je potrebna minuta, ravno tako za zložitev. Mi ga uporabljamo, ko se vozimo po makadamu ali prometni cesti. Ko pridemo na ločeno kolesarsko stezo, ga odklopimo in se otrok pelje sam. Dobra stran Trailgatorja je tudi, da ko je priključen, otrok pomaga poganjat in tako delno razbremeni starša. Mi smo ga uporabili že, ko se otrok še ni znal samostojno vozit s kolesom. Po tem se je naučil v cca. pol ure, saj se na Trailgatorju varno nauči poganjat, zavirat, itd.. Predhodno pa je na poganjalcu že pridobil občutek za ravnotežje.

Sam imam zgolj dve pripombi:

  • lahko bi bil iz aluminija, saj je zadeva kar težka, čeprav bi bil potem verjetno še dražji
  • ko vlečeš otroka zadaj je treba hitrost nadzirat, saj ni varno, da gre otrok z malim kolesom 50 km/h; sam grem tja do 25 km/h največ, običajno do 20 km/h
  • pri manjših otroških kolesih (recimo s premerom koles 30cm) je potrebno biti zelo pazljiv na luknje ali kamne na makadamu, saj ob nekoliko višji hitrosti celotno otroško kolo poskoči v zrak, kar lahko povzroči, da otrok pade s kolesa. Pri 10 km/h se to ne bo zgodilo, pri 15-20 km/h pa že lahko. Večja otroška kolesa nimajo več takih težav.

Še nekaj detaljnih slik:

Trailgator v akciji Trailgator - parkiranje
Trailgator v akciji  Trailgator - parkiranje

Trailgator - prikljucek pod sedezem na vlecno kolo 4 Trailgator - prikljucek na otrosko kolo
Trailgator - priključek pod sedežem na vlečno kolo Trailgator - priključek na otroško kolo

Trailgator - stabilizator za otrosko kolo
Trailgator - stabilizator za otroško kolo

 Če smatrate vsebino za koristno lahko donirate preko PayPal sistema:

 

 

 Reference

Darilni bon 300

Zadnje novice

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Sledite nam lahko tudi na Instagramu - #mtlline

12-11-2018 MTL Car Garage

Sledite nam lahko tudi na Instagramu - #mtlline

Od danes naprej nam lahko sledite tudi na Instagramu Instagrammtlline (https://www.instagram.com/mtlline/) in tako...

Več...

Iskanje

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom izboljšave delovanja. Piškotki nujni za delovanje spletne strani so že nameščeni. Za več informacij si oglejte politiko zasebnosti.

Strinjam se z uporabo piškotkov na tej spletni strani.

EU Cookie Directive Module Information