Sobota, 08 Marec 2014 05:56

Najpogostejše napake pri nakupu rabljenega avtomobila s praktičnega vidika

Objavil 
Oceni
(12 ocen)

Nakup rabljenega avtomobila velja za stroškovno ugodnejšo alternativo nakupu novega avtomobila. Tako naj bi prišli do solidnega avtomobila za del cene novega avtomobila. Pa to drži tudi v Sloveniji?

Namreč ob pregledu trga rabljenih avtomobilov v Sloveniji izstopa delež oglaševanih odlično ohranjenih, nikoli poškodovanih avtomobilov z malo kilometri. Že hitra primerjava deleža rabljenih avtomobilov, oglaševanih kot nikoli poškodovanih, s številom prometnih nesreč pri nas in trgom z višjo stopnjo varnosti (npr. v Nemčiji) nam pokaže visoko odstopanje in nakaže, da je realno stanje drugačno od oglaševanega. Dokončno realnost pa potrdi dejstvo, da naj bi po nekaterih raziskavah imelo kar 70 odstotkov rabljenih avtomobilov v Sloveniji manipulirano število prevoženih kilometrov.

Odgovor na zastavljeno vprašanje je: drži, vendar zgolj v primeru, da kupec izbere njemu ustrezen avtomobil, pravilno oceni njegovo stanje in morebitne stroške v prihodnosti ter na podlagi tega odšteje zanj pošten znesek.Kot pomoč pri nakupu spodaj navajam nekaj najpogostejših napak.

Nepravilna izbira avtomobila

Relativno nizke cene rabljenih večjih avtomobilov kupce velikokrat zavedejo, da se odločijo za nakuppreverba debeline laka ali je bil avtomobil karamboliran večjega avtomobila, kot ga potrebujejo oz. si ga lahko privoščijo. Nakupna cena (sploh pri rabljenih avtomobilih) predstavlja namreč zgolj manjši del stroškov z vozilom skozi čas (to je bilo podrobno razdelano v članku z naslovom Koliko vam res vzame država v AM št. 3/14 z dne 23. 1. 2014). Ob nakupu je tako treba upoštevati tudi stroške servisiranja, zavarovanja in goriva, ki so lahko pri večjih avtomobilih bistveno višji. Druga pomembna zadeva je, da kupec izbere sebi ustrezen tip vozila (npr. karavan za družine, nekoliko višje vozilo za starejše itd.) saj le tak zagotavlja zadovoljstvo pri uporabi vozila.

Pomanjkljiv pregled dokumentacije vozila

Veliko kupcev pomanjkljivo preveri dokumentacijo vozila, čeprav lahko že samo iz podatkov avtodiagnostikaiz prometnega dovoljenja kupec takoj pridobi zanesljive informacije o številu lastnikov v Sloveniji, ali je bil avtomobil uvožen, koliko časa ima prodajalec vozilo v lasti itd. Zgovoren je primer, ko je kupec kupil vozilo od prvega lastnika, za katero se je kasneje izkazalo, da je zamenjalo že šest lastnikov.

Pomanjkljiv pregled zgodovine vzdrževanja

Verodostojne informacije o vzdrževanju vozila nam služijo za potrditev števila prevoženih kilometrov, hkrati pa nam tudi pomagajo pri določitvi poštene cene vozila. Če so bili večji servisni posegi (npr. menjava zavor, zobatega jermena, sklopke itd.) že opravljeni, bo cena vozila nekoliko višja, saj teh posegov ne bo treba opraviti kupcu. Verodostojne informacije so računi za servisni poseg, rezervne dele itd., in ne izjava prodajalca.

Napačna ocena stanja avtomobila
Določitev stanja vozila je najpomembnejše opravilo pri nakupupregled avtomobila rabljenega vozila. V nasprotju z razvitimi državami se v Sloveniji žal ne moremo zanašati na resničnost informacij, ki jih poda prodajalec, zato je treba pred nakupom vozilo temeljito preveriti. Če potrebnega znanja nimate, je priporočeno, da vzamete s seboj nekoga, ki se na to spozna, ali pa pred nakupom odpeljete vozilo na pregled na servis. Dodatno tveganje je tudi dejstvo, da preprodajalci velikokrat z nizkim vložkom (npr. globinsko čiščenje, poliranje vozila itd.) spremenijo amortiziran avtomobil v odlično ohranjenega, ki za kupca pomeni dvojno težavo: nakupna cena bo absolutno previsoka za realno stanje avtomobila, hkrati pa bo kupec v prihodnosti imel zelo visoke stroške vzdrževanja. Stroški strokovnega pregleda vozila so običajno bistveno nižji (tudi za faktor 10 in več), hkrati pa si zmanjšate možnost slabe izkušnje pri nakupu rabljenega vozila.

Pristajanje na kompromise
Velikokrat kupci po razočaranjih na ogledih avtomobilov (sploh če so pod časovnim pritiskom), začnejo pristajati na kompromise oz. se odločijo za naslednje vozilo, ki si ga gredo ogledat. Če so kompromisi pri starosti avtomobila ali opremi še sprejemljivi, so kompromisi pri stanju vozila, servisni zgodovini in drugih pomembnejših zadevah nesprejemljivi in običajno vodijo v nezadovoljstvo in morebitne visoke stroške lastništva vozila.

Kupiti najcenejši avtomobil
Velikokrat želi kupec kupiti najcenejše izbrano vozilo. S tem sicer ni nič narobe, če se zaveda, da bo to vozilo zelo verjetno v podpovprečnem stanju in bo zahtevalo nadpovprečne stroške vzdrževanja. Zato je bolje, da se kupec osredotoči na plačilo poštene cene za pošteno vozilo. To zavedanje se v zadnjih letih v Sloveniji širi in običajno se preverjeno dobra vozila kljub višji prodajni ceni zelo hitro prodajo.

Veljavnost garancije na rabljeno vozilo
Prodajalci rabljenih vozil velikokrat ponujajo garancijo na rabljeno vozilo. Kupec se mora zavedati, da to ni tovarniška garancija, temveč gre za različne specializirane ponudnike garancij, ki delujejo po zavarovalniškem načelu. Zato je treba temeljito preveriti pogoje garancije, vključno s tem, kaj ta vključuje in pod katerimi pogoji je veljavna.

Z izbiro naše storitve svetovanja ob nakupu rabljenega avtomobila vam bo naša strokovna pomoč pomagala, da se boste izognili zgornjim napakam in kupili uporaben rabljen avtomobil za pošteno ceno.

Članek je bil objavljen tudi v:

  • reviji Avto Magazin št. 6 z dne 6.3.2014 na straneh 76-77
  • spletni strani www.avtonasveti.com pod rubriko Nasveti

 Vir fotografij: Avto Magazin

Če smatrate vsebino za koristno lahko donirate preko PayPal sistema:

 Reference

Darilni bon 300

Zadnje novice

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

24-12-2021 MTL Car Garage

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

Želimo vam mirne božične praznike in v letu 2022 veliko sreče in zdravja ter varno in z užitkom prevoženih netežavnih kilometrov.

Več...

Iskanje

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom izboljšave delovanja. Piškotki nujni za delovanje spletne strani so že nameščeni. Za več informacij si oglejte politiko zasebnosti.

Strinjam se z uporabo piškotkov na tej spletni strani.

EU Cookie Directive Module Information