Četrtek, 15 Avgust 2013 00:00

Ko zavorni bobni spet zasijejo...

Objavil 
Oceni
(6 ocen)

Zavorni bobni velikokrat po nekaj letih postanejo precej zarjaveli. Sol in ostali zunanji vplivi pač naredijo svoje.

Običajno so v podobnem stanju kot tale na levi fotografiji. A ni ta na desni fotografiji bistveno lepši?

Spodaj sem napisal kratek vodič, kako jih lahko sami spravite v dobro optično stanje, vse kar je potrebno je nekaj EUR in malo časa in vloženega truda. Če ima vaš avtomobil pokrove koles je sicer to morda nepotrebno, saj se zarjaveli bobni ne vidijo, je pa zadeva optično zelo moteča, če imate alu platišča (po možnosti še zelo odprta).

Seznam potrebnega orodja in ostalih stvari:
- avtomobil je najbolje zadaj dvigniti in ga podložit na obeh straneh (to ni pametno delat na dvigalkah). Lahko kakšen dovolj visok in močan kos lesa ali pa namenski podstavki za avtomobile. Tudi ni nujno, da se ga podloži na obeh straneh, saj se lahko obdela tudi po en zavorni boben naenkrat, vendar tega ne priporočam, saj je med procesom precej sušenja, ko lahko delaš na drugem zavornem bobnu.
- jeklena ščetka za vrtalni stroj (cena cca. 6 EUR): lahko se uporabi tudi ročno jekleno ščetko, ampak tega ne priporočam. Poleg tega, da bo ščetkanje trajalo 10x dlje in vam bodo roke odpadle, bo tudi končni rezultat bistveno slabši:
Jeklena ščetka za vrtalni stroj

 

 

 

 

 

 


 
- vrtalni stroj
Vrtalni stroj

 

 

 

 

 

 - obvezno kvalitetna plastična zaščitna očala, saj vam lahko v nasprotnem primeru prileti jeklena nit v okoPlastična zaščitna očala

 

 

 

 

 

 - odstranjevalec rje (priporočam Wurth Rust Converter, ki sicer ni poceni, vendar deluje); strošek cca. 40 EUR za liter, verjetno pa ga ne boste porabili v celotnem življenju; je sicer nevarna zadeva, saj ne sme priti v stik s kožo ali pa očesom
Wurth Rust Converter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- toplotno odporna barva v spreju: v mojem primeru sta bili na voljo srebrna ali črna in sem potem vzel srebrno, saj je nevtralna: strošek cca. 5 EUR in je dovolj za 4 sete zavornih bobnov
Toplotno odporna barva v spreju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Postopek:
Avtomobil zadaj dvignemo in podložimo. Odstranimo obe zadnji gumi.
Nato z jekleno krtačo pobrusimo rjo z zavornega bobna. Pri tem je potrebno biti čimbolj temeljit, saj bo v nasprotnem primeru barva prej odstopala na tistih mestih, kjer ne bo temeljito pobrušeno. Pri tem obvezno uporabljajte zaščitna očala in preverite, da ni v bližini nikogar, ki bi ga lahko poškodovala jeklena nit.

Na tej fotografiji se jasno vidi razlika med pobrušenim in nepobrušenim delom. Končni rezultat brušenja bi moral biti takšen:

Zavorni boben z delno pobrušeno rjo Zavorni boben v celoti pobrušen
Nato se zavorni boben namaže z odstranjevalcem rje. Počakati je potrebno najmanj 3 ure (še bolje več), da se zadeva temeljito posuši. Najbolje se to dela v toplem vremenu, sicer je potrebno pustit še dlje časa, da se suši.

Fotografija zavornega bobna namazanega z Rust Converterjem Fotografija zavornega bobna s posušenim Rust Converterjem
Zavorni boben z namazanim Rust Converterjem Zavorni boben s posušenim Rust Converterjem

Ker nisem hotel, da bi z barvo posprejal podvozje ali celo barvo avtomobila sem z uporabo papirnatih reklam (dober način za jih uporabit) zamaskiral celoten prostor za kolo, blatnik in tudi cca. 40cm od roba blatnika. Hkrati sem z maskirnim trakom oblepil tudi ostale dele bobna in tako preprečil pobarvanje le teh.

Zamaskiran prostor za kolo

Zamaskiran zavorni boben

Z vrvico sem zamaskiral tudi odprtino med zavornim bobnom in pločevinastim ščitom in s tem preprečil, da bi barva v spreju prišla v notranjost zavornega bobna. Ravno tako sem z maskirnim trakom zamaskiral tudi centralni del zavornega bobna, da bi preprečil morebitno neravnotežje platišča. Fotografija prikazuje že pobarvan zavorni boben.

Z vrvico zamaskirana odprtina med zavornim bobnom in pločevinstim ščitom Zamaskiran centralni del zavornega bobna (fotografija prikazuje že pobarvan zavorni boben)
Z vrvico zamaskirana odprtina med zavornim bobnom in pločevinastim ščitom Zamaskiran centralni del zavornega bobna

Nato sem s toplotno odporno barvo v spreju pobarval zavorni boben, po tem ko je bil Rust Converter že temeljito posušen. Barva se zelo hitro posuši (v cca. 20-ih minutah). Vendar je potrebno maskirni trak na centralnem delu odstraniti že po nekaj minutah, da se barva ne strdi. Če se strdi potem običajno potegneš dol še delčke barve iz dela, ki si ga hotel pobarvat. Pri sprejanju je potrebno upoštevat navodila na spreju. Če se barva s premajhne razdalje bo namreč pobarvano neenakomerno. Fotografija končanega zavornega bobna:
Končan zavorni boben

 

 

 

 

 

 

 

Ostane samo še, da odstranite zaščito in vrvico, ter pospravite orodje in ostale stvari. Zmontirate obe gumi in avtomobil spustite ter uživate v novem izgledu zavornih bobnov, ki ne kazijo več avtomobila.

Še enkrat prikaz direktne primerjave prej/potem, kjer se vidi občutna razlika:
Zarjavel zavorni boben Končan zavorni boben


Če smatrate vsebino za koristno se priporočam za donacijo preko PayPal sistema:

 Reference

Darilni bon 300

Zadnje novice

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

24-12-2021 MTL Car Garage

Srečno in zdravo ter brezskrbno novo leto 2022!

Želimo vam mirne božične praznike in v letu 2022 veliko sreče in zdravja ter varno in z užitkom prevoženih netežavnih kilometrov.

Več...

Iskanje

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom izboljšave delovanja. Piškotki nujni za delovanje spletne strani so že nameščeni. Za več informacij si oglejte politiko zasebnosti.

Strinjam se z uporabo piškotkov na tej spletni strani.

EU Cookie Directive Module Information